dinsdag 1 februari 2011

Maaseik - Tuinbouwcentrum in de fik gestoken


MAASEIK - In Maaseik brandde gisteren in de vroege ochtend een oud tuincentrum af. De nieuwe eigenaar voert momenteel werken uit aan het gebouw en wilde in april de nieuwe zaak openen. De brandweer ontdekte twee brandhaarden.
Aan het kruispunt van de Maastrichtersteenweg de Koning Boudewijnlaan in Maaseik woedde gisteren in de vroege ochtend een zware brand. Het vroegere tuincentrum, dat de nieuwe eigenaar dit jaar wilde heropenen, ging in de vlammen op. De brandweer van Maaseik kwam ter plaatse en bluste de winkel met woongedeelte, maar ze konden weinig beginnen tegen de vlammenzee. De brandweermannen vrijwaarden wel de achterliggende serres, maar al de rest werd in de as gelegd.

Twee brandhaarden

De hulpdiensten moesten rond 2.30 uur uitrukken voor de brand en bij hun aankomst sloegen de vlammen al uit het dak. Het vuur kon zich razendsnel verspreiden door het aanwezige hout en de ruimte tussen de isolatieplaten en de dakpannen. Het blussen nam uren in beslag en om 8.30 uur was de brandweer nog steeds in de weer met nablussen.

Zowel het oude gedeelte als de nieuwbouw zijn zwaar getroffen. Het gebouw stond wel nog leeg en was nog niet open voor publiek.

Alles wijst erop dat de brand het werk van pyromanen is. Zo vond een branddeskundige twee brandhaarden terug. Omdat de omstandigheden verdacht zijn, liet de brandweer in samenspraak met de lokale politie een branddeskundige van het parket in Tongeren ter plaatse komen.

Heropening

Damy Conings kocht het tuincentrum twee jaar geleden. De zaakvoerder van bvba Conings Garden, een aannemersbedrijf in tuinen uit Maasmechelen, reageert zwaar aangeslagen. 'De overname gebeurde twee jaar geleden en sindsdien startten we met vernieuwingswerken aan het gebouw', zegt de eigenaar. 'Daarmee gaat een investering van 1,5 miljoen euro gemoeid. Dit verschrikkelijke nieuws kon echt op geen slechter moment komen.'

Momenteel legde hij zelf de laatste hand aan de werken. 'We hadden de opening van onze nieuwe zaak gepland voor april 2011. Door de geleden schade is de vooropgestelde datum helemaal niet meer haalbaar. Toch maak ik me sterk dat we de opgelopen averij snel te boven komen. Door deze brand denk ik dat we twee tot drie maanden achteruit worden gezet', besluit een strijdvaardige Conings.

Maar het hervatten van de werken kan wel eens langer duren. Het onderzoek loopt nog en ook de verzekering speelt een belangrijke rol.

1.02.2011
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=LF35OSHV