donderdag 14 mei 2009

Brussel - Vlammenzee voor de gevangenis van Sint-Gillis

We ontvingen en publiceren:
http://www.youtube.com/watch?v=Wk6VGd2cQ9o

Onbekenden hebben in de nacht van dinsdag op woensdag een muur van vuur opgetrokken voor de gevangenis van Sint-Gillis. Dat meldt de lokale politie.
De politie werd opgeroepen omstreeks 00.30 uur. Ter plaatse stootten ze op de vlammen. De onbekende daders hadden benzine uitgegoten over een lengte van twintig meter.

Er is geen schade, maar op een van de muren werd met graffiti "gevangenis in brand" geschreven. De agenten vonden ter plaatse de lege jerrycan, die naar het labo werd gestuurd.

13.05.2009
http://www.demorgen.be/dm/nl/989/Binnenland/article/detail/852902/2009/05/13/Vlammenzee-voor-gevangenis-Sint-Gillis.dhtml

Gent - Campagnewagen SP.A in brand gestoken


Geen spoor van daders na brandstichting auto SP.A


GENT - Er is nog geen spoor van de dader of daders van een brandstichting maandagnacht aan de campagneauto van SP.A in Gent. Een brandhaarddetectiehond stelde vast dat er brandversnellers gebruikt werden, zegt het Gentse parket vanmiddag.

De wagen stond geparkeerd aan het Edward Anseeleplein, vlak bij het Oost-Vlaamse hoofdkwartier van SP.A. Een getuige zag hoge vlammen aan de rechtervoorkant van de auto en verwittigde de hulpdiensten. De wagen brandde uit en enkele voertuigen er naast liepen schade op.

De branddeskundige van het parket bevestigt dat het om kwaad opzet gaat. De politie heeft stalen genomen voor verder onderzoek.

Freya & Kathleen

De SP.A had de Mercedes Vito met op de zijkanten de bijna levensgrote afbeeldingen van Freya Van den Bossche en Kathleen Van Brempt nog maar een paar weken. Maandagavond parkeerde een partijmedewerker de wagen op het Anseeleplein. Enkele uren later brandde het voertuig uit. Daarbij liepen ook de auto's ernaast schade op.

Het nieuws kwam gisteren hard aan bij het Gentse SP.A-boegbeeld Freya Van den Bossche. Zelf had ze nog geen informatie van de politie gekregen over de precieze toedracht. 'Ook onze partijsecretaris kreeg nog geen bericht. Als het klopt dat het om brandstichting gaat, dat schrik ik daar toch wel heel erg van. Toen ik het nieuws kreeg, hoopte ik eerlijk gezegd dat het een ongeluk zou zijn. Liever dat dan zo'n brandstichting', zegt Van den Bossche.

'Het is geen prettige gedachte dat mensen die aan politiek doen, op een dergelijke wijze worden bestreden', vindt Van den Bossche . 'Ik wil in debat gaan, ik wil discussiëren en mensen overtuigen door over onze ideeën te praten en uit te leggen wat we willen veranderen. Dat dit hier bij ons in Gent gebeurt, verontrust me.'

dinsdag 12 mei 2009

Schaarbeek - Brandstichting op FIAT-parking

Vanacht is een auto uitgebrand op de parking van de hoofdzetel van Fiat in Schaarbeek. De gevel van het gebouw raakte daarbij beschadigd. Iets voor drie uur staken onbekenden een auto in brand op de parking van Fiat België aan de Genèvelaan in Schaarbeek. De auto is volledig uitgebrand en de gevel van het kantoor werd licht beschadigd. Het labo van de federale politie onderzoekt de zaak. De daders zijn evenwel kunnen ontkomen. Vorige week werd de hoofdzetel van Fiat in België even bezet door boze werknemers, maar het is nog niet duidelijk of de brandstichting van vannacht met dat protest te maken heeft.

11.05.2009
http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/regio/brussel/090511_Fiat_brand

Schaarbeek - Bezetting IAC duurt voort

SCHAARBEEK - De rechter in kort geding beslist vandaag of de bezetting bij autoverdeler IAC aanhoudt. De directie stapte naar de rechtbank.

IAC verdeelt in België de merken Fiat, Lancia en Alfa Romeo.

Vijfentwintig werknemers bezetten sinds donderdag de garage aan de Leuvensesteenweg. Dat gebeurde nadat de directie twee compromisvoorstellen over een sociaal plan van de vakbonden afwees. De directie stapte zaterdag naar de rechtbank om de bezetting op te heffen.

Eerst zou de rechter maandag een uitspraak doen, maar dat is uitgesteld tot vandaag. In kort geding moet de rechter zich uitspreken over twee voorwaarden. Enerzijds gaat het over de hoogdringendheid, anderzijds over de bevoegdheid van de rechtbank. Als de rechter vandaag een beslissing neemt over de bezetting, wordt er vrijdag voort overlegd.

BBTK-secretaris Martin Willems: 'Als we vrijdag gelijk krijgen en de directie de procedure opnieuw moet beginnen, wil dat zeggen dat we weer op de positie van 14 december zijn, aan het begin van de herstructeringsplannen. Dat betekent dat de ontslagen werknemers weer in het bedrijf worden opgenomen.'

Zondagnacht vatte op de parking een wagen vuur. Volgens de bezetters hebben derden brand gesticht.

11.05.2009
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=DR2A4JTB

Denderwindeke - Basisschool onder water gezet

DENDERWINDEKE - Vandalen hebben heel wat schade aangericht in de basisschool. Eerst werd een sanitair blok onder water gezet, verder werden afvoerbuizen geblokkeerd. Dossiers werden vernield.

11.05.2009
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=BD2A4IQ0_2

Vandalisme tegen verkiezingsborden


ZOTTEGEM - Vandalen hebben de voorbije dagen de verkiezingsaffiches van N-VA beklad met hakenkruisen en anarchistische symbolen.

Zowel in het centrum van Zottegem, aan de kerk in Strijpen als in Velzeke, Leeuwergen, Erwetegem en Sint-Maria Oudenhove namen de daders de verkiezingsborden onder handen met spuitbussen. Matthias Diependaele, derde op de Oost-Vlaamse N-VA-lijst, betreurt de vandalenstreken.

'Wij hebben er geen moeite mee dat anderen er een andere mening op nahouden, maar het zou moediger zijn om ons daar in een gesprek over aan te spreken. Wij jagen ons hier niet in op. Het is alleen maar spijtig van de verspilling van onze tijd en energie. Om nog maar te zwijgen van de extra kosten en het papier.'

----

LEUVEN - Aan de Brouwersstraat probeerden twee mannen vrijdagochtend omstreeks twee uur affiches van Vlaams Belang en Lijst Dedecker in brand te steken. Enkele affiches werden ook gescheurd. Een buurtbewoner trommelde de politie op. De agenten konden de twee op heterdaad betrappen. Het ging om een 28-jarige en een 30-jarige, beiden afkomstig uit Brussel. De verdachten verklaarden dat ze de affiches vernielden omdat ze een afkeer hebben van Vlaams Belang en Lijst Dedecker. Tijdens hun verhoor ontkenden ze wel dat ze van plan waren om affiches in brand te steken.

10.05.2009

Leuven - Vuur blokkeert Diestesteenweg

Leuven - Zaterdag omstreeks middernacht werd het verkeer op de Diestsesteenweg even opgehouden door een vuur dat over de ganse breedte van de steenweg brandde. Ter hoogte van de Delhaize in Kessel-Lo had een getuige gezien hoe een jongeman in de bushalte een vuurtje aan het maken was. De verdachte had een kap over het hoofd getrokken om zich onherkenbaar te maken. Als de politie enkele minuten later ter plaatse komt, zijn er vlammen zichtbaar over de ganse breedte van de rijbaan. Enkele wagens staan stil voor het vuur. Er hangt duidelijk een geur van mazout of benzine. Na korte tijd doven de vlammen vanzelf. De politie kan in de buurt nog enkele sporen aantreffen zoals niet aangestoken lucifers.

9.05.2009
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=BLSTE_20090510_002