zaterdag 8 augustus 2009

Leuven - Hulde aan de ontsnappingen


KESSEL-LO - Het postkantoor op de Diestsesteenweg in Kessel-Lo is besmeurd en beschadigd. Donderdag werden in het kantoor alle ramen aan de voorgevel ingegooid of ingeklopt met een hard voorwerp. Op de gevel werd in grote letters 'Leve de ontsnappingen' gespoten. De politie kwam ter plaatse voor de vaststellingen, maar staat voor een raadsel naar de beweegreden van de vandalen, zegt politiecommissaris Marc Vranckx. Er werd alleszins niets gestolen uit het kantoor. Ook Martin Charliers, de kantoorhouder van Kessel-Lo, heeft het raden naar de boodschap achter de vandalenstreek. 'Misschien heeft een van de ontsnapten ooit een kantoor van De Post overvallen. Iets anders kan ik niet bedenken', zegt hij. De ramen in het postkantoor zijn inmiddels hersteld en de dienstverlening is maar even onderbroken. Omdat het om een zwaar geval van vandalisme gaat, heeft de politie een onderzoek ingesteld, maar er is voorlopig nog geen spoor van de daders.

[De Bank van de Post beheert de bankrekeningen van gevangenissen en gesloten centra in België.]

7.08.2009
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=RR2DJ67S

Lantin - Gevecht tussen gevangene en cipiers

LANTIN - 's Middags is een vechtpartij uitgebroken tussen een gevangene en vier cipiers in de gevangenis van Lantin. De gevangene heeft een uitwijzingsbevel gekregen en wilde zo zijn overplaatsing naar het gesloten centrum van Vottem tegengaan. Volgens de gevangene waren de cipiers hem daarenboven op hun manier 'goeiedag' komen zeggen en zouden hem geslagen hebben. Het uitwijzingsbevel werd opgeschort door de correctionele rechtbank in afwachting van een onderzoek...

8.08.2009
Vertaald vanop http://archives.sudpresse.be/lantin-violence-a-la-prison-un-detenu-se-bat-avec-des_t-20090805-H1Z6TZ.html

Arlon - Al vier scholen aangepakt

ARLON - Reeds drie scholen werden de voorbije tijd gevandaliseerd (ramen ingeslagen, meubilair kapotgeslagen, verf op de muren gesmeten...) Een vierde voorlopig ongebruikte school werd in brand gestoken en ging volledig in vlammen op.

Op een muur van de in brand gestoken school werd het volgende opschrift teruggevonden: "Anarchie au pays des brebis, rébellion au pays des moutons ”. (Anarchie in het land van de lammeren, rebellie in het land van de schapen.)


4.08.2009
Vertaald vanop http://archives.sudpresse.be/

Brussel - Drie gevangenen bevrijd uit Justitiepaleis

Brusselse justitiepaleis zijn dinsdagochtend drie gedetineerden ontsnapt met de hulp van gewapende mannen. Justitieminister Stefaan De Clerck erkent het beveiligingsprobleem van het justitiepaleis.

De drie gevangenen moesten zich voor de correctionele rechtbank verantwoorden voor een homejacking. Net toen de gedetineerden de zaal waren binnengebracht en hun handboeien losgemaakt waren, doken twee gemaskerde en gewapende mannen de zaal in en bedreigden het veiligheidspersoneel.

De drie gedetineerden zetten het op een lopen, gevolgd door de twee gemaskerde mannen. Het vijftal veiligheidsagenten kon niet tussenbeide komen. Voorlopig ontbreekt van de ontsnapten elk spoor. De drie hebben een lijvig strafblad.

3.08.2009

http://www.tijd.be/nieuws/binnenland/Drie_gangsters_ontsnappen_uit_Brussels_justitiepaleis.8216056-438.art

Merksplas - Twee gevangenen ontsnappen

MERKSPLAS -
Een 62-jarige vrouw is opgepakt omdat ze betrokken zou zijn bij de ontsnapping van zes gevangenen uit de gevangenis van Merksplas. Dat meldt het parket van Turnhout. De vrouw wordt woensdag voorgeleid voor de onderzoeksrechter.
De vrouw wachtte de gevangenen op in een Toyota Yaris. Die wagen werd later teruggevonden in Rijkevorsel. De vrouw zou de moeder zijn van een van de twee gedetineerden die momenteel nog op vrije voeten zijn. Het gaat om een man van 33 jaar, afkomstig uit Merksem, en een man van 37 jaar uit voormalig Joegoslavië.
Vanmorgen ontsnapten zes gevangenen uit de gevangenis van Merksplas, twee ervan konden heel snel worden ingerekend, nog voor ze goed en wel de gevangenis hadden verlaten. De vier anderen gingen er vandoor met de vluchtauto. Ook daar konden twee gevangenen worden ingerekend.
Twee zware jongens
De twee die nog op vrije voeten zijn, hebben heel wat op hun strafblad. Een zat een straf uit van vijf jaar, de andere drie jaar en elf maanden. Eén van hen zat vast voor foltering, verkrachting en overvallen, de ander voor diefstal met geweld.
Volgens Laurent Sempot, woordvoerder van het Gevangeniswezen, is er sprake van het gebruik van een ladder van een aannemer. 'De zes gevangenen drongen binnen op een werf binnen de gevangenis. Daar konden ze de hand leggen op een ladder die ze gebruikten bij de ontsnapping', zegt Sempot.
Ontsnapping niet strafbaar
Het is lang niet zeker dat de vier opnieuw gesnapte gedetineerden uit Merksplas een bijkomende gevangenisstraf krijgen voor hun ontsnappingspoging. Even een ladder gebruiken die in een werf binnen de gevangenis stond, is geen misdrijf. En ontsnappen op zich is volgens het Belgisch recht niet strafbaar.

'Vanop de werf hadden ze geen onmiddellijke toegang tot de buitenmuur. Ze zetten de ladder echter tegen een paviljoen op de werf. Vanop het dak van het paviljoen hadden ze toegang tot de straat', aldus nog Sempot.
De politie heeft onder meer een helikopter ingezet om de ontsnapten op te sporen.

28.07.2009
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=DMF20090728_012

Brussel - Sans-papiers verzetten zich tegen ontruiming

BRUSSEL - De 472 sans-papiers die sinds 16 mei een privégebouw van Fortis aan het Sint-Lazarusplein in Sint-Joost-ten-Node bezetten, zijn vrijdagochtend ontzet uit het gebouw. Bij de operatie, die begon om 6 uur, werden 80 mensen administratief aangehouden. Tot donderdagnacht werd nog onderhandeld opdat de sans-papiers zouden vertrekken.
Tijdens de operatie verschansten ongeveer 80 mensen zich op het dak. Bovendien sneuvelden enkele ruiten en werden er kartonnen dozen en andere voorwerpen uit de ramen naar buiten gegooid.
Een speciaal interventieteam van de politie werd met twee helikopters naar het dak gebracht om het te ontruimen. De bezetters van het dak werden administratief aangehouden.
Door de operatie liepen een aantal treinen in het Noordstation en op de Noord-Zuidverbinding een tijdlang vertragingen op. Rond 10 uur was het treinverkeer grotendeels genormaliseerd, aldus de woordvoerster van Infrabel.
De overige sans-papiers verlieten zonder noemenswaardige problemen het gebouw en werden weggeleid via een tunnel onder de spoorweg, vlakbij het Noordstation. De mensen zonder papieren kregen daarna toestemming om onder politiebegeleiding en in kleine groepen van zes personen hun bezittingen op te halen uit het gebouw.
Akkoord geschonden
De politie was massaal aanwezig: ongeveer 300 manschappen, een waterkanon en verschillende bussen. Na afloop van de operatie kwam de brandweer ter plaatse om de gebroken ruiten te verwijderen.
De asielzoekers hebben zich uiteindelijk niet gehouden aan het akkoord dat ze op 7 juni hadden afgesloten met de burgemeester van Sint-Joost-ten-Node Jean Demannez (PS) en de commissaris van de politiezone Brussel Noord. Het akkoord hield in dat ze het gebouw uiterlijk vandaag moesten verlaten.
Volgens burgemeester Demannez is tot donderdagnacht onderhandeld om het gebouw alsnog te verlaten. De asielzoekers zouden echter vastgehouden hebben aan hun eis voor een zogenaamde oranje verblijfskaart, die geldig is voor drie maanden.
'Zijn ze wel gemotiveerd?'
De gemeentediensten hebben volgens Demannez alles in het werk gesteld om de dossiers van de bezetters in orde te brengen en een asielaanvraag te doen. 'Er zijn echter nog 100 personen die niet over een vast adres beschikken, waardoor hun dossiers niet in orde zijn. Ik vraag me af of die mensen eigenlijk wel genoeg gemotiveerd zijn. Het enige dat ze in al die tijd moesten doen was op zoek gaan naar een vast adres.'
Volgens de burgmeester zal de gemeente de sans-papiers blijven opvolgen. 'We zitten echter aan de limiet van onze capaciteiten. Het probleem van de asielzoekers zou niet enkel op onze schouders mogen terecht komen. Alle gemeenten en overheden moeten samen naar een oplossing zoek', aldus nog Demmanez.

31.07.2009
http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=DMF20090731_007

Situatie na de ontruiming, zie : http://ovl.indymedia.org/news/2009/08/26877.php

Aalst - Meerdere winkels beschadigd door vlammen

AALST - Op vier plaatsen in de Kattestraat in Aalst hebben onbekenden gisterochtend kartonafval in brand gestoken. Vier kledingzaken liepen zware schade op.
Een bewoonster van een appartement in de Kattestraat merkte vrijdagochtend omstreeks zes uur vlammen en rook op aan kledingwinkel Mango en verwittigde de brandweer. Toen de hulpdiensten ter plekke kwamen, sloegen de vlammen aan de gevel al hoog op.

Op nog drie andere plaatsen in de straat stond ook papier- en kartonafval in brand. Gisterochtend was ophaling van papier gepland in het centrum en aan de meeste handelszaken stonden van donderdagavond stapels papier buiten.

In de Mango-winkel was de brandschade het grootst. De ruit op de eerste verdieping ging door de hitte aan diggelen en de grote vitrineruit beneden was helemaal gebarsten.

'Neerdwarrelend roet en verbrand papier hebben de hele winkelruimte vuil gemaakt', zegt tijdelijk verantwoordelijke Tanja Goossens. 'Onze bazen zijn met vakantie en daarom run ik samen met mijn collega-verkoopsters de winkel. Het was schrikken toen we hier deze ochtend aankwamen. De brandweer en de technische ploegen van de stad waren al bezig met de smurrie te ruimen. Als de brandweer enkele minuten later was gekomen, had die niet meer moeten blussen.'

Kledingwinkel Mango is gebouwd op dezelfde plaats waar een vijftal jaar geleden de interieurwinkel Casa helemaal is afgebrand en die grote brand is nog sterk in het geheugen van de Aalstenaars gegrift.

Voor de gevel van kledingwinkel Matsuga werd ook papier in brand gestoken. 'Onze brievenbus ging mee in de vlammen op', toont verkoopster Mireille Van Overwalle. 'Er is roet en rook de winkel binnengedrongen en kledingstukken raakten beschadigd.'

Ook in kledingzaak L & L was er soortgelijkaardige schade. 'De politie heeft me al om 7 uur 's ochtends gebeld om te melden dat er brand was', zegt winkelierster Elvie De Waegeneer. 'Zwarte smurrie is onder de winkeldeur de winkel binnengewaaid. Waarom worden er geen camera's geplaatst in het centrum?'

L & L reageerde creatief op het brandincident. Toen de winkeldeuren om 10 uur opengingen, hingen er al bordjes in de winkel met 20 procent extra korting wegens brand.

In kledingwinkel Windsor bleef de schade beperkt. Er hing enkel een irritante rooklucht.

Bij de brandweer kregen we te horen dat ze de voorbije maanden al drie keer moesten uitrukken voor papierafval dat in brand werd gestoken in de Kattestraat en de naastliggende passage Pieter van Aelst. De gedupeerde handelaars dringen aan op camerabewaking en een eventuele een andere regeling voor het ophalen van papierafval.

1.08.2009
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=DP2DBB9O

Brussel - Brandstichting in gevangenis

In de gevangenis van Sint-Gillis, in Brussel, is maandagavond brand gesticht. Dat berichten VRT en RTBF.

Na de avondwandeling omstreeks 18.30 uur weigerde een aantal gedetineerden naar hun cel terug te keren. In een lokaal nabij de luchtingsruimte staken ze meubilair in brand.

Een dozijn brandweermannen kon de beginnende brand snel overmeesteren. De schade is beperkt en de toestand is aan het normaliseren.

27.07.2009
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=DMF27072009_072

Gent - Aanvallen tegen Staat en Kapitaal

Carlo VIVE !!!
In the morning of the 23rd of july, symbols of state and capital were attacked in Ghent.
The italian consulate was attacked with graffiti, two burning containers were pushed in front of the new VDAB office and an ARGENTA bankoffice (of wich the owner is sponsors of the vlaams belang)was attacked with paintbombs.
All these attacks happened as a reminder of the murder on Carlo Guiliani in Genua 8 years ago, and as an answer towards the opressive politics of the Italian state

Carlo vive !!!
social Revolution now

greetings
Commando Carlo Guiliani

28.07.2009
http://www.cemab.be/news/2009/07/7518.php