dinsdag 1 februari 2011

Tielt - Ramkraak en brandstichting tegen juwelierszaak


SINT-JORIS-WINGE - Gangsters hebben gisterochtend een drieste ramkraak gepleegd op een juwelierszaak op het Gouden Kruispunt. Daarna staken ze de wagen in brand. De balans is zwaar: twee winkels brandden volledig uit, twee andere liepen zware water- en rookschade op.
Winkelcentrum het Gouden Kruispunt in Sint-Joris-Winge is al jaren een populair doelwit voor dieven, maar gisterochtend gingen enkele gangsters wel heel driest te werk. Rond 3uur ramden ze het beveiligde uitstalraam van juwelierszaak Verbruggen met een wagen. Dankzij het inbraakalarm werd de politie onmiddellijk gealarmeerd, maar toen de agenten ter plaatse kwamen was al snel duidelijk dat er meer aan de hand was dan een gewone inbraak.

‘Bij aankomst stelden we vast dat het gebouw in lichterlaaie stond', zegt commissaris Herman Van Rietvelde van de politiezone Hageland. ‘We zagen ook dat er zich een wagen door de rolluik van de juwelierszaak geboord had.' Hoe de brand precies ontstaan is, wordt nog onderzocht, maar het ziet er naar uit dat de daders de wagen zelf in brand hebben gestoken met de bedoeling zo sporen uit te wissen. Het onderzoek zal nu moeten uitwijzen of de daders hulp kregen om te vluchten. Wellicht werden ze opgewacht door kompanen die de vlucht namen.

Dat had verregaande gevolgen. In een mum van tijd sloeg het vuur over op de inboedel van de juwelierszaak en toen de brandweer ter plaatse kwam stond ook de aanpalende bloemenwinkel Jacqueline al in lichterlaaie. De brandweerkorpsen van Aarschot en Tienen hadden alle moeite van de wereld om de winkels aan de andere kant van de juwelier te vrijwaren. Ze slaagden er uiteindelijk in het vuur onder controle te krijgen en te vermijden dat het vuur oversloeg op de andere winkels, maar konden niet verhinderen dat de juwelierszaak en de bloemenwinkel volledig in vlammen opgingen. De aanpalende winkels - schoenwinkel Scapino en woonwinkel Kwantum - liepen wel zware rook- en waterschade op.

Van de gangsters is voorlopig nog geen spoor. Verschillende politiepatrouilles organiseerden meteen na de melding een klopjacht, maar die bleef zonder resultaat. De politie probeert nu de beelden van de camerabewaking van de getroffen juwelierszaak te recupereren, in de hoop dat die hen naar de daders zullen leiden. Een duidelijk beeld over de precieze omvang van de buit is er nog niet, omdat de getroffen juwelierszaak volledig in vlammen opging.

Het winkelcentrum op de kruising van de gewestwegen Aarschot-Tienen en Diest-Leuven is niet alleen geliefd bij kooplustigen, het is ook een populair doelwit voor dieven. ‘Klopt', zegt commissaris Van Rietvelde van de politiezone Hageland. ‘De voorbije jaren gebeurden hier verschillende inbraken. Het Gouden Kruispunt is makkelijk bereikbaar en ligt ook in de buurt van verschillende autowegen, waardoor dieven snel kunnen vluchten.'

27.01.2011
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=SP35HTQ2