zaterdag 26 september 2009

Brussel - Sabotage van verkoopautomaten MIVB

"In de nacht van maandag op dinsdag werden een dertigtal verkoopautomaten van de MIVB en ticketontwaarders beschadigd. De gleuven voor bankkaarten en muntstukken en het bakje waar de tickets uitkomen werden dichtgemaakt met behulp van tandenstokers en lijm, isolatieschuim en kneedbaar staal.
Ter plaatse werden berichten nagelaten die verwezen naar de bouw van een nieuw gesloten centrum voor vreemdelingen en de collaboratie van de MIVB - die sans papiers arresteert tijdens controles - met de uitwijzingsmachine."

24.09.2009
http://www.cemab.be/news/2009/09/7673.php

Schaarbeek - Politiepatrouille aangevallen

SCHAARBEEK - Maandagnacht werd een politiepatrouille met stenen aangevallen door een groep gemaskerde jongeren. Ook de versterkingen werden bekogeld met stenen en het kwam tot fysieke confrontaties waarbij 2 agenten gewond raakten. Vijf jongeren werden administratief aangehouden.

21.09.2009

Vertaald uit La Capitale

dinsdag 22 september 2009

Gent - Vijf bestelwagens van De Post afgebrand


MARIAKERKE - Vijf totaal verwoeste auto's van De Post, een zwartgeblakerde zijgevel van het postkantoor en drie gemeenten die gisteren geen enkele brief of krant ontvingen. Dat is de balans van een raadselachtige brandstichting zondagnacht aan het postkantoor van Mariakerke.


Het was twintig over drie zondagnacht toen een buurtbewoner werd opgeschrikt door een doffe knal. Aan de zijgevel van het postkantoor op de hoek van de Claeys Bouüaertlaan en de Brugsesteenweg stond een wagen in lichterlaaie. Tegelijkertijd ging bij postmeester Peggy Van Hecke thuis het alarm af.Toen de brandweer ter plekke kwam, waren vijf naast elkaar geparkeerde voertuigen waarmee de post wordt bezorgd al reddeloos verloren. Een zesde wagen raakte licht beschadigd. De vier resterende voertuigen bleven onbeschadigd. De brandweerlui moesten een van de Kangoos op zijn zij kantelen om het vuur sneller te kunnen blussen. Ook de hoge zijgevel van het gebouw werd beschadigd door de omhooglikkende vlammen. Omdat er geen enkel raam openstond, bleef de binnenkant van het gebouw gevrijwaard van rook- en waterschade. De deskundige schat de schade op 150.000 tot 200.000euro.


‘Ik heb alle zestig personeelsleden gevraagd om niet te komen werken', zei postmeester Peggy Van Hecke gisterochtend, terwijl ze met lede ogen naar de ravage kwam kijken. ‘Omdat het parket de nodige vaststellingen moet doen, mag niemand het gebouw in en kunnen we de vracht brieven en kranten die ligt te wachten toch niet ronddelen.' Daardoor kreeg gisteren geen enkele inwoner van Mariakerke, Drongen en Wondelgem post bezorgd.Vanaf vandaag moet dat wel kunnen ‘maar het zal zeker nog enkele dagen duren voor de achterstand volledig is weggewerkt', aldus Fred Lens, woordvoerder van De Post.


Gisterochtend werd al snel duidelijk dat de brand was aangestoken. De branddetectiehond ontdekte verschillende brandhaarden. Daarvoor waren brandversnellers gebruikt. De lokale recherche van de politie heeft er voorlopig geen idee van wie achter de brandstichting schuilt. De postmeester denkt niet dat een ontevreden werknemer wraak heeft willen plegen. ‘De sfeer is hier goed en we hebben geen enkel dreigement gekregen', zegt ze.‘In juli werden ook al de spiegels en ruiten van onze postwagens vernield', aldus Peggy van Hecke.


Omdat de voertuigen in een verkeersvrij en duister zijstraatje staan opgesteld, dat aan de weide voor het Claeys-Bouüaertpark grenst, is het een uitgelezen plek om ongezien kattenkwaad uit te halen.


Het is niet de eerste keer dat de afgelopen maanden in het Gentse auto's in brand worden gestoken. Na de campagnewagens van politici in de aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen, waren ook enkele voertuigen van de bouwfirma Denys het doelwit.


Daarnaast werden in mei twee voertuigen aan de Sterre door een aangestoken brand vernield, gebeurde een maand later hetzelfde in de Kikvorsstraat en werden in augustus twee keer auto's in de Dodoensdreef bij het Baudelopark geviseerd. Geen van deze brandstichtingen kon tot nu toe opgehelderd worden. De speurders zien echter niet meteen een verband tussen al deze feiten.


21.09.2009


http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=LQ2FFLTM


[De Bank van de Post beheert de bankrekeningen van gevangenissen en gesloten centra. Het bouwbedrijf Denys werkte ondermeer mee aan de renovatie van de Gentse gevangenis.]Leuven - Interventie bij De Lijn tegen deportaties

LEUVEN - Een winkel van vervoersmaatschappij De Lijn in het station van Leuven kreeg gisterennamiddag twee gemaskeerde mannen over de vloer. Het duo stormde rond 15uur de winkel binnen, spoot driest schuim in het rond en liet de verbouwereerde winkelbedienden ten slotte nog enkele pamfletten na. Uit de tekst op die pamfletten bleek dat het om twee actievoerders ging die het controlebeleid van de vervoersmaatschappij aan de kaak wilden stellen. De twee beweren dat de veiligheidsmedewerkers van De Lijn - in samenwerking met de politie - op regelmatige basis mensen zonder papieren van de bus plukken en hen daarna overbrengen naar asielcentra. Er is een pamflet over verdeeld.

Volgens een bericht verschenen op http://ovl.indymedia.org/news/2009/09/28135.php werden de loketten in feite dichtgeplakt. Je vindt er ook het pamflet terug.

21.09.2009

http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=OC2FFKLS

Leuven - Onbekende laat herten ontsnappen

LEUVEN - Een bewoner van de Holsbeeksesteenweg meldde maandagmorgen dat er een groep herten op de rijweg rondliep. Gelet op de verkeersdrukte was dit zeker niet zonder gevaar. Uiteindelijk vonden de dieren de weg naar het bos en verdwenen ze daar in het groen. Het bleek te gaan om dieren van een kweker. Een onbekende had de poort van het terrein waar de dieren op zaten, opengezet en nadat ze waren buiten gelopen de poort weer gesloten. De eigenaar van de herten contacteerde het dierencentrum Opglabbeek om een oplossing te vinden om de weggelopen dieren terug te vangen.
21.09.2009
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=OC2FFH5F

zondag 20 september 2009

BRUSSEL - Rellen in Molenbeek

Jongeren bestormen politiekantoor Molenbeek
Politie zet grote middelen in om relschoppers uiteen te drijven

SINT-JANS-MOLENBEEK - In de Brusselse gemeente Molenbeek hebben jongeren gisteravond het lokale politiekantoor bestormd. Aanleiding tot de rellen was de arrestatie van een man in de Maritiemwijk. Met de grote middelen kon de politie de relschoppers uiteendrijven.
'We hebben zo snel mogelijk versterking opgeroepen, want we wilden de situatie zo snel mogelijk onder controle krijgen. Toestanden zoals twee weken geleden, toen de relschoppers enkele uren lang de baas waren in de straten, wilden we te allen prijze voorkomen.'Burgemeester Philippe Moureaux (PS) stond gisteravond omstreeks 21 uur tussen de zwaar uitgeruste politiemensen voor het commissariaat in de Graaf van Vlaanderenstraat om hen een hart onder de riem te steken. Een uur eerder was het commissariaat aangevallen door een grote groep woedende jongeren. 'Tussen de vijftig en de honderd', was de schatting. Die pikten het niet dat eerder op de avond, tijdens een controle in de Maritiemwijk, een man was opgepakt. De man in kwestie maakte veel kabaal toen hij werd meegenomen, en dat was genoeg om de gemoederen in de wijk op te hitsen.De relschoppers bestormden het commissariaat, sloegen ruiten aan diggelen en beschadigden politiewagens. Twee agenten raakten lichtgewond door rondvliegend glas. De agenten in het commissariaat zagen meteen in dat ze de situatie alleen niet onder controle zouden kunnen krijgen en vroegen versterking van andere Brusselse korpsen. Alles samen kwamen er zo'n honderd agenten, een waterkanon en politiehelikopter ter plekke. Genoeg om de jongeren uiteen te drijven, al bleven zowat overal in de wijk wel groepjes jongeren rondhangen. 'We houden voldoende mensen aanwezig', zei politiewoordvoerder Johan Berckmans. 'Indien nodig zullen we kordaat optreden.' […]

18/09/2009
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=G5O2FCKFL

Negen agenten gewond bij rellen in Sint-Jans-Molenbeek

BRUSSEL - Bij rellen in de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek zijn donderdagnacht negen politieagenten gewond geraakt. Dat meldt de lokale politie van de zone Brussel West. Tien politiewagens raakten ook beschadigd. De onlusten begonnen rond 19.00 uur en duurden tot 2.00u.
De politie raakte slaags met Molenbeekse jongeren na de arrestatie van een veertienjarige jongen.De jongen had de politie al enkele dagen uitgedaagd en beledigd. Toen de agenten hem omstreeks 19.00 uur thuis kwamen arresteren in de Vanderstichelenstraat, liep het weer mis. Verschillende familieleden protesteerden luidkeels en dat leidde ertoe dat een groepje van een twintigtal mensen zich rond de politie verzamelde. Toen die met stenen begonnen te gooien, trokken de agenten zich met de jonge arrestant terug in het commissariaat in de Brievendragerstraat.Korte tijd later kwam de familie van de jongen daar opnieuw verhaal halen, ditmaal vergezeld van een zestigtal mensen. Dat leidde tot trekken en duwen en een aantal jongeren begonnen het commissariaat te bekogelen met stenen. In het geharrewar moest de familie van de jonge arrestant vluchten en raakten twee agenten van de zone Brussel West gewond. Eén kreeg een kasseisteen tegen het been en de andere kreeg een zware vuistslag in het gezicht.
HelikopterDe politie van Brussel West kreeg versterking van andere zones en van twee waterkanonnen en een helikopter van de federale politie. Dat bracht de rust enigszins weer in de straten rond het commissariaat, maar even later liep de spanning op in de Ribeaucourtstraat en de Leopold II-laan. Daar begonnen jongeren in groepjes van tien tot vijftien de politie uit te dagen en rel te schoppen. Een patrouille van de zone Brussel Hoofdstad/Elsene die ter versterking was opgeroepen, werd bekogeld en daarbij raakten vier agenten gewond.
Uiteindelijk duurde het tot ongeveer 02.00 uur voor de rust weerkeerde en alle relschoppers van straat waren verdwenen. Vijf jongeren die betrapt waren bij het gooien van projectielen, werden opgepakt en zullen ter beschikking gesteld worden van het parket. In totaal raakten negen agenten gewond en liepen tien politiewagens beschadigingen op, die gingen van blutsen in het koetswerk tot ingegooide ramen.

LEUVEN - Ruiten ingegooid en slogans bij Opus Dei


In Leuven is het vroegere kraakpand in de Schapenstraat ten prooi gevallen aan vandalen. Het pas vernieuwde gebouw van Opus Dei werd beklad met slogans als “Waar is de volkskeuken?” en verschillende ruiten werden ingeslagen. Sinds dit jaar doet het gebouw dienst als studentenhuis, maar tot 2007 werd het bezet door krakers. Toen de eigenaar zijn bouwplannen bekend maakte, werden de krakers uit het pand gezet. De politie vermoedt dat de vroegere bewoners de daders zijn. Eerder deze maand werd er ook al een ruit van het nieuwe gebouw ingeslagen met een betonnen balk.
16.09.2009
http://www.robnet.be/article.php?Leuven/2009/9/16/3