donderdag 22 december 2011

Brussel - Rellen in Matonge-wijk
BRUSSEL – Sinds meer dan anderhalve week vinden er bijna voortdurend wilde betogingen en rellen plaats in en rondom de Matonge-wijk in Brussel. Aanleiding ervoor zijn de verkiezingen in Kongo. De meest gemeenschappelijke noemer van de betogers en relschoppers lijkt hun tegenstand tegen Kabila te zijn. Hoewel de media het alsmaar heeft over aanhangers van de prominente oppositie-figuur Thsisekedi, lijdt het geen twijfel dat zulks een flagrante reductie is van wat er aan de gang is.

Bij de laatste betoging, op zaterdag 17 december, sneuvelden tientallen ruiten van banken, winkels en instellingen. Sommige winkels werden geplunderd, waaronder een juwelierszaak. Zowat overal werd afval in de fik gestoken, en ook wat auto’s gingen in rook op. Meer dan 16 flikken raakten gewond. De burgemeester heeft nu een samenscholingsverbod uitgevaardigd dat minstens tot Kerstmis zal blijven gelden. De hele Matonge-wijk staat al dagenlang onder indrukwekkend politie-toezicht; de wijk lijkt op een gemilitariseerde zone, honderden mensen werden gearresteerd, tientallen arrestanten werden in elkaar geslagen en mishandeld (zowel op straat als in de politiekazerne van Etterbeek). Nochtans zijn de protesten blijven doorgaan.

Nog even meegeven dat een week geleden laat in de nacht verschillende politievoertuigen voor een commissariaat niet ver van Matonge in brand werden gestoken met molotovcocktails.

17/12/2011