woensdag 21 september 2011

Openbaar vervoer aangevallen

Anderlecht - Bus MIVB beschoten met loodjes

Woensdagochtend is er opnieuw een MIVB-bus beschoten met een loodjesgeweer. Niemand raakte gewond. En dinsdagavond ging een passagier op de vuist met een chauffeur.

Opnieuw MIVB-bus beschoten
Woensdag rond 6 uur werd een bus van lijn 89 onder vuur genomen ter hoogte van Westland Shopping Center in Anderlecht. De zijruit van de bus sneuvelde.
Er zaten weinig passagiers op de bus. De chauffeur is wel in shock en wordt psychologisch begeleid.
Volgens MIVB-woordvoerster An Van hamme ging het om een schot met een loodjesgeweer. Lijn 89 werd een half uur lang beperkt tot de halte Westland Shopping Center, tot de veiligheidsdiensten en de lokale politie ter plaatse kwamen.
De dader is nog niet gevat. Er worden geen stakingsacties verwacht.
Agressie tegen chauffeur
Ook in Molenbeek was er gisteren een incident op een bus. Kort na 18 uur stapte een passagier langs achter op een bus van lijn 129 van De Lijn aan de halte Zwarte Vijvers.
De chauffeur riep hem naar voren en vroeg hem zijn vervoersbewijs te tonen. Daarop viel de man de chauffeur aan. Een patrouille van de lokale politie, die net voorbij reed, kon de dader oppakken. De chauffeur raakte gewond aan de lip.
14.09.2011
http://www.brusselnieuws.be/artikel/bus-beschoten-anderlecht

Sint-Genesius-Rode – Aanhoudend vandalisme aan station


Een maand geleden gooiden vandalen twee digitale schermen aan diggelen. Een dag na de herstelling waren ze alweer stukgeslagen.
daders maakten al zeker voor 20.000 euro schade
De vernielde digitale dienstregelingborden in het treinstation van Sint-Genesius-Rode zijn nog altijd niet vervangen, uit vrees voor nieuwe vandalenstreken. Eerder werden de borden in de tunnel ook al weggehaald.
Een maand nadat het treinstation van Sint-Genesius-Rode op korte tijd twee keer het bezoek kreeg van vandalen, zijn de vernielingen nog altijd niet hersteld. De eerste keer gooiden de daders twee digitale dienstregelingschermen aan het perron stuk. De NMBS liet ze vrijwel meteen herstellen, maar een dag later waren ze alweer kapotgegooid. Sindsdien zijn er geen herstellingen meer gebeurd. 'De borden zijn nog niet vervangen, en ik denk niet dat de NMBS dat nog van plan is', zegt de stationsverantwoordelijke. 'Ze zouden toch maar opnieuw stukgegooid worden. In de tunnel die de twee perrons verbinden, waren er ook van die digitale borden, maar die zijn voorgoed weggehaald, ook na vandalisme. In de twee jaar dat hier schermen hangen, werden er al vijf vernield, en zo'n scherm kost wel 4.000 euro. Eigenlijk zouden ze hier camera's moeten hangen om de boel in de gaten te houden, want het is hier heel afgelegen. Maar ja, die camera's zouden dan misschien ook afgebroken worden, en dat kost dan ook weer een bom geld. Deze hele situatie is vooral jammer voor de reizigers, want op die schermen staat allerlei informatie die niet op de gedrukte borden staat, bijvoorbeeld wanneer een trein vertraging heeft.'

'We hebben hier al vaak met brandstichting af te rekenen gekregen. De toegangsdeur naar mijn lokaal is ooit volledig weggebrand geweest. Ook het plastic voor de gedrukte dienstregelingenborden wordt geregeld in brand gestoken', zegt de stationsverantwoordelijke.

Graffiti en sluikstorting

'In de wachthuisjes steken ook geen glazen wanden meer, nadat ze voor de zoveelste keer vernield werden', gaat hij verder. 'Sluikstorten gebeurt er ook, vooral dan op de parking. Uiteraad mogen we ook de graffitispuiters niet vergeten. Vooral in de spoorwegtunnel is het erg: elke keer opnieuw geef ik de muur een nieuw likje verf, maar niet veel later is er alweer een nieuwe laag graffiti overgespoten. Mensen vragen me soms waarom ik nog moeite blijf doen. En geregeld worden er ook ruiten ingegooid. Zo zijn er twee ruiten al ruim een jaar kapot, maar ze zijn ze nog altijd niet komen vervangen.'

[Het bedrijf voor openbaar vervoer NMBS voert, naast ticketcontroles (boetes, deurwaarders,...) ook identiteitscontroles uit. Hun personeel levert mensen uit aan de politie om hen meteen in een gesloten centrum op te sluiten.]


17.09.2011
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=5B3FQ8SA

Diepenbeek - Controleurs De Lijn verwond met stroomstootwapen

De politie HAZODI heeft gisteren de dader gevat die maandagavond twee controleurs van De Lijn met een stroomstootwapen heeft verwond. De jongeman, een minderjarige uit Genk, werd door mensen van de politie herkend op beelden van De Lijn.
Maandagavond probeerden twee reizigers zich aan de ingang van de UHasselt in Diepenbeek aan een controle van het personeel van De Lijn te onttrekken. Een van de passagiers had geen geldig vervoersbewijs en het kwam tot een discussie. Een vriend van de zwartrijder kwam er zich mee bemoeien. Hij haalde plots een stroomstootwapen boven.
Twee controleurs werden verwond door het wapen en werden naar het ziekenhuis gebracht. Hun twee collega's moesten klappen incasseren en raakten daarbij lichtgewond.
De minderjarige dader uit Genk werd aan de hand van videobeelden opgespoord en opgepakt. Hij bekende de agressie en werd door de Tongerse jeugdrechter in een onthaal- en oriëntatiecentrum geplaatst. Het stoomstootwapen werd in beslag genomen.
"Gratuit geweld"
"Dit gratuit geweld tegen onze voertuigen en ons personeel kunnen we absoluut niet tolereren", reageerden de Vlaamse en de Brusselse openbare vervoersmaatschappijen De Lijn en de MIVB eerder vandaag. Ze roepen op tot meer verantwoordelijkheidszin van de daders en hun omgeving. "Onze bestuurders verdienen respect. Een beleefde omgang maakt hun leven in het openbaar vervoer aangenamer voor iedereen."
Zowel De Lijn als de MIVB vragen de gerechtelijke instanties om de daders van zulke feiten hard aan te pakken en voorbeeldstraffen op te leggen.
15.09.2011
http://www.hbvl.be/limburg/diepenbeek/minderjarige-opgepakt-die-controleurs-de-lijn-met-stroomstootwapen-verwonnde.aspx

MIVB en De Lijn vragen harde aanpak geweld op openbaar vervoer

De Lijn en MIVB veroordelen het vandalisme en geweld waar hun voertuigen en personeel de laatste dagen het slachtoffer van zijn. Dat doen de vervoersmaatschappijen donderdag in een gezamenlijk persbericht. Ze vragen de gerechtelijke instanties om de daders van deze feiten hard aan te pakken en voorbeeldstraffen op te leggen.
De Lijn kreeg in en rond Brussel de afgelopen week af te rekenen met zeventien grote en kleinere agressiefeiten. Woensdagochtend nog werd een ruit verbrijzeld van een bus van lijn 89 van de MIVB, vermoedelijk door een schot met een loodjesgeweer. Vorige week vond een gelijkaardig incident plaats op een andere lijn. In Diepenbeek kregen maandagavond twee controleurs van De Lijn stroomstoten toegediend.

'Dit gratuit geweld tegen onze voertuigen en ons personeel kunnen we absoluut niet tolereren', stellen De Lijn en de MIVB in de persboodschap. Ze roepen op tot meer verantwoordelijkheidszin van de daders en hun omgeving. 'Onze bestuurders verdienen respect. Een beleefde omgang maakt hun leven in het openbaar vervoer aangenamer voor iedereen.'
Volgens de twee vervoersmaatschappijen is het belangrijk dat de daders beseffen dat hun daden ernstige gevolgen kunnen hebben. Ze dringen er dan ook op aan dat de gerechtelijke instanties de daders van de feiten hard aanpakken en voorbeeldstraffen opleggen.
15.09.2011
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20110915_090