dinsdag 19 januari 2010

Andenne - Alexandre Varga gezelfmoord in gevangenis Andenne na ontsnappingspoging

ANDENNE - Vrijdagavond haalde Alexandre Varga een mes boven en gijzelde een cipier. Hij dwong de andere cipiers om alle deuren van de gevangenis te openen. Toen Varga buiten was, slaagde de gegijzelde cipier erin zich los te maken, ondersteund door andere cipiers die Varga achtervolgden. Varga zette het op een lopen, maar werd snel terug gepakt.

Een dag later later, nadat Varga op isolatie was gestoken en nadat cipiers verklaarden 48 uur in staking te zullen gaan tegen het "geweld van gevangenen", werd Varga gezelfmoord in de gevangenis. Hij zou zichzelf verhangen hebben. Elke dode in de gevangenis is een moord van de Staat.

Alexandre Varga (uit Charleroi, afkomstig uit Hongarije) werd veroordeeld tot 18 jaar cel voor verschillende overvallen, onder meer op een warenhuis en op geldtransporten. In 2008 verscheen hij in een oranje hemd met "GUANTANAMONS" voor de rechtbank om de mishandelingen van geïnterneerden door cipiers in de gevangenis van Mons aan te klagen.

19.1.210

Brussel - Italiaans Instituut voor Buitenlandse Handel aangevallen

"14/1, Place de la Liberté in Brussel

Het Italiaans Instituut voor Buitenlandse Handel aangevallen met stenen en rode verf.

- ROSARNO. TEGEN HET KAPITAAL, DE STAAT EN DE MAFFIA - "

http://www.cemab.be/news/2010/01/8396.php

Ingelmunster - Tweede brandstichting tegen RVR Technicals

INGELMUNSTER - Een opslagplaats in de Bruggestraat in Ingelmunster was vrijdagavond het doelwit van een opzettelijke brandstichting. De brandweer was echter snel ter plaatse, waardoor de schade binnen de perken bleef. Een deel van het interieur moest er evenwel aan geloven.

Het is al de tweede keer in korte tijd dat het bedrijf RVR Technicals het slachtoffer werd van opzettelijke brandstichting. Eerder deze maand, op 6januari, moest een wagen er ook al aan geloven. De BMW van de zaakvoerder werd toen in brand gestoken.

Kort na de brand van vrijdagavond liet het parket van Kortrijk een ex-werknemer van het bedrijf arresteren. Hij werd ook al opgepakt en ondervraagd na de eerste brand. Hij werd voorgeleid bij de onderzoeksrechter, maar bij gebrek aan bewijzen werd de man terug vrijgelaten.

De tweede brand, dit keer in de opslagruimte, ontstond vrijdagavond omstreeks 23uur. De brandstichter maakte gebruik van een vat met brandbare stoffen uit een vrachtwagen die wat verderop geparkeerd stond. De dader plaatste het vat bij het pand en probeerde dat zo in brand te steken en de zaak te vernielen. Voorlopig is het niet duidelijk of het hier gaat om één of meer daders.

18.01.2010
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?articleid=4S2KV6KP&postcode=8770

België - Blokkades van depots Inbev gaan door

LUIK - De stakende werknemers op de site van AB InBev in Jupille, bij Luik, gaan woensdag een hele dag gratis bier uitdelen. Dat zal gebeuren aan de poort van het bedrijf. De verzoeningsvergadering van dinsdag is na een uur al onderbroken.
Volgens de lokale vakbondsafgevaardigde van het ABVV, Michel Zientarski, is de weggeefactie gericht op studenten. Die betreurden immers het feit dat ze niet meer kunnen feesten "omdat er geen bier meer is in de cafés". Ze worden nu uitgenodigd naar de fabriek in Jupille. "Niet alleen studenten, maar alle bierliefhebbers zijn welkom", luidt het. Aan de site in Jupille staan al bijna veertien dagen stakingsposten.

Verzoeningsvergadering

Dinsdagnamiddag vindt in Brussel een verzoeningsvergadering plaats tussen directie en vakbonden van AB inBev, in de hoop een einde te maken aan het sociaal conflict. Het overleg begon om 13.30, maar werd na een uur al tijdelijk stilgelegd. Volgens vakbondsbronnen zouden nog geen nieuwe elementen op tafel zijn gekomen.

In de loop van de voormiddag spraken vakbondsdelegaties uit Jupille al met minister van werk Joëlle Milquet. "We hebben haar de reden voor onze syndicale acties uitgelegd en om politieke steun gevraagd. We hebben ook gevraagd dat ze deze namiddag tijdens de verzoeningsvergadering haar invloed zou aanwenden om de directie ertoe te bewegen het herstructureringsplan in te trekken. Milquet is als minister immers verantwoordelijk voor de sociaal bemiddelaars", aldus vakbondsman Marc Delvenne (CSC). Eerder liet Milquet zich al zeer kritisch uit over de handelswijze van AB InBev.

Aandeelhouders

De socialistische bediendevakbond trok met een veertigtal militanten naar het domein van Philippe de Spoelberch, vertegenwoordiger van een belangrijke aandeelhoudersfamilie en ex-lid van de raad van bestuur van AB InBev. "Wij legden onze bezwaren uit tegen het herstructureringsplan en vroegen hem als belangrijke aandeelhouder zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid op te nemen. Hij beloofde contacten te hebben met leden van de raad van bestuur en aan te dringen op een sociaal aanvaardbare oplossing", aldus Roger Vanvlasselaer (BBTK).

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20100119_032

---

BRUSSEL - Een aantal winkels van supermarkten Colruyt en Delhaize kampt momenteel reeds met lege rekken bij AB InBev-bieren. De oorzaak hiervan zijn de blokkades van brouwerijen tengevolge van het sociaal conflict bij de brouwer. De winkels van Carrefour hebben voorlopig nog voldoende voorraad, maar slechts voor maximum enkele dagen. Zo blijkt vandaag uit een rondvraag.
Bij Colruyt kampt grosso modo een op twee winkels met lege rekken, vooral voor bakken met 25cl-flesjes van Jupiler en Stella Artois. Voor het merk Hoegaarden stellen zich ook reeds problemen, maar in veel mindere mate. Met de blikjes van AB InBev-bieren denkt Colruyt gerust nog de hele week te kunnen overbruggen. Colruyt merkt ondertussen wel een significante meerverkoop van pilsbieren van andere merken, zoals Maes en Primus.
Ook Delhaize merkt in zijn centrale stock bevoorradingsproblemen, wat in een aantal winkels reeds tot lege rekken leidt. Een woordvoerster benadrukt wel dat er grote verschillen zijn van winkel tot winkel en dat Delhaize alternatieven van verschillende andere biermerken voorziet.
Carrefour geeft aan nog voldoende voorraad AB InBev-bieren te hebben 'in de overgrote meerderheid' van zijn winkels. Zij verwachten wel moeilijkheden vanaf woensdag. Daarom heeft ook Carrefour alternatieven voorzien voor de lege rekken, zoals de merken Maes en Grimbergen, klinkt het.

18.1.2010
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20100118_032

Leuven - Graafkraan kapotgeslagen op werf

LEUVEN - Op een werf in de Eenmeilaan werd ingebroken. Vandalen drongen binnen en sloegen de ruiten van de graafkraan aan diggelen.

7.01.2010
www.nieuwsblad.be