zondag 17 februari 2008

Luik: Meerdere wagens in brand gestoken

Cinq voitures qui se trouvaient sur la place Elmer, à Wandre, ont été incendiées, vendredi vers 05H00, a-t-on appris à bonne source.Les pompiers de Liège sont intervenus, mais les voitures ont été détruites par le feu. La police recherche le pyromane et enquête également sur l'incendie volontaire de deux autres voitures, dans la nuit de jeudi à vendredi, à la rue Jacques Brel, à Liège, et la rue de la Mutualité à Grivegnée.

15.2.2008
http://www.7sur7.be/7s7/fr/1502/Belgique/article/detail/171915/2008/02/15/Plusieurs-voitures-incendi-es-Li-ge.dhtml

Schaarbeek/Evere: Verhoogde waakzaamheid na brandstichtingen

Verhoogde waakzaamheid na brandstichtingen
EVERE/SCHAARBEEK - De lokale politie van Brussel-Noord is afgelopen nacht extra waakzaam geweest in Evere en Schaarbeek na een reeks brandstichtingen in de nacht van woensdag op donderdag. Vier voertuigen werden in brand gestoken, zonder duidelijke aanleiding of mogelijk motief. De eerste oproep kwam gisterochtend binnen omstreeks 2.30 uur voor een brandende vrachtwagen op de hoek van de Louis Bertrandlaan en de Voltairelaan in Schaarbeek. 'Nadien verplaatste de dader zich naar de Henri Dunantstraat en de August De Boeckstraat in Evere. Daar ging telkens een bestelwagen in de vlammen op. Rond 4.15 uur tenslotte moest er in de Oudstrijderslaan in Evere ook nog een personenwagen Opel worden geblust. Ook die brand bleek nadien te zijn aangestoken', zegt Johan Verleije van politie Brussel-Noord. Technici van de federale politie en een speurhond kwamen ter plaatse om de brandstichtingen te onderzoeken. 'De link tussen alle brandstichtingen is nog niet duidelijk', aldus Johan Verleije. 'Wel is telkens sprake van dezelfde werkwijze, maar daarover kunnen we voorlopig nog niets kwijt, omdat het onderzoek nog loopt.' De politie vermoedt dat de brandstichtingen het werk zijn van een pyromaan. 'We zullen vannacht extra waakzaam zijn, vooral in de buurt van plaatsen waar vrachtwagens worden geparkeerd', besluit Verleije.

15.02.2008
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=N61O1PD8

Willebroek : Twee jachten in brand gestoken

WILLEBROEK - Het plezier- en zeiljacht die eind vorige week uitbrandden in de jachthaven Ryac in Klein-Willebroek zijn zo goed als zeker aangestoken. Dat blijkt uit het onderzoek van een branddeskundige. Vrijdagochtend 8 februari gingen de twee jachten in vlammen op. Het ging om de Spider, een plezierjacht dat eigendom was van Ronny De Borger uit Aartselaar, en om de Vega, een zeiljacht van Hubert Reyntjens uit Keerbergen. Vrij snel waren er vermoedens dat het om brandstichting ging. Daarom stuurde ook het parket een branddeskundige ter plaatse. 'Eerst moesten we de twee uitgebrande jachten uit het water halen. Pas nadien kon de deskundige met zijn onderzoek starten', licht parketwoordvoerder Goedele Van den Brande toe. 'En uit dat onderzoek is nu gebleken dat het zo goed als zeker om brandstichting gaat. Er zijn verschillende brandhaarden aangetroffen en dat wijst in de richting van kwaad opzet.'Welke brandversnellers er gebruikt werden, is nog niet duidelijk maar het is zo goed als zeker dat de brandstichters een brandbare vloeistof gebruikt hebben.Twee weken geleden werd al een houten barak vlakbij de jachthaven in brand gestoken. Mogelijk is die brandstichting ook het werk van dezelfde daders. Politie en parket zetten hun onderzoek verder maar van de daders ontbreekt voorlopig elk spoor. De schade aan de twee jachten loopt op tot in de honderdduizenden euro's. Beide vaartuigen zijn zo zwaar beschadigd dat ze klaar zijn voor de schroot.

15.2.2008
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=N61O1LT3

Dieven beroven agente in politiegebouw

De Brusselse spoorwegpolitie heeft gisteren gestaakt nadat een van hun collega's 's nachts in de politiegebouwen was overvallen. Ze klagen de lamentabele staat van de gebouwen aan. In de nacht van donderdag op vrijdag is een agente van de spoorwegpolitie van het Brusselse Zuidstation overvallen. Twee jongemannen waren de garage van de politiepost binnengedrongen via een poort die niet goed gesloten kon worden. De twee mannen zetten haar een mes op de keel en gingen ervandoor met haar handtas. Daarin zat 2.000 euro, omdat ze vrijdagochtend haar huurwaarborg wilde betalen. De agente kwam er met de schrik van af. Ze wil liever anoniem blijven, om haar ouders niet ongerust te maken. 'Wij hebben vandaag gestaakt om onze steun te betuigen aan onze collega', zegt Steven Meert van het ACV. 'Maar we willen ook de onveilige situatie aankaarten. Al in mei vorig jaar hebben we de overheid gewezen op de slechte staat van de poort, maar we hebben nog geen reactie gekregen. Anderhalve maand geleden konden vandalen binnendringen in de verkeerspost van Oudergem. Daar beschadigden ze alle dienstvoertuigen. De poort is nog altijd niet hersteld. Die onveilige situatie kan toch niet blijven duren?'

16.02.2008
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=GNR1O3DI3