zaterdag 11 april 2009

Twee ontsnappingen

NAMEN - Een gevangene die overgebracht werd naar het ziekenhuis heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om te ontsnappen. Hij vroeg om naar het toilet te gaan en is vandaaruit kunnen gaan lopen. De politie is een grote operatie begonnen om hem terug te vinden, met een helikopter en meer dan 30 manschappen. De man werd zes maanden geleden veroordeeld voor autodiefstal en groot banditisme.
----
BRUSSEL - Een vrouwelijke gevangene is met behulp van twee medeplichtigen ontsnapt uit het hospitaal. De twee medeplichtigen overmeesterden de bewaker, alle drie konden rustig naar buiten wandelen.

9.04.2009
Vertaald vanop www.rtlinfo.be

Brussel - Arbeiders gijzelen kort FIAT-directie

Brussel - Werknemers van het Italian Automotive Center (IAC) hebben deze namiddag een tijdlang een HR-manager en een afgevaardigde van Fiat uit Turijn opgesloten in de burelen van het filiaal Meiser in Brussel. De gijzeling, het resultaat van mislukte onderhandelingen over de herstructureringen en ontslagen binnen het bedrijf, eindigde met een sisser.

Het personeel van IAC bezette sinds 13.30 uur de kantoren van de directie. Daar vonden op dat ogenblik onderhandelingen plaats tussen de vakbonden en een Belgische personeelsmanager en een Italiaanse onderhandelaar van Fiat.

Volgens Emanuele Agostini van ABVV Metaal was de bezetting het gevolg van de halsstarrige houding van de onderhandelaars.

"Ze wilden op geen enkele manier toegevingen doen. Het personeel wou een reële vooruitgang in de onderhandelingen en was het beu dat er met hun voeten werd gespeeld", legt ze uit.

De nationale en internationale pers in Brussel was massaal naar het IAC-filiaal afgezakt en daar maakten de gijzelaars uiteindelijk handig gebruik van. Ze slaagden erin om in de commotie tussen de persmensen te verdwijnen.

Deadline 9 mei
Morgen nemen de vakbonden contact op met Italiaanse collega's bij de Fiat-groep. "Met de Belgische directie kunnen we niet onderhandelen, want zij hebben volgens de Italiaanse onderhandelaar geen enkele bevoegdheid", aldus Agostini.

Volgens de afgevaardigden van ACV-Metaal echter is na de gebeurtenissen van vandaag de kans klein dat er nog voor 9 mei een akkoord komt. Die dag eindigt de tweede fase van de wet Renault.

De directie van IAC, dat de Italiaanse automerken Fiat, Lancia en Alfa Romeo in Brussel en de rand vertegenwoordigt, kondigde op 12 december de intentie aan om het bedrijf te herstructureren en bedrijfseenheden te sluiten. 24 van de 90 banen zijn bedreigd. In het filiaal Meiser zouden 14 arbeiders en 10 bedienden hun job verliezen.

9.04.2009
http://www.deredactie.be/cm/de.redactie/brussel/090409_Fiat_gijzeling

vrijdag 10 april 2009

Brussel - Solidariteit met Brugge

"Solidariteit met Brugge 6 april - Om de vernietiging van het kwartier hoge veiligheid in de gevangenis van Brugge te vieren werd de inkomhal van het politiecommissariaat nabij het Noordstation in Brussel in brand gestoken. Solidariteit!"

10.04.2009
vertaald vanop http://www.cemab.be/news/2009/04/7030.php

donderdag 9 april 2009

Gent - ACOD-gebouw in de fik gestoken


GENT - Aan de buitengevel van de Oost-Vlaamse hoofdzetel van de socialistische vakbond in de Bagattenstraat werd dinsdagnacht op twee plaatsen brand gesticht. 'We hebben geen idee wie het heeft gedaan en waarom', zegt Werner Roelandt, provinciaal secretaris van het ACOD. [Het ACOD is de socialistische vakbond die ondermeer de overheidsdiensten groepeert, zoals de verschillende administraties, de politie, het leger, de gevangenissen, de gesloten centra, de sociale assistenten, etc. nvdr.]

Loshangende elektriciteitsdraden, een zwartgeblakerd plafond boven het loket en een doordringende brandgeur. Het gebouw van de Oost-Vlaamse hoofdzetel van het ACOD draagt duidelijke sporen van een nachtelijke brandstichting.

'Om 4.20 uur zag een voorbijrijdende werknemer van Group4 dat het brandde aan de voorgevel', zegt Werner Roelandt.

De brand tastte niet alleen de voorgevel van het gebouw uit 1962 aan, maar had zich via het vals plafond uitgebreid naar het tussensas en de lokettenzaal. Daar werden computers, telefoons en ook documenten van twee bedienden vernield.

De brandweer noteerde een kortsluiting als vermoedelijke oorzaak, maar omdat het een gebouw van een organisatie betrof werd automatisch een branddetectiehond ter plekke gebracht om na te gaan of er toch geen sprake was van een brandstichting.

'De hond liep meteen naar twee plekken aan de voorgevel', zegt Roelandt. Volgens het parket werden daar in twee hoeken binnen een straal van een meter twee brandhaarden gevonden waar benzine werd gebruikt.

'We hebben er geen idee van wie daarachter kan zitten', aldus de provinciaal secretaris. 'We zouden ook niet weten om welke reden. We hebben van niemand bedreigingen gekregen.' Het gebouw is ook niet uitgerust met camera's.

Ondertussen is het kantoorgebouw te zwaar toegetakeld om voorlopig in verder te werken. 'Daarom zullen onze 35 werknemers donderdag en vrijdag technisch werkloos zijn. In die periode zal het hele gebouw een grondige industriële reiniging ondergaan. Omdat de loketzaal volledig zal moeten uitgebroken worden, zullen twee werknemers wellicht tijdelijk verhuizen naar de bovenverdiepingen.'

Voor ACOD-leden heeft de brand helemaal geen gevolgen.

8/04/2009
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=NO28QP92&PostCode=9000

Ieper - NMBS-loods in brand gestoken

De oude stationsloodsen van Infrabel aan de Oudstrijderslaan in Ieper zijn vanmorgen zwaar toegetakeld door een uitslaande brand. Volgens het Ieperse parket gaat het om brandstichting.

De brand werd vanmorgen rond half vier gemeld bij de brandweer. De loodsen konden grotendeels worden gered, maar de eetzaal en de kleedkamers zijn wel zwaar beschadigd, net als het dak boven die ruimte.

"Schade aanzienlijk"
Het parket heeft dat deel van de loodsen verzegeld. De branddeskundige stelde twee brandhaarden vast in het gebouw en het gerechtelijk laboratorium kwam ter plaatse voor een grondig sporenonderzoek. De dader(s) is/zijn nog steeds op vrije voeten.

"De schade aan het gebouw en de inhoud is aanzienlijk. Een deel van het dak zal alvast vervangen moeten worden", zegt Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit. "Het treinverkeer kwam niet in de problemen."

8/04/2009
http://www.hln.be/hln/nl/957/Belgie/article/detail/813028/2009/04/08/Stationsloods-Ieper-in-brand-gestoken.dhtml

zondag 5 april 2009

Ath - Supermarkt Trafic uitgebrand


ATH - Er werd een gerechtelijk onderzoek geopend naar de oorzaken van de brand die heel de supermarkt Trafic vernielde op de Chaussée de Mons in Ath. De oorzaken zijn nog niet gekend, maar crimineel opzet is niet uitgesloten.

De supermarkt Trafic is niet de eerste winkel die helemaal uitbrandt in Ath: er was de Intermarché die vernield werd door vuur eind januari. Daar hebben de experten gevonden dat het inderdaad op een vrijwillige brandstichting ging. Er werd eveneens een grote som geld gestolen.

De winkel Eldi, ook in Ath, werd vernield op 25 maart door een brand die vertrok vanuit de stockage.

4.04.2009
Vertaald vanuit http://www.lacapitale.be/regions/tournai/2009-04-04/incendie-ath-enquete-judiciaire-cours-694258.shtml

Leuven - Gevangene steekt cel in brand

LEUVEN - Een gedetineerde stak, zonder gekende reden, zijn cel in de hulpgevangenis in brand. De man liep ernstige verwondingen op en moest naar het brandwondencentrum in Neder-over-Heembeek. Het slachtoffer zou niet in levensgevaar verkeren.

3.04.2009
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=FC28J3A6