zondag 5 september 2010

Herent en Brussel – Slogans tegen Vanhout en hoofdzetel Besix

Onbekenden bekritiseren bedrijf dat meewerkt aan asielcentrum
Asielhaters slaan toe in Herent
De slogan werd over de hele lengte van de muur, zo'n 15 meter, aangebracht.

HERENT - Onbekenden bekladden maandagnacht de fietsenstalling van de NMBS in Herent met een niet mis te verstane slogan tegen bouwbedrijf Vanhout uit Geel. Die onderneming werkt mee aan de bouw van een asielcentrum in Steenokkerzeel.
Onbekenden spoten in de nacht van maandag op dinsdag in koeien van letters de boodschap 'Vanhout bouwt deportatiekampen' op de fietsenstalling van de NMBS in de Spoorwegstraat in Herent. Vermoedelijk willen de graffitispuiters met de slogan het bouwbedrijf Vanhout uit Geel treffen. Die onderneming trekt op dit ogenblik aan de overkant van de straat, in opdracht van het gemeentebestuur van Herent, een gloednieuw administratief centrum op.

De politiediensten denken dat de actievoerders hun ongenoegen willen spuien over de medewerking van Vanhout aan de bouw van een gesloten centrum voor asielzoekers in Steenokkerzeel. 'Op een internetsite staat alvast de naam van het bedrijf in een 'zwarte' lijst van ondernemingen die betrokken zijn (geweest) bij de realisatie van het nieuwe asielcentrum', zegt korpschef Johan Vanhumbeeck van de politiezone Herent-Kortenberg. 'Maar verder onderzoek zal hierover duidelijkheid moeten scheppen. Het gaat in ieder geval niet om een kwajongensstreek.' Over de identiteit van de daders tast de politie voorlopig in het duister.

Bij Vanhout zitten ze erg verveeld met de zaak. 'We distantiëren ons van deze boodschap', luidt het bij het bedrijf. 'Dergelijke initiatieven beschadigen het imago van de Besix-groep, waar we deel van uitmaken. Bovendien hebben de werken aan het administratief centrum niets te maken met de andere activiteiten van het bedrijf. We willen dat deze boodschap zo snel mogelijk van de fietsenstalling verwijderd wordt.' Ook op de gebouwen van moederbedrijf Besix in Brussel brachten de actievoerders slogans aan.

Eind december 2009 kreeg een ander bedrijf van de 'zwarte lijst', Michiels uit Booischot, ook al af te rekenen met graffitispuiters. De daders hadden het toen gemunt op drie kerken, enkele reclameborden en een school in Heist-op-den-Berg. 'Stop deportaties', 'Michiels klootzakken', 'Michiels collaboreert', waren toen de boodschappen.

Burgemeester Willy Kuijpers (WIJ) van Herent relativeert de hele zaak. 'Elke gemeente heeft altijd te maken met de druppels van de nationale en Vlaamse problematiek. Persoonlijk vind ik als feit de vele ongevallen op de Brusselse- en de Mechelsesteenweg veel belangrijker. Je kunt je niet druk maken om dergelijke zaken. De gemeente draagt voor dit incident in ieder geval geen enkele verantwoordelijkheid.' Een van de komende dagen zal de NMBS de slogan van de muur verwijderen. Vanhout diende bij de politie alvast een klacht in tegen onbekenden.

25/08/2010

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=UQ2UECB8