woensdag 9 december 2009

Brandstichting tegen werf van Besix

"Enkele dagen geleden volgden enkele kinderen een spoorweglijn, hun vingers bevroren in de duisternis van de nacht. Geen enkele plek om te schuilen in zicht, en de regen en de wind en de bijtende kou vreten hun naakte voeten aan. Weinig hoop voor deze verloren kinderen, maar wel veel vreugde, misschien ook wat woede. Sinds enkele seizoenen wonen ze in ruïnes in wording, schuren ze langs afbrokkelende muren, verschijnen roestplekken op elke tralies die hen tegenhoudt. Zonder al te veel te zoeken vinden ze vlammen die hun hart verwarmen, ware vuurzeeën voor deze wezen van een wereld die hen verstikt. Geen enkele belofte voor die avond, geen enkele verwachting van een verlossend vuur, en toch...
Als een mirakel van een zonnestilstand, terwijl ze de Stad naderen, verscheen, als het Peperkoekenhuisje voor anderen voor hen, een werf met haar vijf fonkelende letters, die alleen herkennen met een scherpe glimlach herkennen, B E S I X.
En daar pakt de ene zijn fles, en de blauwachtige vlammen die een bulldozer lekken beginnen de tenen al te verwarmen. Vervolgens overgieten anderen een voertuig en een hoop hout. Het zijn hele lichamen die nu hun temperatuur terugwinnen naarmate de vlammen hoger opschieten en de gezichten die beginnen lachen, doen oplichten.
Tenslotte, in deze wilde rondgang, begint ook de zware generator, die elke morgen de energie van deze doodswerf produceert, deze vreter van bomen en velden, te knetteren, te smelten en te kermen. En het is, nu echt, een levenswarmte die zich nestelt in het hart van de kinderen.
Ik, aan wie dit verhaal werd verteld in de beschutting van een straatje, ik zie elke dag deze hordes kinderen aangroeien, ik zie elke dag meer medeplichtigen, meer beslist, die hier en daar vergezeld worden door een volwassene, een jong meisje, een grootvader waardoor hun mogelijkheid tot aanval net als hun vermogen om terug te trekken uitgebreid wordt.
Trouwens, met het uur dat het nu is, kan mijn sluimerend hart me alleen maar naar één van deze vuurzeeën brengen, of naar één van deze schuiloorden, waar alles nog op het spel staat, waar alles nog te genieten staat."

7.12.2009
Vertaald vanop http://www.cemab.be/news/2009/12/8093.php

'Dit was een goed georganiseerde aanval tegen de politie'

GENT - Met alle heisa rond de 413opgepakte mensen bij de extreem-linkse betoging op 10november, dreigt vergeten te worden dat de twee zwaarste slachtoffers politieagenten waren. Een van hen heeft zelfs blijvend gezichtsverlies na een slag met een kasseisteen door een gemaskerde anarchist. 'In Gent wordt al jaren een gedoogbeleid gevoerd rond betogingen', zegt een politieagent. Geert Neyt
De uit de hand gelopen betoging van 10 november heeft niet alleen kwaad bloed gezet bij de tientallen mensen die werden opgepakt. Ook in politierangen heerst onvrede, vooral dan over het hondsbrutale geweld dat tegen vijf politiemensen in burger werd gebruikt door gemaskerde anarchisten.

'Als we voor het begin van de betoging de 30, 40 gemaskerde betogers uit de groep hadden kunnen plukken, waren er geen gewonde agenten gevallen en was het ook niet nodig geweest om achteraf een massa mensen bestuurlijk aan te houden', getuigt een anonieme agent, die de gevoelens vertolkt van heel wat politiepersoneel.

Agenten in burger

Volgens het collegebesluit rond openbare orde mogen onaangekondigde betogingen niet doorgaan en wordt het deelnemers verboden zich onherkenbaar te maken. 'Maar in Gent wordt naar betogingen toe al jaren een gedoogbeleid gevoerd. Met alle gevolgen van dien. Nu moesten een handvol agenten in burger zich als spotters mengen tussen de betogers, om dan via een oortje informatie door te geven over het parcours en de sfeer binnen de betogende groep. Een risico, als je omringd wordt door betogers die zich vermomd hebben.'

Zo ook toen een groep anarchisten zich op 10 november afsplitste van de linkse studenten. 'In de Kazernestraat is plots iets gebeurd wat niet anders kan omschreven worden dan als een georkestreerde aanval tegen agenten in burger. Toen men een bouwwerfje op straat passeerde, waar een stapel straatstenen lag, keerde de kop van de betoging - een vijftiental gemaskerde mannen - zich plots als één man om en voerde een charge uit tegen twee agenten in burger die op het trottoir liepen. Ze begonnen hen te bekogelen met stokken en stenen. Drie andere collega's probeerden tussenbeide te komen met de wapenstok, maar de relschoppers keerden zich onmiddellijk tegen hen.'

Geslagen met stokken

Een hoofdinspecteur werd langs achter aangevallen door een onbekende en kreeg een dreun in het aangezicht met een kasseisteen. De slag brak zijn neus en verwondde zijn oog zodanig dat hij blijvend gezichtsverlies zal lijden. 'De hersenschudding is nog altijd niet genezen. Hij is zeker arbeidsongeschikt tot na nieuwjaar. Ondertussen werd een vrouwelijke inspecteur op de grond geslagen met stokken. Zeven, acht gemaskerde mannen sloegen en schopten op haar tot een andere betoger tussenbeide kwam. Ook zij zit zeker nog een maand thuis. De feiten werden gefilmd vanuit de helikopter, maar omdat de daders een masker droegen, heeft men geen idee wie ze zijn.'

Zeker nu uit een resem recente brandstichtingen en brutale raids op auto's, bedrijven en mensen blijkt dat een harde extreem-linkse kern zijn toevlucht neemt tot steeds driester, georganiseerd geweld, hopen politiemensen dat in het vervolg sneller en strenger zal ingegrepen worden bij acties die vooraf niet officieel werden aangevraagd.

8.12.2009
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=3H2JD0JP

Onderzoeken naar anarchisten

BRUSSEL - België en Nederland werken samen bij het onderzoek naar de aanvallen van linkse anarchisten op bouw- en onderhoudsbedrijven die betrokken zijn bij de bouw, inrichting en onderhoud van asielcentra en andere opvangcentra voor buitenlanders.

Volgens een woordvoerder van de Belgische Dienst voor de Staatsveiligheid is er "geregeld overleg" met onder andere de AIVD in Nederland. Daarbij is onder meer vastgesteld dat de acties van de anarchisten "door gelijkaardige motieven worden gestuurd". Behalve de staatsveiligheidsdienst zijn ook justitie (het federaal parket in Brussel) en de OCAD, een regeringsinstantie die de terroristische dreiging in België bestudeert, bezig met het onderzoek naar de linkse anarchisten. Volgens OCAD, dat als 'crisiscentrum' fungeert, gaat het om anarchistische groeperingen die in sommige gevallen grensoverschrijdend werken en elkaar doelwitten voor represailles toespelen via internet. Zo hebben anarchisten twee maanden geleden een 'zwarte lijst' met 'foute' bedrijven op internet gezet. De OCAD heeft inmiddels ook een 'dreigingsanalyse' gemaakt om de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken te helpen de anarchisten uit te schakelen. Sedert begin dit jaar zijn er in België al bijna zestig acties geweest tegen bouw- en andere bedrijven. Het zwaarst werd een vestiging van Besix getroffen in Sint-DenijsWestrem bij Gent. Een receptioniste werd bedreigd, terwijl computers en kantoormeubelen werden vernield. Bij de andere raids werd minder schade aangericht.


08-12-2009
http://www.cobouw.nl/nieuws/2009/12/08/Nederland-en-Belgie-bestrijden-anarchisten.html

Gosselies - Brandstichting tegen Iveco

GOSSELIES – In de nacht van zondag op maandag werden de ateliers van het bedrijf IVECO – Universal Trucks, in brand gestoken. Rond 3u30 braken verschillende individuen binnen in het bedrijf door een hek te forceren. Met behulp van brandversnellers hebben ze het gebouw in brand gestoken. Het gebouw is zwaar beschadigd, zes zware vrachtwagens gingen volledig in vlammen op.
Volgens La Dernière Heure, maar niet bevestigd door andere kranten, zouden de vluchtende daders geschoten hebben in de richting van veiligheidsagenten die gealarmeerd waren door de brand. De daders konden ontkomen.

8.12.2009
www.dhnet.be

Brussel - Stadsvernieuwing op Flagey stuit op sabotage

In de nacht van woensdag op donderdag werd de halte van de STIB op het net gerenoveerde, gesecuriseerde en opgekuiste Flageyplein kapotgeslagen. De palen werden uit de grond gevijst waardoor de hele halte er moest aan geloven. De rest van de ramen werd kapotgeslagen met een onbekend object en verderop wer de tag achtergelaten “Het gevaar, dat zijn niet wij.” Drie weken na de brandstichting tegen het gigantische videoreclamescherm, was ook deze daad van vandalisme goed voorbereid. Deze brandstichting werd trouwens toegelicht in affiches die nadien in de buurt geplakt werden, waarin de band tussen rijkeluisstadsontwikkeling, veiligheidsmanie en controle werd uitgelegd (terug te vinden op www.cemab.be). De schade van deze guerilla loopt nu op tot 120 000 euro.

http://archives.sudpresse.be/espaces-publics-guerilla-flagey-la-note-sera-tres_t-20091204-H263TJ.html?queryand=%22incendie+volontaire%22&when=-2&begYear=1900&begMonth=01&begDay=01&endYear=2009&endMonth=12&endDay=08&firstHit=0&by=10&sort=datedesc&pos=0&all=2670&nav=1

Protest anarchisten wordt steeds grimmiger

GENT - Onder ruime belangstelling van een dertigtal sympathisanten - en minstens evenveel flikken - veroordeelde de Gentse rechter gisteren twee anarchisten tot de minimumstraf voor negen brand- stichtingen bij nacht. Andere recente gewelddaden van duidelijk extreem-linkse signatuur blijven intussen onopgelost. Geert Neyt
Na de ernstige rellen tussen extreem-links en extreem-rechts op de Blandijnberg vorig jaar, was de politie voor het jaarlijkse politieke kopstukkendebat van de rechtse studentenvereniging NSV! voorbereid op een nieuwe veldslag. Die avond op 10 oktober bleef alles echter oorverdovend stil op en om campus Schoonmeersen aan de Voskenslaan.

Maar enkele uren later werden in de nachtelijke straten van Gent diverse verontrustende gewelddaden gesignaleerd. Drie leden van rechtse studentenverenigingen, onder wie NSV!-kopstuk Arno D'Hooghe, werden in de Overpoortstraat aangevallen in regelrechte commandostijl. Groepjes gemaskerde onbekenden troefden hen in een winkel en in de wachtrij aan een frietkot af met fietskettingen en ijzeren staven. Twee slachtoffers moesten gehecht worden nadat ze met een fles op het hoofd waren geslagen.

Negen brandhaarden

Die nacht werd er ook op negen verschillende plekken in Gent brand gesticht. Aan de Isabellakaai brandde een werfcontainer volledig uit. Een andere container van een tandartsenpraktijk aan de Frans Akkermanstraat moest er ook aan geloven. Aan de Muinkkaai, de Koepoortkaai en de Kwaadham werd geprobeerd auto's in brand te steken, op het Oktrooiplein en het Frankrijkplein werd geprobeerd een geldautomaat in brand te steken. Die laatste hoorde toe aan de Post, waarvan de toegangsdeur aan het Stapelplein ook in brand werd gestoken.

Diezelfde nacht nog werd bij een fietscontrole Jurgen G. (35) opgepakt. De man, die bekend is in anarchistische kringen, ontkende alles, maar in zijn rugzak werden aanmaakblokjes aangetroffen. In het aansluitende verhoor probeerde hij een agent met zijn vuisten te lijf te gaan. G. bleek die nacht ook veelvuldig gsm-contact te hebben gehad met Gian M. (37), ook gekend voor zijn anarchistische sympathieën. Op één feit na ontkende het duo tot nu toe alles.

Na de zware voorhechtenis van bijna twee maanden, sprak de correctionele rechtbank gisteren de minimumstraf uit voor brandstichting bij nacht. De hoogbegaafde Jurgen G. kreeg een jaar gevangenisstraf met uitstel, Gian M. zes maanden met uitstel.

Net zoals op de vorige zitting waren een dertigtal sympathisanten uit alle windstreken naar de rechtzaal afgezakt. Nadat een van de veroordeelden met een anarchistische kreet de rechtzaal had verlaten, droop iedereen rustig af.

De zwarte lijst

Ondertussen vermoeden de speurders ook een anarchistisch geïnspireerde hand achter een andere reeks onopgehelderde misdrijven. Is het toeval dat de negen brandstichtingen tijdens dezelfde nacht gebeurden van de brutale raids op de rechtse studenten?

En dat de afvalcontainer die die nacht in de fik werd gestoken, toebehoorde aan Besix? Die bouwfirma staat bovenaan een zwarte lijst van zestig bedrijven die ‘collaboreren om een nieuw asielcentrum te bouwen' en volgens een anonieme bron op blackliststeenokkerzeel.blogspot.com. moeten gesaboteerd worden. Het kantoor van Besix aan de Kortrijksesteenweg kreeg negen dagen later op klaarlichte dag het bezoek van een twintigtal gemaskerde mannen die er een ware ravage aanrichtten.

Ook de Post prijkt op die lijst. De Post was in de nacht van 6 oktober twee keer het doelwit. Is er een link met de brandstichting aan het postkantoor in Mariakerke op 21 september, waarbij vijf postwagens werden vernield?

En wat moeten we denken van het feit dat de agent tegen wie Jurgen G. tijdens zijn verhoor zijn vuisten wou gebruiken, uitgerekend dezelfde is die een maand later zwaar in het aangezicht werd geslagen met een kasseisteen tijdens de uit de hand gelopen wake op het Sint-Pietersplein?

3.12.2009
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=B32J6IV7#

Outremeuse - Genoeg van religie

OUTREMEUSE – Adbelah, dakloze van Marokkaanse afkomst, werd opgepakt terwijl hij ‘s nachts de ruiten van de moskee aan het insmuiten was. Hij verklaarde aan de politie schoon genoeg te hebben van de islam. Daarenboven stelde hij dat hij wilde teruggaan naar de moskee om nog meer ruiten te breken en het gebouw in de fik te steken. Abdelah werd overgedragen aan het parket van Luik.

3.12.2009
http://www.dhnet.be/dhjournal/archives_det.phtml?id=996788

Charleroi - Ramen sexshop en modewinkel ingesmeten

CHARLEROI – De ramen van twee winkels werden ingesmeten. De eerste winkel is de “Love Shop”, een sexshop wiens ramen al tot twee maal toe dit jaar gebroken werden. De tweede winkel wiens ramen gebroken werden, was een winkel voor mannenmode.

29.11.2009
www.sudpresse.be