maandag 2 augustus 2010

Zonhoven - Villa vernield


ZONHOVEN - De bewoners van de Beemdstraat in Zonhoven werden gistermorgen om iets over 2 uur wakker geschud door een zware ontploffing. Huis nummer 9 bleek totaal vernield, terwijl de bewoners op reis waren. Even verderop werd een jongeman opgepakt toen hij, zwaar verbrand, om hulp smeekte. StevenDeBock en RalfEicker
Rond 2.30 uur gistermorgen belde een jongeman aan bij het Esso-tankstation in Zonhoven. Zijn handen, armen en gezicht zaten onder de brandwonden. Zijn kleren waren gescheurd. 'Bel de ambulance. Snel', vroeg hij aan de uitbater. De brandwonden van de jongeman bleken zo ernstig dat hij meteen naar het brandwondencentrum van Neder-over-Heembeek werd gevoerd. Daar werd hij gisteravond nog altijd verzorgd.

Het Hasseltse gerecht wilde niets meedelen over de identiteit van de verbrande jongeman. Alleen dat hij verdacht wordt van de brandstichting gistermorgen in de Zonhovense Beemdstraat. Een brandstichting die een mooie, nieuwe villa helemaal vernielde. Het vuur veroorzaakte immers een zware ontploffing, die het hele huis deed instorten.

'Enorme knal'

'Het was een enorme knal', vertelt buurman Theo Wolfs. 'Mijn vrouw en ik waren nog wakker. Eerst dachten we aan een enorme donderslag. Maar toen we uit het raam keken, zagen we de vlammen door het dak van het huis van de buren slaan. Het huis was niet meer te redden. Gelukkig waren de bewoners niet thuis, anders hadden ze het hoogstwaarschijnlijk niet overleefd.'

Irina Peulders, de eigenares van het huis, was samen met haar partner en haar twee kinderen op vakantie in Turkije. Het Hasseltse gerecht kon de familie gisteren vrij snel opsporen en hen op de hoogte brengen van het slechte nieuws.

Wat er precies gebeurd is in het huis is nog volkomen onduidelijk. Brandspecialisten zijn ervan overtuigd dat er sprake is van brandstichting. Daarvan zouden duidelijke sporen zijn gevonden tijdens het onderzoek, dat zwaar bemoeilijkt werd door het instortingsgevaar. Vermoedelijk heeft het vuur een zware gasontploffing veroorzaakt.

Maar politie en gerecht hebben nog geen idee wat de verbrande jongeman bezield kan hebben om het huis in brand te steken. Hij zou al toegegeven hebben dat hij inderdaad in het huis is geweest. Maar hij was gisteren nog te zwaar gewond om verhoord te kunnen worden. Hij is ook nog niet in verdenking gesteld.

Volgens buurtbewoners was er vorige week ook al een inbraak in de villa. Het Hasseltse parket kon dat niet bevestigen.

Het is al de tweede keer op enkele dagen tijd dat er in Zonhoven een zware brandstichting is. Eerder deze week vlogen op een parking langs de E314 ook al twee opleggers vol gloednieuwe auto's in brand. De chauffeurs konden toen maar net op tijd gewekt worden door buurtbewoners. De trucks brandden volledig uit.

30/07/2010
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=GE32TF5UC
---