dinsdag 16 december 2008

Gent - Anarchisten vernielen vijftien etalages


Anarchisten vernielen vijftien etalages
Linkse betoging loopt uit de hand

GENT - Een linkse betoging onder de slogan 'Red Jobs en Koopkracht, niet de Bankiers' is gisteravond na de ontbinding lelijk uit de hand gelopen. Een vijftigtal anarchisten haalden enkele voorhamers boven en besmeurden of vernielden de ruiten van een vijftiental winkels en banken. Vijftien vandalen werden aangehouden.

Vooral de winkels in de Lange Munt waren het doelwit van de vandalen. De ruiten van juwelenwinkel Swarowski moesten eraan geloven, net als die van gsm-winkels als Base en Bel Company. Op de hoek van de Belfortstraat en de Kammerstraat werden ruit en gevel van het Fortiskantoor beklad en ook het filiaal van de Europabank aan de Groentenmarkt deelde in de klappen, net als CBF Immobiliën op de hoek van de Drabstraat en de Jan Breydelstraat.

Maar de vandalen kozen niet enkel 'kapitalistische' symbolen uit. Zo werden ook de vitrines van doe-het-zelf naaiwinkel Veritas ingeslagen.

'Dit plotse onverwachte vandalisme was niet te vermijden', zegt politiechef Peter De Wolf. 'De betoging zelf tussen Kouter en Vrijdagsmarkt verliep zonder noemenswaardige incidenten. We hadden die manifestatie discreet gevolgd om niet te provoceren, maar hielden toch een honderdtal mensen van de ordedienst achter de hand. Wat behoorlijk veel is voor een 200-tal betogers. Maar het is na de ontbinding dat het uit de hand is gelopen.'

Patric Joos, hoofd van de cel Openbare Orde, legt uit wat er toen gebeurde: 'Een vijftigtal al dan niet gemaskerde anarchisten splitsten zich op en haalden in de Lange Munt enkele stevige hamers boven waar je iemand het hoofd mee kan inslaan.'

Nadat er enkele etalages waren gesneuveld en er ook met verf was gegooid - een welgemikte verfbom raakte het gezicht en het toestel van VTM-cameraman Laurent Delens terwijl hij aan het filmen was - renden de daders weg, achternagezeten door de politie. In de Drabstraat konden de traagste vijftien vandalen omsloten worden. Ze werden bestuurlijk aangehouden. De politie nam ook vier hamers in beslag. Daarna bleef de politie patrouilleren in het stadscentrum om verdachten te controleren en te fouilleren en om te voorkomen dat zich nog enkele heethoofden zouden hergroeperen.

Ondertussen werden de uitbaters van de getroffen winkels op de hoogte gebracht. Een ploeg van Securitas trok de wacht op voor de winkel van Base. 'Maar als de uitbaters hun winkels niet kunnen afsluiten, trekken we desnoods zelf de wacht op', zei politiechef De Wolf nog voor de nacht viel.

De politie verwacht dat de sfeer op de aangekondigde betoging van extreem-rechts morgenavond extra gespannen zal zijn.

15/12/2008
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=9L242PJN&PostCode=9000

zondag 14 december 2008

Brussel - Bank aangevallen met benzine en gas

"On the 11th of December, we chose to put fire to a bank of ING in Auderghem, Brussels, with an incendiary device made of a few litres of gasoline and two gas canisters as a sign of solidarity with the revolt in Greece and everywhere.

"To affirm this, we should not express our pain by mourning or forgiving. No. Today, it's not the time for mourning or forgiving. Today, we should not loose time by letting ourselves be healed by crying Marias or by forgiving Christs. No. Today, the hour is only ours. It's the hour to make bounds which cannot be broken within the most strong column of the responsability of the moment." (Severino di Giovanni, in an article written after the execution of Sacco and Vanzetti)"

11.12.2008
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=943807

Brussel - Politievoertuig in brand gestoken in solidariteit

"Op 6 december werd Alexandros in Athene vermoord door de flikken toen hij bezig was hen aan te vallen. Sindsdien hebben mensen overal in Griekenland en elders het eerste moment van antwoorden overstegen en gekozen voor het offensief tegen het systeem. Met onze bescheiden daad van een politievoertuig in brand te steken (woensdag 10 december) voor het commissariaat in Sint-Gillis, onder de neus van de flikken, willen we deze rebellie vervoegen. Want de vreugde van de revoltes kent noch grenzen, noch limieten!"

10.12.2008
Vertaald vanop http://www.cemab.be/news/2008/12/6312.php