zaterdag 2 augustus 2008

Gent - Wagens cipiers in brand gestoken

Aan de gevangenis De Nieuwe Wandeling in Gent zijn vannacht twee geparkeerde wagens in brand gestoken. De auto's waren eigendom van twee cipiers van de gevangenis. Of dat toeval is of niet, moet onderzoek uitwijzen.

Geen gewonden
Het incident gebeurde rond 3 uur. De politie moest de straat Nieuwewandeling afzetten en het verkeer omleiden. Niemand raakte gewond bij de brand. Eén wagen brandde volledig uit, de andere auto is zwaar beschadigd.

Daders & motieven
Het parket van Gent stelde een branddeskundige aan om de omstandigheden te onderzoeken. Het gaat zeker om brandstichting, aldus het parket. Er loopt een onderzoek naar mogelijke daders. De motieven achter de brandstichting zijn nog niet bekend.

1.08.2008
http://demorgen.be/dm/nl/989/Binnenland/article/detail/366193/2008/08/01/Auto-s-van-Gentse-cipiers-in-brand-gestoken.dhtml

donderdag 31 juli 2008

Brussel - Bezettingen werfkranen

BRUSSEL di 29/07/08 22:14 (UPDATE) - Nabij het De Brouckèreplein in Brussel zijn vijf asielzoekers vrijwillig van een werfkraan gekomen. Ze gaan daarmee in op een dwangbevel van een rechter die eist dat drie kranen in de buurt ontruimd worden.
Op vraag van een aannemer heeft een rechter in kort geding beslist dat de drie kranen op een werf nabij het De Brouckèreplein ontruimd moeten worden.

Vijf illegalen zijn alleszins vanavond naar beneden gekomen. Sommigen hadden daarbij de hulp van de brandweer nodig.

Wie morgen gedwongen van de kranen wordt gehaald, riskeert om terecht te komen in een gesloten asielcentrum en mogelijk uitgewezen te worden.

Burgemeester Freddy Thielemans (foto) heeft zijn vakantie onderbroken en vraagt dat de aannemers hun kranen beveiligen om nieuwe bezettingen te voorkomen.

Thielemans wijst ook met de vinger naar de federale regering. Die kan volgens hem nieuwe acties voorkomen door snel werk te maken van een omzendbrief over regularisatie.

Het lijkt erop dat niemand echt de knoop wil of kan doorhakken om de bezetting van de kranen ongedaan te maken. Zowel wat de oorzaak van de bezetting betreft, als de oplossingen, wordt de hete aardappel naar elkaar doorgeschoven. Als de asielzoekers het fysiek aankunnen, zullen ze wellicht nog een tijdje bovenop de kranen zitten.

Protest op bouwwerven breidt uit
In totaal houden nu al een 30-tal asielzoekers kranen bezet op vier bouwwerven. De grootste groep actievoerders zit op een werf in de buurt van het De Brouckèreplein.

(Belga) "Al die mensen zijn in hongerstaking en een aantal van hen zijn ook in dorststaking. Het is voor hen de enige manier om aan een verblijfsvergunning te geraken", zegt het steun- en actiecomité voor de hongerstakende asielzoekers van de Université Libre de Bruxelles (ULB).

Op een van de kranen aan het De Brouckèreplein is een bezetter gevallen. Hij zou gewond zijn, maar weigert af te dalen.

Er wordt onder meer ook actiegevoerd op een werf bij het Paleis voor Schone Kunsten en op een werf aan het Schumanplein.

De Vlaamse Confederatie Bouw vreest problemen vanaf volgende week, als het bouwverlof afloopt en werven niet kunnen worden heropgestart omdat er kranen worden bezet. "Dat gaat grote problemen geven omdat precies die torenkranen een essentiële functie vervullen op die bouwwerven", zegt Marc Dillen.

Enkele aannemers in de stad zijn hun werven alvast aan het afsluiten met omheiningen.

Vreemdelingenzaken onderhandelt niet

"We praten niet met actievoerders", zegt Roosemont (foto), "er is geen dialoog en die zal er ook niet komen. Wij laten de politie dit afhandelen."

"Het enige wat we eventueel kunnen doen, is iemand simpelweg meer informatie laten geven aan de asielzoekers, om hen te wijzen op het zinloze van hun actie. Dat gebeurde eerder bij vorige acties, waarbij actievoerders na verloop van tijd ook gewoon terug naar beneden kwamen", vervolgt hij. "Nog nooit heeft iemand iets verkregen met zo'n protest. Actievoeren loont echt niet", aldus Roosemont.

Roosemont vermoedt dat een van de oorzaken van de nieuwe protestacties het persbericht van de Brusselse minister van Tewerkstelling Benoit Cerexhe (CDH) is, waarin die aankondigt dat hij om humanitaire redenen een arbeidsvergunning toekent aan vluchtelingen die over een verblijfsvergunning en een inschrijvingsbewijs van de federale administratie beschikken.

Bij het kabinet van minister van Asiel- en Migratiebeleid Annemie Turtelboom (Open VLD) is eenzelfde geluid te horen. "Wij praten of onderhandelen niet met de actievoerders", zegt woordvoerder Rolf Falter. "Diegenen die de problemen veroorzaken, moeten die problemen ook maar oplossen."

30.07.2008
http://www.deredactie.be/cm/de.redactie/brussel/080729_kranen

Merksplas- Opstand en brandstichting in gevangenis


MERKSPLAS - Dinsdagavond brak in de gevangenis van Merksplas een opstand uit toen een vijftal gedetineerden weigerden om naar hun cel terug te keren. Ze werden rond 0.45 uur door het speciale interventieteam van de federale politie uit de strafinrichting verwijderd.

Een gevangene was begonnen met vernielingen aan te brengen, waarna vier anderen begonnen mee te doen. Een van hen was gewapend met een mes, anderen met glasscherven. Even werd gevreesd dat de onruststoker vier medegedetineerden gegijzeld hield, maar dat bleken later kompanen te zijn die mee in opstand zijn gekomen.

Er werden lampen kapotgeslagen en gevangenismeubilair vernield. Even voor middernacht was een rookpluim boven de gebouwen te zien, wat bevestigt dat er brand werd gesticht. Daardoor moest een gang van de gevangenis worden geëvacueerd.

---

De opstand escaleerde toen het vijftal het meubilair in brand stak, waarop de politie in allerijl 70 geïnterneerden uit het gevangenispaviljoen moest evacueren wegens de zware rookontwikkeling. Daarop schakelde de lokale politie de Speciale Eenheden van de federale politie in die uiteindelijk met geweld het vijftal overmeesterde. 'Omdat een deel van de gang gebarricadeerd was, nam dat enige tijd in beslag.'

Rond 2 uur was het weer rustig in de strafinrichting. De brand bleek uiteindelijk veel schade te hebben veroorzaakt. 35 gevangenen moesten de nacht in de bezoekerszaal doorbrengen.

---

Iets wat gisteren trouwens opnieuw gebeurde. Tom C. werd nu naar de gevangenis van Brugge overgebracht, 'waar hij waarschijnlijk een tijdlang op de nieuwe hoogbeveiligde afdeling zal moeten verblijven'.


31.07.2008
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=GLT1UQN0F#

Merksplas - Maatregelen om opstanden te voorkomen

MERKSPLAS - In het centrum voor illegalen in Merksplas breekt regelmatig opstand uit. 'We kunnen zoiets echt niet vermijden', zegt directrice Lucie Thuwis. 'De bewoners zoeken altijd wel een andere manier om in opstand te komen. We proberen wel preventieve maatregelen te nemen. Zo hebben we nu bijvoorbeeld een firma laten komen die aanpassingen moet uitvoeren zodat bewoners niet meer via de regenpijpen op het dak kunnen klimmen. De ramen zullen ook snel worden hersteld.'
De directie probeert de bewoners zoveel mogelijk te benaderen via een goede communicatie om zo een opstand te voorkomen. Ze werken liever preventief dan repressief.

22.07.2008
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=OS1UGJB4

maandag 28 juli 2008

Brussel - Voertuig Fabricom GTI in brand gestoken

Véhicule de Fabricom incendié
Par xfe, Sunday, Jul. 27, 2008 at 7:12 PM
Hier soir, un véhicule de FABRICOM GTI garé près du Palais Royal a été incendié. Le véhicule est entièrement détruit.
"Gisterenavond werd een voertuig van Fabrciom GTI geparkeerd nabij het Koninklijk Paleis in brand gestoken. Het voertuig werd volledig vernield."

(Nvdr. Fabricom GTI voert werken uit in verschillende gevangenissen)

27.07.2008
Vertaald vanop http://liege.indymedia.org/news/2008/07/20758.php