woensdag 20 juli 2011

Hoei - Twee cipiers gegijzeld; twee gevangenen ontsnapt

In de gevangenis van Hoei zijn maandagochtend twee gevangenen ontsnapt. Ze bedreigden twee cipiers met een breekmes en gijzelden hen. De gedetineerden zijn gevaarlijk, waarschuwt Justitie. Onder de cipiers is een protestactie uitgebroken.

De gedetineerden ontsnapten nadat ze twee cipiers met behulp van een breekmes hadden gegijzeld. Ze dwongen de bewakers hen naar de uitgang te leiden.

Eenmaal buiten de gevangenismuren lieten de gedetineerden een van de cipiers vrij. De tweede moest plaatsnemen in de vluchtwagen en werd pas vrijgelaten in Montignies-sur-Sambre (Charleroi). Daar kon hij zelf de politie verwittigen.

Zware criminelen

De twee gevangenen zijn nog steeds op de vlucht. Het gaat om de 24-jarige Orlando Leblond en de 23-jarige Ludovic Fichof, beiden veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. Leblond werd onlangs veroordeeld tot een celstraf van 13 jaar voor gewapende diefstallen in Luik en Charleroi.

Beide cipiers raakten bij de gijzeling en ontsnapping niet gewond. De directie van de gevangenis deelde mee dat de cipiers en gedetineerden die getuige waren van de ontsnapping, nu psychische bijstand krijgen.

'Enkele jaren geleden vonden er al enkele ontsnappingen uit de gevangenis van Hoei plaats, maar bij mijn weten nooit met een gijzeling', aldus plaatsvervangend burgemeester Christine Delhaise. 'We hebben het geluk dat de gevangenis een relatief kalme reputatie heeft, in vergelijking met andere Belgische gevangenissen.'

Nachtdienst

De cipiers van de gevangenis van Hoei beslisten een protestactie te houden en kondigden de 'nachtdienst' af. Alle bezoeken, vrije tijd op de binnenplaats, activiteiten en telefoontjes zijn voor de gevangenen opgeschort.

De cipiers van de gevangenis van Hoei werken nog tot woensdagochtend volgens de minimumbezetting.

18/07/2011
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20110718_029