donderdag 20 oktober 2011

Anderlecht - Twee commissariaten en een autodealer aangevallen

BRUSSEL - In Anderlecht werden in de voorbije tijd twee politiekantoren aangevallen. De politie weigert alle commentaar omwille van de "hoge gevoeligheid van en de hoge spanningen in de wijk", pas nu sijpelde er een beetje informatie door. Het politiekantoor van de rue Demostène, het grootste van Anderlecht en 24u op 24 geopend en bemand, werd aangevallen met een loodgeweer. De loden kogels vernielden twintig ramen van het gebouw, geen enkele politieagent raakte gewond. Diezelfde nacht werd een granaat tot ontploffing gebracht voor de showroom van een autodealer op de chaussée de Mons. Later in de week werd nog een ander politiekantoor aangevallen met stenen. De enige commentaar van een politieagent aan een journalist was: "dat er alleszins toch al niet meer autobranden waren dan normaal". Volgens journalisten zou deze toename van geweld gelinkt kunnen zijn aan een grootschalige politiecontrole in Anderlecht in het begin van de maand.

20/10/2011

België - Een greep uit de laatste anti-school woede

JAMBES - Arson early in the morning to the "Internate" School (where pupils have to stay during the week). The fire destroyed at least 20 rooms of pupils, damaging the rest of the building. Since the fire was put early in the morning, nobody was yet in the building. The school board is now looking for alternative solutions to keep the school going. (11/10/2011)

MARCHES - Unknown persons put fire the the garbage containers of a high school. The fire spread and destroyed a big part of the high school. There will be no lessons anymore in the coming time. (16/10/2011)

HUY - Yet again fire was put to garbage containers of a high school. The structure of the school building was damaged, but the school building seemed to have survived the rage of the arsonists. The school board speaks about copy cat of what happened the day before in Marches (17/10/2011)

LIEGE - Youngsters stole the car of their teacher and drove it into the river. They were caught while the car was sinking to the bottom. (17/10/2011)

Estampuis - Bedrijfsgebouw in brand gestoken

ESTAMPUIS - A building were several companies (a call center, the redaction of the catalogue La Redoute, some services of the city etc.) co-habited, was destroyed by fire during the night. Police suspects an arson.

19/10/2011

Zeebrugge - Kabelbrand legt scheepvaartverkeer lam

ZEEBRUGGE - Het scheepvaartverkeer van de achterhaven was gisteren de hele dag onmogelijk door een ondergrondse brand aan de Vandammesluis.

Gistermorgen brak omstreeks 10.30uur brand uit in een ondergrondse kabeltunnel aan de Pierre Vandammesluis. Het vuur, dat gepaard ging met een grote rookontwikkeling, woedde zo'n 20meter onder de grond en was moeilijk te bestrijden door de brandweer. De enorme hitte vormde daarbij een bijkomend probleem.

Verder waren er vragen of er geen ondergrondse gasleiding in de omgeving lag.De brand had tot gevolg dat zowel de zeewaartse als de landinwaartse bruggen niet konden worden gebruikt.

Schade nog onduidelijk

Volgens voorzitter van MBZ (Maatschappij Brugse Zeevaartinrichting) is het afwachten hoe groot de schade is die de brand heeft veroorzaakt. 'De brand heeft zich voorgedaan aan de overzijde van het MBZ-gebouw. Er is een aantal kabels gesmolten, waardoor er geen schepen konden passeren die in en uit de achterhaven moesten. De sluisdeuren kunnen wel handmatig worden opengezet, maar het probleem situeert zich bij het ophalen van de bruggen. In de voormiddag was het onmogelijk om de schade vast te stellen door de enorme hitte in de kabeltunnel. Zolang de schade in de kabeltunnel niet kan worden vastgesteld, blijft het scheepvaartverkeer onmogelijk. In de namiddag werden in verschillende fazen de functies in het sluizencomplex opgestart om na te gaan waar de problemen zich situeren. Het is de bedoeling dat de sluisdeuren en bruggen opnieuw in gebruik worden gesteld tegen 20uur', vertelde Joachim Coens gisteren.

Op zee en in de voorhaven lagen er nog geen schepen voor anker met bestemming de achterhaven. In de achterhaven zelf bleven Main Highway, die om 16uur voorzien was in de sluis, en de autocarrier Gran Canaria, die om 18uur moest vertrekken aan de kade, liggen.

Geen hinder voor kusttram

De kusttram kon de zeewaartse brug niet gebruiken, maar ondervond geen hinder van de problemen. De tram reed de hele dag over de landwaartse bruggen. Ook het wegverkeer en de verschillende transporteurs die actief zijn in de haven hebben gisteren niet voor opgehaalde bruggen gestaan.

'Ik heb de mooiste dag van mijn leven beleefd, daar ik eens niet voor opgehaalde bruggen stond met mijn vrachtwagen', vertelde een lachende chauffeur.

18/10/2011
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=3U3H7GPV

Steenokkerzeel - Betogers vernieling hekken gesloten centrum 127bis

BRUSSELS - About 200 to 300 persons took part in a demonstration in front of the detention centre for immigrants 127bis in Steenokkerzeel, calling for the destruction of all detention centres. Big part of the demostration was masked. Arriving in front of the centre, the demostrators started to cut and break down the fences. The main gate was smashed. Riot police inside protected the centre from an invasion of the demostrators. Stones were thrown to the cops and the guards of the closed centre. Nobody was arrested during or after the demostration.

18/10/2011

Brussel - Brandje in Justitiepaleis

BRUSSEL - De brand die maandagochtend was ontstaan in de gebouwen van het federaal parket en de rechtbank van eerste aanleg in Brussel, is geblust. Dat meldt de Brusselse brandweer.

Het ging om een kleine papierbrand in de kelder van het gebouw, op verdieping -3. De brand veroorzaakte heel wat rook, wat het brandalarm deed afgaan. De brandweerlui konden het vuurtje snel blussen.

Beide gebouwen werden ontruimd, maar kort voor 10 uur konden parketmagistraten, rechters, griffiepersoneel en andere aanwezigen weer naar binnen.

17/10/2011
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20111017_021

Brussel - Betoging voor Nordin Benallal en tegen isolatiemodules

BRUSSELS - About 150 persons took part in a demostration in favour of Nordin Benallal, who is imprisoned in the isolation module at the prison of Bruges. The manifestation in front of the Justice Court was organised to denounce the isolation modules in general and the "abuses inside of the prisons". Fascists organised a counter-demo a bit further. They were 20 to ask a harder repression.

17/10/2011

Brussel - Relletjes rond fouille op school en wraakactie

BRUSSELS - In a high school in Saint-Gilles, there was unrest between the pupils after the direction ordered a body search of several youngsters to find back stolen goods. The school pupils refused to reintegrate classes and started to smash windows and damage the school buildings. Police had to intervene to calm the situation.

A few days later, unknown persons broke in into another school in Saint-Gilles, stealing everything that had any value and destroying about all class rooms and offices of the school. The school board says this is clearly an act of vengeance after the unrest in the other school. The damage is so big that the school will remain closed for at least several weeks.

16/10/2011

Schaarbeek - Vrederechter opnieuw met de dood bedreigd

Vrederechter Eric Dierickx werd vrijdag voor de zevende keer bedreigd. Hij eist dat de veiligheid in de rechtbank verhoogd wordt en dreigt ermee zittingen te schorsen als dat niet gebeurt.

Om vier uur stapte een geestesgestoorde man het gerechtsgebouw binnen en dreigde de rechter te vermoorden. "Hij heeft in alle talen gezegd dat hij mij een kopje kleiner wou maken,” verklaarde Dierickx aan Het Nieuws van VTM “Hij was voortdurend aan het schoppen en met bloembakken aan het gooien. Hij was in staat mij te vermoorden en wenste daartoe over te gaan. Dat heeft hij verschillende malen gezegd”.

Enkele maanden voordien had Dierickx geoordeeld dat de man niet in staat is om zelf voor zijn eigen geld en spullen te zorgen. De man wil zich daarvoor wreken. Hij werd opgepakt door de politie.

Kotsbeu
Dierickx, die nu in totaal al zeven keer bedreigd werd, is het beu. De veiligheid in de rechtbank van Schaarbeek vindt hij ondermaats, en hij wil dat er maatregelen komen om die te verhogen. “Er moet politie aanwezig zijn op de zittingen, of er gaan opnieuw doden vallen,” vindt de vrederechter. Als er geen nieuwe veiligheidsmaatregelen komen, dreigt hij zittingen te schorsen.

Vorig jaar werd vrederechter Isabelle Brandon en haar griffier in volle zitting doodgeschoten. Minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) beloofde toen maatregelen te nemen, maar daar is volgens Dierickx nog niets van in huis gekomen.

16/10/2011
http://www.brusselnieuws.be/artikel/brusselse-vrederechter-opnieuw-met-de-dood-bedreigd

België - Een greep uit de laatste autobranden...

HERVE - A van was put on fire early in the night and completely destroyed (12/10/2011)

BRAIN-L'ALLEUD - A van was destroyed by an arson late in the night (12/10/2011)

NIVELLES - During the night, on different spots in the city, fire cars were set alight. (12/10/2011)

GHENT - An Audi was put on fire. The arsonists broke the window, pourred inflammable liquid inside and set the car alight. The Audi was completely destroyed. (18/10/2011)

MONS - In Saint-Ghislain and Hornu, several cars were put on fire during the night. Also some piles of paper garbage went up in flames. Polices says two youngsters were arrested. (19/10/2011)

CHARLEROI - Several cars burned during the night, mainly in the periphery of the city, but also one in the middle of the city center. Press says this has been a constant since several weeks, with cars being set alight every night. (17/10/2011)

HORNU - Several cars and vans were put alight during the night. (19/10/2011)

CHARLEROI - In Mottignies, fire was put to garage boxes and cars, destroying them. (19/10/2011)

BRAINE-L'ALLEUD - Yet another van was put on fire during the night and completely destroyed (19/10/2011)

Geraardsbergen - Vandalen brengen zware vernielingen aan op werf

GERAARDSBERGEN - In de woonwijk Solleveld in Goeferdinge sloegen vandalen donderdagnacht toe op een bouwwerf, waar rioleringswerken aan de gang zijn. Werftoezichter Chris De Nooze kwam vrijdagmorgen de schade opmeten en die bleek aanzienlijk.

De werf bevindt zich op de rijweg, de werken gingen in opdracht van de Vlaamse Maatschappij Sociaal Wonen in augustus van start en zullen 370 werkdagen in beslag nemen. Op dezelfde plek was er al eerder klein vandalisme vastgesteld.

Donderdagnacht sloegen de stoppen blijkbaar door bij enkele voorbijgangers. Ze brachten onder meer schade toe aan een gestationeerde tractorwagen en vernielden de wegsignalisatie. En ze haalden zelfs een hele krachttoer uit door een betonnen buis die liefst 1.800 kilogram weegt enkele meters te verplaatsen.

'De buis werd in een werfput gedumpt en kwam net naast de waterleidingsbuis terecht. Het scheelde maar een haartje of die buis was geraakt en dat is een hoofdleiding', stelt toezichter De Nooze vast. De man is een en ander gewoon want hij controleert werven in Oost- en West-Vlaanderen. 'En daar wordt af en toe wel vandalisme vastgesteld, ondanks de beveiliging van de werven. In Solleveld is men wel bijzonder driest tekeergegaan.'

De Nooze haalde de politie erbij om de nodige vaststellingen te doen en een klacht neer te leggen. 'We hopen dat we de daders alsnog kunnen snappen. Maar het wordt moeilijk want momenteel zijn er geen getuigen.'

15/10/2011
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DT3H45RK

Gembloux - Brandaanval tegen autodealer


GEMBLOUX - Nightly arson attack against car dealership. Two cars in front of a car dealer (an Audi A6 and a 4x4 VW Touran) were destroyed by fire. The building was only slightly damaged.

13/10/2011

Gent - Vlaams Belang-kantoor besmeurd met verf

Naar aanleiding van het nsv debat met Krisztina Morvai
hebben we het vlaams belang lokaal bekogeld met roze verf.
Op deze maier geven wij onze inbreng in het debat.

MET FACISTEN MOET JE NIET DISCUSSIERN,
JE MOET ZE STOPPEN.

Militante groeten aan iedereen die vecht
voor vrijheid.

12/10/2011
http://ovl.indymedia.org/news/2011/10/31903.php

Sint-Truiden - Casa-filiaal verwoest door brand


SINT-TRUIDEN - Dinsdag om 1.30 uur woedde een hevige brand in de Casa in Sint-Truiden. De brandweerlui hadden heel wat werk om het vuur onder controle te krijgen. Ook de aanpalende winkelpanden liepen schade op. Buur Brantano moet een week sluiten.

In de Kattenstraat in Sint-Truiden verwoestte, dinsdag om 1.30 uur, een hevige brand het hele gebouw van winkelketen Casa.

De brandweer van Sint-Truiden had heel wat werk om de vuurhaard onder controle te krijgen en de schade bij de buren te beperken.

In de winkel worden vooral huishoudelijke artikels verkocht, waarvan een aanzienlijk deel in kunststof. Dat zorgde voor grote rookpluimen op de achterliggende N80. De hulpdiensten moesten extra signalisatie aanbrengen om de bestuurders te waarschuwen.

In een mum van tijd verspreidden de vlammen zich over het hele winkelpand. Omstreeks 2 uur werd ook versterking van het brandweerkorps van Hasselt ingeroepen.

Schade bij de buren

De brandweerlui moesten bij het aanpalende pand van Brantano een ruit aan diggelen slaan om de schade te gaan opmeten. De vuurbestendige tussenmuur kon heel wat schade voorkomen, maar toch raakte de inboedel van de winkel bedolven onder een roetlaag. ‘We gaan de hele collectie uit de winkel halen en na de kuiswerken komen er nieuwe schoenen en kleding in de rekken. Het risico om klanten iets met een rookgeur of roetvorming te verkopen, kunnen we niet nemen', zegt Werner Meeus van Brantano. ‘De zaak is nu een week gesloten en de economische schade is natuurlijk enorm.' Ook de winkel van Primo, iets verderop, liep rookschade op. ‘Hier moesten we vooral de bovenliggende appartementen, uit voorzorg, ontruimen, maar er vielen geen gewonden. Daar bleef het beperkt tot wat geurhinder,' weet Leon Smets van de Truiense brandweer. Een branddeskundige van het parket ging al ter plaatse om de eerste vaststellingen te doen. ‘De kans is groot dat het om een accidenteel voorval gaat, maar dat moet een onderzoek vrijdag uitmaken. Op dit moment laat de grote hoeveelheid water het niet toe een degelijk onderzoek te voeren. Speurhonden die sporen van brandversnellers moeten zoeken kunnen in deze omstandigheden niet werken', zegt Leon Smets.

12/10/2011
www.nieuwsblad.be