vrijdag 26 februari 2010

Antwerpen - Ramen RVA stukgesmeten

"Beste,
Naar ik vermoed zou het volgende u wel eens kunnen boeien:
Al verscheidene malen zijn de ramen van de RVA in Antwerpen ingesmeten. Het begon in
2009 met het aanbrengen van een graffiti op de gevel van de RVA die een duidelijke
boodschap bevatte, namelijk: "WARNING". Enkele dagen later werd reeds een eerste
raam ingesmeten.
Gisteren moest ik op de RVA zijn om mijn vaderschapsverlof aan te vragen. tot mijn
grote verbazing merkte ik op dat er een tiental (dit is een schatting, ik heb ze
niet geteld) ramen in de Lentestraat aan diggelen waren gesmeten (waar de ingang
van de RVA gelegen is). De vrouw die mijn aanvraag in ontvangst nam meldde mij dat
men nu rolluiken zal laten plaatsen.
ik heb hier niets van in de gedrukte media gevonden, het net heb ik niet doorzocht.
Uiteraard kan ik deze daden niet goedkeuren."

Overgenomen uit een mail ontvangen op rookenas@no-log.org op 16 februari 2010

Antwerpen - Bomalarm legt Justitie plat

Vanmorgen, iets over 9u, is het Hof Van Beroep in Antwerpen volledig ontruimd. Al het personeel, maar ook de gevangenen, moesten het gebouw verlaten. Tientallen mensen stonden op straat terwijl de politie tot twee keer toe het gebouw doorzocht. Die zogenaamde sweepings leverde niets op.

De politie nam geen risicoés en liet zelfs speciale explosievenhonden ter plaatse komen. Maar ook die speurtocht had geen resultaat.
Rond de middag konden alle personeelsleden weer aan het werk. De hele planning liep danig in de soep. De achterstand zal nog tijdens de namiddag ingehaald moeten worden.

Van de dader is voorlopig nog geen spoor. De bommelding kwam binnen bij de dienst 101 in Limburg.

Het is niet de eerste keer deze maand dat justitie het slachtoffer is van criminaliteit. Begin deze maand was er nog een bomalarm in het nieuwe justitiegebouw, vorige week nog kwamen er inbrekers over de vloer in het Assisengebouw (oude justitiegebouw) en vandaag was er de valse bommelding aan de Waalse Kaai.

26.02.2010
www.gva.be

Gent - Ontruiming kraakpanden in Ledeberg

In de Gentse deelgemeente Ledeberg heeft de politie vrijdag enkele kraakpanden zonder geweld ontruimd. Een aantal inwoners wilde zich verzetten, maar besloten uiteindelijk om niet tegen de 60 agenten in te gaan.
Omdat de krakers de woningen niet wilden verlaten, toonden ze eerst wat verzet door vuurwerk af te schieten en een autoband in brand te steken. Toch wilden ze de confrontatie met de politie niet aangaan. Uit voorzorg waren er maar liefst 60 agenten komen opdraven.
Uiteindelijk moesten de ordetroepen de deur inbeuken. Ze konden slechts vier krakers oppakken. De overige drie waren via de achterdeur ontsnapt.
De krakers hadden al in januari vernomen dat ze de panden in februari moesten verlaten. Op de plaats van de woningen komt nu een zorgcentrum van het OCMW en een park.

26.02.2010
http://www.gva.be/nieuws/binnenland/aid906091/politie-ontruimt-kraakpanden-in-gent.aspx

Beerse - Wagens bedrijf Twingery platgestoken

BEERSE/ZOERSEL - Drie verkopers van de firma Twingery uit Beerse vonden maandagochtend hun bedrijfswagen terug met stukgestoken banden.
De auto's stonden geparkeerd voor hetzelfde appartementsgebouw aan de Handelslei in Zoersel. Bij elke wagen waren de vier banden doorboord. Marketingmanager Dirk Verschaeren van Twinergy vreest dat een concurrent deze vandalenstreek heeft uitgehaald.
‘De verbazing was enorm toen drie van onze verkopers vaststelden dat alle vier de banden van hun bedrijfswagen waren doorboord. Zoals elke ochtend wilden zij vertrekken om geïnteresseerde gezinnen te bezoeken voor de verkoop van onze zonnepanelen, maar al hun afspraken moesten door onze commerciële dienst geannuleerd worden. Ik denk niet dat het een gewone vandalenstreek is.'
'Nergens in de straat zijn andere auto's beschadigd. Alleen onze drie firmawagens waren het doelwit. Zij waren ook makkelijk herkenbaar aan de reclamestickers. Ik vrees dat dit het werk is van een overijverige en jaloerse concurrent. Verder onderzoek door de politie zal dit moeten uitwijzen.'

De vandalenstreek had de nodige gevolgen voor het bedrijf. ‘We hebben klanten moeten afbellen en dat toont al niet goed. Ook de kosten lopen op. Twaalf nieuwe banden, loonverlies, de technische ploeg die ter plaatse moest komen. Ik schat de kosten op 3.000 euro.'

24.2.2009
www.nieuwsblad.be

Tilburg - Oproer dreigt in gehuurde gevangenis

Belgische gedetineerden in de penitentiaire inrichting van Tilburg dreigen met opstanden, hongerstakingen, ontsnappingen en zelfs gijzelingen van Nederlandse cipiers als er niet snel een einde komt aan het strenge gevangenisregime. Dat beweert de Nederlandse krant De Telegraaf.

België huurt in Tilburg een 500-tal cellen om er gevangenen onder te brengen. Het gaat om een manier om het tekort aan cellen in België op te vangen.

De eerste gevangenen vanuit België werden enkele weken geleden overgebracht naar Tilburg, maar daar dreigt oproer, aldus De Telegraaf.

Volgens de krant blijkt dat uit telefoongesprekken en brieven die uit de gevangenis zijn gesmokkeld.

De gedetineerden zouden ontstemd zijn over de leefomstandigheden omdat ze overdag langer in hun cel moeten blijven, geen vers bereide maaltijden krijgen, 's ochtends al om kwart voor zes worden gewekt en sporadisch bezoek mogen ontvangen, zo luidt het in de Nederlandse krant.

Gerechtelijke procedures

Er zouden ook klachten zijn over het ontbreken van een gevangenisarts en uniforme kleding. De gevangenen uit België zouden ook Vlaamse en Franstalige televisiezenders missen.

Volgens De Telegraaf, die zich baseert op bronnen binnen de inrichting, is de angst voor gijzelingen en ontsnappingen groot onder de Nederlandse cipiers.

De gevangenis van Tilburg werd onlangs overgedragen aan België. Eerder raakte bekend dat niet alle gedetineeren uit België vrijwillig naar Nederland zijn gegaan.

Er lopen verschillende gerechtelijke procedures van gevangenen die hun overbrenging aanvechten.

'Geen verhoogd risico op oproer'

In een reactie zegt het Belgisch directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen dat er geen aanwijzingen zijn van een verhoogd risico op oproer in de gevangenis van Tilburg.

Het directoraat-generaal spreekt van 'inloopproblemen' bij de opstart van een nieuwe instelling. Ook gedetineerden moeten zich aanpassen, aldus woordvoerder Laurent Sempot.

Volgens hem zijn de leefomstandigheden in Tilburg uitstekend en beter dan in sommige Belgische gevangenissen. Maar Tilburg heeft zoals alle inrichtingen een eigen regime, conform de Belgische wetgeving, waaraan de gedetineerden zich moeten aanpassen.

Zo is gevangeniskledij niet verplicht en wordt het eten niet ter plaatse bereid, maar moeten de gedetineerden het opwarmen in een microgolfoven.

Sempot wijst er voorts op dat de bezoektijden met driemaal anderhalf uur per week hoger liggen dan het wettelijk minimum van driemaal één uur.

Tilburg ligt weliswaar verder, maar is gemakkelijker te bereiken dan heel wat Belgische gevangenissen, aldus Sempot. De gevangenen mogen volgens hem ook vaker uit de cel dan in de meeste Belgische gevangenissen.

23.02.2009
http://knack.rnews.be/nieuws/europa/-belgisch-oproer-dreigt-in-gevangenis-tilburg-/site72-section25-article46892.html

Moeskroen - Audi in brand gestoken

MOESKROEN - 's Nachts is een Audi in brand gestoken op een parking. Een nabijgeparkeerde Mercedes raakte eveneens beschadigd.

23.02.2009
www.lacapitale.be

Vottem - Gevangen sans-papier valt twee cipiers en directeur aan

VOTTEM - Een sans-papiers die vanuit de gevangenis was overgeplaatst naar het gesloten centrum in Vottem, heeft twee cipiers en de directeur aangevallen en verwond. De cipiers zijn een namiddag in staking gegaan omdat de man nadien vrijgelaten werd met een bevel tot het verlaten van het grondgebied.

22.02.2009
www.rtlinfo.be

Ath - Eldi-winkel afgebrand

ATH - Om 5u30 is brand uitgebroken in de electro-winkel Eldi op een winkelterrein in Ath. Ook een Aldi, een kledijwinkel en een diepvrieswarenwinkel raakten beschadigd. De Eldi is bijna volledig uitgebrand.

17.02.2009
www.lacapitale.be

Gent - Slogans tegen NSV op faculteitsgebouw

Vandalen hebben dinsdagavond de gebouwen van de faculteit economie aan de Hoveniersberg met leuzen besmeurd. Het gaat om slogans die gericht zijn tegen de Nationalistische Studentenvereniging (NSV). Het NSV mag donderdag haar eerste activiteit aan de UGent organiseren sinds haar erkenning in het Politiek Filosofisch Konvent. Een activiteit die ook plaatsvindt in een auditorium in de Hoveniersberg. Wellicht viseerden de vandalen daarom het gebouw van de faculteit economie.

17.02.2009
www.nieuwsblad.be

Sint-Gillis - Brandstichting tegen postkantoor

SINT-GILLIS - Gisteren rond 3u35 's morgens, betrapte een politie-agent buiten diensturen een individu die zijn gezicht verborgen hield bij het postkantoor op de chaussée de Charleroi. De agent volgde het individu, maar ontdekte een beetje later dat de gevel van het postkantoor in brand stond. Een patrouille pakte de 19-jarige persoon op en kon het vuur blussen. De persoon gaf geen verklaring voor zijn daad en werd ter beschikking gesteld van het parket.

(Er is geen verder nieuws over deze arrestatie, of de persoon zich in voorhechtenis bevindt of niet etc.)

Vertaald uit www.dhnet.be
16.02.2009