vrijdag 21 november 2008

Brussel - Brandbom onder politievoertuigen

ELSENE - In de nacht van woensdag op donderdag werd een molotovcocktail teruggevonden onder twee politievoertuigen die geparkeerd stonden in de Viaductstraat, de straat die aansluit op de Collegestraat waar het hoofdkantoor van de politie gevestigd is.
De brandbom werd om 4u15 ontdekt. De dienst voor Ontmijning en Vernietiging van Explosieven (SEDEE) en het laboratorium van de federale politie kwam ter plaatse. De brandbom is niet afgegaan. "Als die was ontploft, dan zouden de twee voertuigen verwoest zijn geweest, zo stelt de ontmijningsdienst," verklaarde de substituut Wenke Roggen, woordvoerder van het Brusselse Parket.

Vertaald uit La Capitale, 21.11.2008

Brussel - Ontruiming kraakpand sans-papiers

Turtelb'Home, het pand op de Elsense Steenweg dat bezet werd door 500 mensen zonder papieren, werd vandaag ontruimd. De bezetters weigeren op straat te moeten leven en blijven zich organiseren. De ontruiming verliep naar verluid niet zonder slag of stoot.

19.10.2008
zie http://ovl.indymedia.org/news/2008/11/24406.php

Leuven - Brandstichtingen beschadigen winkeletalages

LEUVEN - In het centrum van Leuven is in de nacht van dinsdag op woensdag acht keer brand gesticht. Het ging daarbij telkens om stapels karton en papier maar de schade was aanzienlijk. Er vielen geen gewonden. De Leuvense politie heeft een verdachte, een achttienjarige student, voor verhoor opgepakt. Dat meldt het Leuvense parket.

De eerste brandstichting vond omstreeks 03.00 uur plaats. Toen staken onbekenden kartonnen dozen in brand voor twee winkels in de Bondgenotenlaan. Korte tijd nadien deden de daders hetzelfde aan het portaal van het winkelcentrum in de Diestsestraat. De brandweer kon het vuur telkens blussen maar de twee etalages in de Bondgenotenlaan liepen flinke schade op.

Ondertussen hadden de brandstichters vuurtjes gestookt aan een verlichtingspaal op het Martelarenplein, en aan kartonnen dozen voor woningen in de Nerviërsstraat en de Vanden Typmlestraat. Op die locaties bleef de schade beperkt.

Kort voor 4 uur sloegen de daders opnieuw toe, ditmaal in de Leopold I-straat. Daar staken ze een grote stapel kartonnen dozen in brand. De gevel van een woning en een geparkeerde wagen liepen beiden aanzienlijke schade op. Tenslotte liep ook een gevel in de Bogaardenstraat schade op toen ook daar kartonnen dozen in brand werden gestoken.

Terwijl de brandweer de handen vol had met het blussen van de verschillende vuurhaardjes, voerde de politie een eerste onderzoek uit. Op de hoek van het Ladeuzeplein met de Blijde Inkomststraat troffen ze een achttienjarige student aan. De jongeman kon geen aanvaardbare uitleg geven voor zijn aanwezigheid en bleek bij een fouille een aansteker op zak te hebben. Hij werd opgepakt voor verhoor. [Die werd enkele dagen later onder voorwaarden vrijgelaten]

Het Leuvense parket heeft een branddeskundige aangesteld om de verschillende branden te onderzoeken.

18.11.2008
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=DMF19112008_044

Mechelen - Brandstichting in Artemis-Hogeschool

MECHELEN - In de vroegere gebouwen van het Sito, aan de Leopoldstraat, is gisterennamiddag brand uitgebroken. Het vuur woedde in een toiletblok op de derde verdieping en is wellicht aangestoken.

Momenteel worden de gebouwen van het Sito gebruikt door de Artesis Hogeschool. Op het ogenblik van de brand waren er nog een honderdtal leerlingen in het gebouw aanwezig. Toen het brandalarm in werking trad, verlieten zij onmiddellijk de klassen en keerden de meesten meteen huiswaarts. Heel wat studenten dachten aan een brandoefening maar vrij snel bleek dat dit niet het geval was. 'De brand woedde op de derde verdieping. Dat is de afdeling waar de scheikundelokalen zijn', licht Ronny Cornelis van de Mechelse brandweer toe. 'In de gang zagen we niets meer door de zwarte rook. De brandbeveiliging heeft goed gewerkt want onmiddellijk na het alarm zijn de automatische branddeuren gesloten.'

De brandweer ging met perslucht op zoek naar de oorzaak van de rookontwikkeling. 'Eerst dachten we dat het vuur in het magazijn van de chemische producten woedde. Maar dat bleek gelukkig niet het geval te zijn. Ook de chemielokalen zelf stonden niet in brand', aldus nog Cornelis. 'Uiteindelijk troffen we de brandhaard aan in het sanitaire blok van de school. Het vuur was snel gedoofd maar het toiletblok is wel uitgebrand. En de rest van de gang en enkele lokalen hebben rookschade.'

De politie onderzoekt nu hoe de brand ontstaan is maar er zijn elementen die in de richting van brandstichting wijzen. Er zou een uitgebrande papiermand zijn aangetroffen waarin poetsproducten lagen. Iets verderop stond bovendien een kast met poetsmateriaal open. Mogelijk hebben de daders daar enkele producten gevonden.

Het gerechtelijk labo stapte gisteravond nog af in de school voor een grondig onderzoek. Niemand raakte bij de brand gewond.

18.11.2008
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=542319BD

Brussel - Banden 40 terreinwagens platgelaten

UKKEL - In de banden van 40 terreinwagens in Ukkel en Linkebeek zat er zaterdagochtend geen lucht meer. Wie die lucht er de nacht voordien doelbewust heeft uitgelaten, is nog niet geweten. Het doet wel sterk denken aan een actie van Flagada drie jaar geleden.

De daders hadden peperbolletjes geplaatst in het ventiel, waardoor de lucht langzaam uit de band verdween. Vooral langs de Ukkelse Sint-Jobsesteenweg waren er veel getroffenen.

De bewoners konden er alvast niet om lachen. 'Ik heb zaterdagmiddag gemerkt dat mijn twee achterbanden lek stonden. De politie kwam langs om te melden dat het om kwaad opzet ging. Klacht indienen heeft geen zin, want er is geen schade', zegt buurtbewoner Vincent. 'Ik vind hun actie onnodig, want mijn terreinwagen is niet vervuilend. Wa ze doen, is ook gevaarlijk. Sommigen zijn met halflekke banden de baan opgegaan. Anderen zaten vast als er zich een noodgeval zou voordoen.'

17.11.2008
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=0E22SJ52_1