vrijdag 2 april 2010

Anderlecht - Amok in Kureghem

ANDERLECHT - Meerdere patrouillewagens van de zone Brussel-Zuid werden in de nacht van donderdag op vrijdag naar de Lemmensplaats in Anderlecht gestuurd. Rond 23u30 kwam de lokale politie met ondersteuning van de Federale Politie een eerste keer te plaatse na een anoniem telefoontje dat jongeren electriciteitskasten van de straatverlichting aan het vernielen waren. Toen de politie naderde, stoven de jongeren in alle richtingen. Ze droegen bivakmutsen of sjaals om hun gezichten te verbergen. Zes jongeren werden opgepakt, vier administratief en twee 19-jarigen werden ter beschikking gesteld van het parket op beschuldiging van poging tot aanslag.

Een beetje later belde een buurtbewoner naar de politie om te verwittigen dat jongeren molotovcocktails aan het maken waren. Nog steeds op de Lemmensplaats werden twee bidons benzine, een plastieken zak met glazen flessen gevuld met benzine, een chalumeau en een bivak teruggevonden. De agenten ontdekten eveneens 25 autobanden die klaarlagen aan de achterkant van een nabij gebouw.

Later, rond 1 uur stelde een politiepatrouille vast dat de wegen rondom de Lemmensplaats glad waren, besprinkeld met olie. Toen ze de omgeving doorzochten, vonden de agenten bidonnen benzine, stenen, bidonnen olie van vijf liter en houten stokken.

2.04.2010
http://www.rtlinfo.be/info/votre_region/bruxelles/318392/anderlecht-des-jeunes-preparaient-des-cocktails-molotov

Schoolpret

Zaterdag bekenden drie jongeren uit Laakdal de vernielingen aan de schoolbus van de gemeentelijke basisschool De Schans in Veerle-Laakdal. Die vernielingen gebeurden in de nacht van 12 op 13maart. De daders beschadigden de voorruit, twee spiegels en het glas van de busdeur. De schade is aanzienlijk. De politie kwam de daders op het spoor door doorgedreven buurtonderzoek van de wijkagenten van Laakdal samen met de interventieploeg die de vernielingen vaststelde.

30/3/2010

***

Vandalen hebben afgelopen weekend een serre vernield aan een school op het Kiel. Ze sloegen ook vijf dakkoepels boven de sporthal kapot. De daders zijn spoorloos.

31/03/2010

***

Vandalen hebben in de Saviostraat enkele ruiten van de lagere school aan diggelen gegooid. De feiten werden donderdag vastgesteld. Het is niet de eerste keer dat de schoolgebouwen het doelwit van vandalen zijn.

1/04/2010

***

BORNEM/PUURS/SINT-AMANDS - De politie onderzoekt een reeks van vandalenstreken waarbij met een loodjesgeweer werd geschoten. Ook de school Zonnebloem in Sint-Amands werd het doelwit van de daders.

1/4/2010

Leuven - Immobiliënkantoor vernield

Afgelopen zondagnacht werden op de hoek van de Dirk boutslaan en de Lei (in Leuven) alle uitstalramen vernield van een Century 21 immobilienkantoor.

“Tegen Tobback en de bak!” was de slogen die geschilderd werd aan de overzijde van het desbetreffende kantoor.

31.03.2010
http://ovl.indymedia.org/news/2010/03/29886_comment.php#29888

Lantin - Cipier aangevallen en gebeten

Voorbije vrijdag 26 maart weigerde een gevangene terug te keren naar zijn cel na de wandeling. Hij viel een cipier aan, gaf hem slaag en beet hem in zijn arm. Andere cipiers hebben de gevangene terug naar zijn cel geslagen.

26.03.2010
http://www.cemab.be/news/2010/03/9008.php

maandag 29 maart 2010

Brussel - Autoreductie bij Carrefour

Deze donderdagmorgen, rond 11u, werd de rust van de supermarkt Carrefour in Schaarbeek even verstoord. Tientallen mensen beslisten om met gevulde zakken naar buiten te gaan, zonder langs het vakje kassa te passeren. Toen ze vertrokken, lieten ze enkele muntstukken... in chocolade en het onderstaande pamflet achter:

Crisis of geen crisis, we zijn alsmaar met meer om onze boodschappen te doen met grote jaszakken of kleine tassen. Een dagelijkse daad, we aanvaarden om de pasta te betalen maar de chocolade, die, dat kunnen ze wel vergeten. Eerst en vooral omdat we het geld niet hebben en ten tweede omdat we geen zin hebben om te kiezen tussen een luxueuse ontgoocheling of een discount ontgoocheling en onze frustratie eerder dan onze magen te voeden.
Maar vandaag bedienen we ons openlijk, en in groep, om het goede nieuws te verspreiden: als eerste antwoord hebben de werknemers van Carrefour de spontane staking gekozen.
Want hoewel soms, om de hoek van een winkelrek, de werknemer en de dief tegenstanders zijn, worden zowel de ene als de andere misbruikt door Carrefour, of het nu door het kassaticket is of door een arbeidscontract. En ieder zijn manier om meneer Carrefour te schaden, door hem direct in zijn portefeuille te raken.
Nu de vakbonden onderhandelen en de controle over het antwoord overnemen, werpt een vraag zich op.
Is het zijn kassa of zijn winkelrek dat men verdedigt, of de mogelijkheid om niet langer dagen en jaren er te moeten doorbrengen om genoeg te verdienen om te overleven?
Of het nu interims of aangewerven-ontslagen job'ers zijn, of levenslange contracten, wat valt er te verdedigen voor diegenen die slechts kruimels krijgen?
In het beste geval, een mooie premie om enkele maanden te kunnen leven met de handen niet langer geketend aan werk.
Laten we dus niet langer wachten. Laten we de Carrefours opensmijten en vervolgens, waarom ook niet de andere winkels?
Dat iedereen neemt wat hij nodig heeft.
Het volstaat ons niet langer om schade te berokkenen aan de bazen; we hebben zo veel te winnen.
In de eerste plaats, de vrijheid.

25.03.2010
Vertaald vanop http://www.cemab.be/news/2010/03/8922.php