zaterdag 2 januari 2010

Brussel - Gevangenis Vorst gemitrailleerd

Onbekenden hebben in de oudejaarsnacht de gevangenispoort van Vorst onder vuur genomen. Ze schoten een heel magazijn leeg met een kalasjnikov. Dat staat vandaag in 'Het Laatste Nieuws' en 'La Derniere Heure'.

De poort werd op 30 plekken doorboord en de raampjes vlogen aan diggelen. Vreemd genoeg is de schietpartij door niemand opgemerkt. De camera aan de gevangenispoort werkte niet en ook de cipiers hadden niks gehoord. De kogels beschadigden binnenin de gevangenis ook een verluchtingssysteem.

2.02.2009
www.hln.be

Aalst - Luxewagens aannemer in brand gestoken

AALST - Patrick Cleemput (49) uit Aalst zag het nieuwe jaar in mineur starten. Voor de tweede maal in drie maanden tijd staken vandalen 's nachts zijn twee luxewagens in brand. Hij vermoedt dat een op diefstal betrapte aannemer wraak wil nemen.

‘Ik lag met mijn vrouw te slapen toen toevallige passanten in het holst van de nacht kwamen aanbellen', zegt Patrick Cleemput, een 49-jarige bouwaannemer uit Aalst. ‘Ik schoot wakker, deed mijn voordeur open en zag tot mijn grote verbazing mijn wagen in brand staan. Mijn Mercedes SL brandde helemaal uit. De andere Mercedes was overgoten met benzine maar vatte geen vuur. De daders moeten opgeschrikt zijn door voorbijgangers. Niemand heeft de vandalen gezien.'

De brandweer van Aalst kwam snel ter plaatse en kon verhinderen dat het vuur oversloeg naar de andere wagen. In de straat werden twee brandflessen gevonden. Eén daarvan was nog gevuld met benzine. Op 10 oktober werd Patrick Cleemput al eens het slachtoffer van brandstichting. ‘Nauwelijks drie maanden geleden gebeurde hier op mijn oprit juist hetzelfde', vertelt hij. ‘Toen stonden wél de twee auto's in brand. Gelukkig konden we de brand snel blussen en konden de auto's opgelapt worden, maar die hele grap kostte toen een pak geld. Bovendien zat de schrik er goed in. Ik besloot onmiddellijk om camera's te plaatsen maar het duurt een tijdje voor alles goed en wel geïnstalleerd is. Je verwacht niet meteen dat enkele weken later hetzelfde gaat gebeuren.'

Gestolen bouwmateriaal

Cleemput heeft sterke vermoedens wie hem al twee maal wil afschrikken. ‘Het is wel heel toevallig dat ik juist nu in een juridisch geschil verwikkeld ben', zegt de aannemer. ‘Ik werk in de bouw en had enkele maanden geleden sterke aanwijzingen dat een onderaannemer geregeld met materiaal aan de haal ging. Dat viel uiteraard niet eenvoudig te bewijzen. Ik besloot dus om hem te laten volgen en kon hem op heterdaad betrappen. Mijn advocaat heeft juist een brief verstuurd waarin met spoed gevraagd wordt alles terug te geven en de schade te vergoeden. Dat is bij hem duidelijk niet in goede aarde gevallen. Het probleem is dat er buiten een sigaret en die brandflessen weinig sporen zijn gevonden.' Het parket van Dendermonde doet verder onderzoek.

2.1.2009
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=022KCH9J

dinsdag 29 december 2009

Itterbeek - Brand verwoest vier kranen en meerdere graafmachines op werf Valens-Infrabel


ITTERBEEK – Op een werf van VALENS – INFRABEL aan de Herdebeekstraat in Itterbeek heeft een brand vier kranen en een aantal graafmachines zwaar beschadigd. De brand brak uit rond vier uur ’s nachts en is waarschijnlijk aangestoken. Het treinverkeer ondervond geen hinder, maar de werken aan het Gewestelijk Expressnet (GEN) liggen wel even stil.

[VALENS maakt deel uit van de bouwgroep Eiffage en bouwt mee aan het nieuwe gesloten centrum in Steenokkerzeel. INFRABEL is de beheersmaatschappij van de Belgische spoorweginfrastructuur. Nvdr.]

28.12.2009
www.deredactie.be & www.brusselnieuws.be

Hoeilaart - Jezus gekidnapt tegen nieuw gesloten centrum

HOEILAART – In Hoeilaart zitten Jozef en Maria deze dagen gebogen over een lege kribbe. Dieven gingen immers met het kindje Jezus aan de haal. Het gaat om actievoerders die gekant zijn tegen de bouw van een nieuw asielcentrum in Steenokkerzeel. “Enkel als de bouw daarvan wordt stopgezet en de andere gevangenissen gesloopt worden, geven we het kindje terug,” klinkt het bij de actievoerders.

De ontvoerders, die een plank van het in mekaar getimmerde stalletje loskregen en zo het kindje konden stelen, maakten zich meteen bekend. “We hebben vannacht kindje Jezus van z’n kribbe glicht en hem met ons meegenomen uit voorzorg”, schrijven de daders in een brief die ze in de lege kribbe achterlieten. “We dachten immers dat het slechts een kwestie van tijd was voor jullie zouden beseffen dat dit jochie geen papieren heeft en dus in een deportatiecentrum of andere gevangenis hoort.”

Burgemeeste Tim Vandeput vind het niet kunnen: “Het is een spijtige zaak dat mensen zich zelfs tijdens de kerstperiode verlagen tot het stelen van zo’n symbool. Ik zou het dan ook erg waarderen dat de daders het beeldje terugbezorgen. Voorts kan ik alleen maar hopen dat het kindje in goede gezondheid verkeert.”

29.12.2009
Uit Het Laatste Nieuws, www.hln.be

Tervuren - Standbeeld Leopold II besmeurd


TERVUREN – Een standbeeld van koning Leopold II in het museumpark van Tervuren werd besmeurd met rode verf. Eveneens werd het woord ‘genocide’ op het standbeeld geschreven. Leopold II is berucht ondermeer omwille van zijn slachtpartijen in de voormalige kolonie Kongo en zijn bijzonder repressieve maatregelen tegen de arbeidersbeweging.

24.12.2009
vertaald vanop www.rtlinfo.be