woensdag 19 januari 2011

Brussel – Agent bewusteloos geslagen

Wanneer een jonge man ondervraagd wordt in een politiecommissariaat in Schaarbeek, na arrestatie voor rebellie en smaad, geeft die een kopstoot aan de ondervragende officier. Deze laatste was 20 minuten bewusteloos en werd met bloedende neus en mond naar het ziekenhuis Saint-Luc gebracht.
De jongeman werd gearresteerd nadat hij, samen met zijn broer en andere jongeren, een verkeersagent op Meiserplaats uitgescholden had. Toen de agent de jongen wou identificeren, werd deze aggressief. Een andere jongen heeft de agent geslagen, wanneer die zijn broer wou arresteren. Beiden werden ze naar het commissariaat gebracht en gescheiden. De jongen die de officier heeft aangevallen werd aan de juridische autoriteiten overgeleverd, zijn broer werd vrijgelaten.

18.01.2011
http://www.dhnet.be/infos/faits-divers/article/339468/un-mineur-assomme-un-policier-d-un-coup-de-tete-a-schaerbeek.html

Antwerpen - Treinverkeer gehinderd na brandstichting

Vandalen hebben vanmorgen rond 6 uur brand gesticht in een seinkast nabij Antwerpen-Berchem. De brand was snel onder controle maar het incident veroorzaakt toch heel wat hinder voor het treinverkeer tussen Antwerpen en Lier. Dat meldt een woordvoerder van infrastructuurbeheerder Infrabel.

Voor de stoptreinen tussen Antwerpen en Lier moet men op een vertraging van ongeveer 25 minuten rekenen, zo luidt het bij Infrabel. Door de brand moeten de treinen immers op bepaalde stukken hun snelheid aanpassen en stapvoets rijden. De rechtstreekse treinen worden dan weer omgeleid via Kontich. Reizigers moeten zich ook daar verwachten aan een vertraging van ongeveer 25 minuten.

Infrabel, dat onmiddellijk na de brand aan de herstellingswerken begon, laat weten dat de situatie maandagmiddag rond 13.00 uur tijdelijk hersteld zal zijn. Het treinverkeer zal vanaf dan opnieuw zo goed als normaal verlopen. De definitieve herstelling kan mogelijk enkele dagen in beslag nemen. Mogelijk zal het goederenverkeer gedurende die periode wel enige hinder ondervinden. (belga/vsv)
17/01/11 09u38
http://www.hln.be/hln/nl/957/Belgie/article/detail/1209074/2011/01/17/Treinverkeer-Antwerpen-Lier-gehinderd-na-brandstichting.dhtml

Brussel – Poging tot brandstichting van bankautomaat


Wanneer een bankautomaat in de Koningstraat geen geld geeft, steekt een man de bankautomaat in brand. Even later slaat hij de ramen uit van een dure wagen in de prostitutiebuurt rond de Aarschotstraat, evenals twee cafés daar. De man is proberen vluchten maar werd later toch gearresteerd en onderzocht door een psychiater, die oordeelde dat de man niet onder observatie moest gebracht worden. Hij werd opgesloten.

16.01.2011
http://www.dhnet.be/regions/bruxelles/article/339174/il-met-le-feu-a-un-self-banking.html

Kalmthout en Kapellen - Verschillende auto's uitgebrand

Op de grens van de Antwerpse gemeenten Kalmthout en Kapellen zijn vanavond verschillende wagens uitgebrand. Dat bevestigt Lukas Jacobs (CD&V), burgemeester van Kalmthout.

Vermoedelijk gaat het om brandstichting. Op korte tijd kwamen er vanavond, zowel bij de brandweer van Kapellen als bij die van Kalmthout, verschillende oproepen binnen voor brandende voertuigen op de openbare weg. De brandweer van Kalmthout kreeg vier oproepen te verwerken en de brandweer van Kapellen drie. Verder onderzoek moet uitmaken of er een pyromaan aan het werk is. (belga/ep)

15/01/11
http://www.hln.be/hln/nl/957/Belgie/article/detail/1208716/2011/01/15/Verschillende-auto-s-uitgebrand-in-Kalmthout-en-Kapellen.dhtml

Brussel – Drie kerstchalets in brand gestoken

Het Bureau der grote evenementen (BGE) heeft de zaak een tijd stilgehouden. De baas Oliver Mees heeft het gerucht nu toch bevestigd: “We hebben drie brandstichtingen ondervonden.” Op Kerstdag werd de alcoholchalet van Lou Marteau in brand gestoken. Marteau is de baas van de motorclub waar ook de burgemeester van Brussel Freddy Thielemans (PS) deel van uitmaakt. In de nacht van 31 december werd aan de beurs, naast le Grand Café, een chocoladechalet in brand gestoken. Bronnen spreken over een Molotov Cocktail. De volgende nacht beschadigt een gasbidonnetje de stand van BGE. Een ruzie onder handelaars wordt uitgesloten.
13.01.2011

http://www.dhnet.be/regions/bruxelles/article/338804/trois-chalets-en-feu-aux-plaisirs.html

Brugge - Rellen in gesloten centrum

Het personeel van het gesloten centrum voor de opvang van uitgeprocedeerde illegalen De Refuge in Brugge heeft een stakingsaanzegging ingediend voor maandag 24 januari 2011. De socialistische vakbond ACOD steunt de actie. Aanleiding zijn twee veiligheidsincidenten sinds Nieuwjaar. Daarbij raakten personeelsleden van het centrum gewond.
"Het personeel in de instelling neemt de incidenten en de manier waarop ermee wordt omgegaan niet meer", zegt algemeen secretaris Guido Rasschaert van ACOD AMiO. "Er zijn vechtpartijen. De bewoners gooien met biljartballen, worden razend of stichten brand. Dat zijn geen normale arbeidsomstandigheden meer."

Biljartballen
"Daarenboven wordt te laks opgetreden tegen de amokmakers. De asielcentra zijn geen geschikte plaatsen om dergelijk gevaarlijk gedrag op te vangen. We stellen ook vast dat de vrijheden van de bewoners niet meer verenigbaar zijn met de verplichtingen van het personeel."

De stakingsaanzegging voor het gesloten asielcentrum verloopt op maandag 24 januari 2011 om 6 uur. Intussen hoopt de ACOD op een initiatief van federaal minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open Vld) om de problemen in het centrum aan te pakken. (belga/dea)
13/01/11 14u00
http://www.hln.be/hln/nl/957/Belgie/article/detail/1207671/2011/01/13/Stakingsaanzegging-in-centrum-Refuge-na-rellen-met-biljartballen.dhtml

Brussel - Patiënt veroorzaakt brand in psychiatrisch ziekenhuis


De brand die vanochtend omstreeks 6 uur uitbrak op de vijfde verdieping van het psychiatrisch ziekenhuis Sanatia in Sint-Joost-ten-Node werd veroorzaakt door een patiënt, meldt de woordvoerder van de politiezone Brussel-Noord, Roland Thiébault. De persoon veroorzaakte brand in zijn kamer en is voor observatie overgebracht naar het psychiatrisch centrum Fond-Roy in Ukkel.
De vijfde verdieping en nog twee andere verdiepingen werden rond 6.15 uur ontruimd. "De vierde en zesde verdieping van de kliniek zijn reeds volledig schoongemaakt en opnieuw opengesteld voor de patiënten", zei Jean-Marie Limpens, directeur van de kliniek, woensdag na een crisisvergadering.

Van de vijftien patiënten die naar het ziekenhuis werden gebracht, moet nog één astmatische patient ter observatie blijven. Drie patiënten werden in een ander psychiatrisch ziekenhuis geplaatst. Elf patiënten werden overgebracht naar de vierde en zesde verdieping van de kliniek, luidt het.

De helft van de vijfde verdieping, waar de brand begon, zal binnen de komende twee weken opnieuw kunnen worden gebruikt. Het ziekenhuis telt in totaal 70 bedden en behandelt alle soorten psychische aandoeningen. (belga/svm/vsv)

12/01/11
http://www.hln.be/hln/nl/957/Belgie/article/detail/1207168/2011/01/12/Patient-veroorzaakte-brand-in-psychiatrisch-ziekenhuis.dhtml