zondag 5 september 2010

Tongeren – Cipier jeugdgevangenis verwond

De jonge gedetineerde die vorig weekend nog een cipier verwond heeft in de jeugdgevangenis van Tongeren is overgebracht naar Brugge. Hij zit daar in de afdeling hoge veiligheid. Die afdeling is opgericht voor gevangenen die zich in andere gevangenissen agressief gedragen. Ze zitten er geïsoleerd en krijgen er nauwelijks gunsten.
De cipiers in Tongeren hebben enkele dagen geleden het werk neergelegd, omdat ze vonden dat de directie te laks reageerde op het incident. Op het overleg dat daarop volgde heeft de directie beslist dat er zes cipiers bij komen in Tongeren. Er komt ook een werkgroep rond agressie tegen personeel.

Gisteren was in de jeugdgevangenis van Tongeren een staking uitgebroken uit onvrede over de als te licht bevonden straf die een agressieve jonge gedetineerde kreeg.
Bij een incident afgelopen weekend sloeg die een cipier met een stoel. De man had enkele gekneusde ribben in de borstkas. De bewaker is daardoor zeker vier weken werkonbekwaam. De belager kreeg zes dagen strafcel en twee maanden individueel regime.
"De 45 cipiers krijgen versterking van 6 extra cipiers en de gedetineerde die zaterdag het incident veroorzaakt heeft, wordt zo snel mogelijk overgeplaatst. Daarnaast komt er een werkgroep rond agressie tegen personeel", zegt Kristof Muyters van de socialistische vakbond. Dat was voor de vakbonden voldoende om de staking stop te zetten.
02/09/2010
http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/regio/limburg/100901_Tongeren_gevangenis