vrijdag 16 oktober 2009

Sint-Denijs-Westrem - Besix krijgt brutaal bezoek

Een twintigtal jongeren viel gisterochtend plots binnen in de kantoorruimtes van een filiaal van aannemersbedrijf Besix in de MG Building aan de Kortrijksesteenweg in Sint-Denijs-Westrem. Op een paar minuten tijd haalden ze diverse kantoren overhoop en spoten ze slogans op de muur.

Om tien voor elf gisterochtend vielen een twintigtal jongeren binnen in de ontvangstruimte van aannemersbedrijf Besix. Het bedrijf, dat zijn hoofdzetel in Brussel heeft, heeft in de MG Building aan de Kortrijksesteenweg 1144, vlakbij de verkeerslichten aan de Carrefour, een filiaal voor zijn activiteiten in Vlaanderen. Op het moment van de inval waren een achttal personeelsleden aanwezig. Besix bouwt momenteel in Steenokkerzeel een gesloten transitcentrum. ‘Dat doen we gewoon na een openbare aanbesteding, waaruit bleek dat Besix de beste voorwaarden had', aldus operations manager Koen Lamers. ‘Wij bepalen tenslotte het beleid van dit land niet.'

Lamers verwijst hiermee naar de duidelijk politieke bedoelingen van de actievoerders: tijdens de paar minuten dat de bende het ontvangstlokaal, een vergaderruimte en een paar kantoren vernielde, spoten anderen met zwarte verf de tekst: NO BORDERS en 127 TRIS NOOIT op de muren. Toen de jongeren – volgens een ooggetuige die ze twee keer zag, gaat het om jongeren boven de twintig – binnenvielen, stelden ze de receptioniste gerust dat haar niets zou gebeuren als ze kalm bleef. De jongeren, die hun gezicht verborgen achter sjaals, kappen en bivakmutsen, gooiden een aantal flessen met een onwelriekend goedje stuk tegen de vloer.

In een vergaderruimte en de twee kantoorruimtes die het dichtst bij de onthaalbalie liggen, sleurden ze de computers van de bureaus, vernielden ze een flatscreen en haalden ze alles overhoop. Her en der over de vloer lag versplinterd glas. ‘Dat komt ervan als je gevangenissen bouwt', schreeuwde een van hen.

Achter de inval schuilen maatschappijkritische motieven. Dat blijkt duidelijk uit de slogans die de jongeren schreeuwden en op de muren achterlieten. Bij Besix legt men nu pas de link met een brandstichting die zich vorige week op een werf van Besix in Gent voordeed: ook daar werden gelijkaardige boodschappen achtergelaten. Gistermiddag was van de daders nog geen spoor.

16.10.2009
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=U22GNUK9

Gent - Meerdere brandstichtingen tegen bankautomaten, auto's en werf

GENT - Een 35-jarige Gentenaar is gisteren opgepakt op verdenking van zeven brandstichtingen in de nacht van dinsdag op woensdag.

Zo werd dinsdagavond rond 23 uur op een grote bouwwerf van de Arteveldehogeschool aan de Isabellekaai een afvalcontainer en een stapel houten paletten in brand gestoken. Volgens de branddeskundige lagen overal aanmaakblokjes.Vervolgens werd brand gesticht aan de Muinkkaai, door een aanmaakblokje onder de achterband van een voertuig te leggen. Een getuige kon het blokje tijdig wegtrappen en uitdoven in de goot, terwijl hij de dader zag weglopen.

Vervolgens werd aan het Frankrijkplein een brandend aanmaakblokje in de geldautomaat van het postkantoor gestoken. De geldautomaat raakte hierbij beschadigd.

Tegen 23.30 uur werd opnieuw een aanmaakblokje gelegd aan een auto die geparkeerd stond aan de Koepoortstraat. De brandweer was tijdig ter plaatse om de beginnende brand te doven.

Tegen 2.30 uur had een afvalcontainer in de Frans Ackermanstraat vuurgevat. Daar werd volgens het parket geen aanmaakblokje teruggevonden, maar werd bijna zeker wel een andere brandversneller gebruikt.

Aan het Octrooiplein werd nadien brand gesticht in de geldautomaat van de Fortisbank, opnieuw door een aanmaakblokje te leggen aan de gleuf waar de kaart in moet. De automaat is zwartgeblakerd, maar de schade aan de automaat bleef beperkt.

Tenslotte werd iets voor 3 uur brand gesticht in een stadsvuilbak aan de Kasteellaan. De vuilbak brandde half uit.Iets voor 3.30 uur kon een verdachte worden opgepakt.Hij werd voorgeleid en aangehouden, maar weigert alle medewerking. Over het waarom is dus nog niets bekend.

8.10.2009
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=UF2G8607

Genk - Brandstichting in school

GENK - Vandalen stichtten in de nacht van dinsdag op woensdag brand in een school aan de Noordlaan. De daders sloegen eerst enkele ruiten stuk.

8.10.2009
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=K82G850R_1

Gent - Meerdere fascistische chefs in elkaar geslagen

GENT - Iedereen was erover verbaasd dat voor, tijdens of na de twee politieke debatten die dinsdagavond door de rechtse studentenverenigingen NSV en KVHV werden georganiseerd, geen tegenacties van hun extreem-linkse opponenten waren. Later die avond kwam het echter toch nog tot incidenten, zij het op een heimelijke manier en gericht tegen zorgvuldig uitgekozen individuen.

Eerst werd rond 23 uur in de Overpoortstraat de ruit uitgeslagen van de langzaam voorbijrijdende wagen van de vroegere voorzitter van het NSV. Dat gebeurde door een zevental gemaskerde mannen.Wat later viel wellicht hetzelfde groepje een nachtwinkel binnen in de Overpoortstraat. Met ijzeren staven en een fles wijn sloegen ze minutenlang in op twee leiders van de KVHV. Resultaat: een lichte hersenschudding voor Bob De Brabander en een toegetakeld gezicht van zijn kompaan Michel-Eric De Buysscher.Twee uur later was het Arno D'Hooge van het NSV die werd aangevallen door een gemaskerd viertal toen hij stond aan te schuiven in de rij aan frietkot De Gouden Saté. ‘Voor ik kon reageren hadden ze met een fietsketting en een fles wijn op mijn hoofd geslagen.' D'Hooge moest op dertien plaatsen in het achterhoofd worden gehecht en ook zijn neus moest worden rechtgezet. ‘Ik heb veel hoofdpijn maar dat belet me niet om me te blijven inzetten voor mijn idealen', zegt hij.

Die nacht werd ook het secretariaat van het Vlaams Belang aan de Charles De Kerckhovelaan met verf beklad.

De politie is er zo goed als zeker van dat het om daders uit anarchistische hoek gaat. ‘Wellicht zijn de uitvoerders krakers, maar ik ben er zeker van dat de extreem-linkse studentenverenigingen perfect weten wat er gebeurd is en door wie', aldus Bob De Brabander.

8.10.2009
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=162GEG6D