vrijdag 19 juni 2009

Vottem - Brandstichting in gesloten asielcentrum

LUIK - In de nacht van zondag op maandag, kort na middernacht, heeft de brandweer van Luik moeten tussenkomen voor een brand in het gesloten asielcentrum in Vottem. De brand is vermoedelijk aangestoken. Eén vluchteling raakte licht geïntoxiceerd, een andere verkeerde in shock.
In de 'groene vleugel' trof de brandweer brandende stoffen, kledingstukken, papier en karton aan. De vluchtelingen van het gesloten centrum werden tijdens de bluswerken verzameld in de eetzaal.

Er loopt een onderzoek. De ontdekking van twee vuurhaarden kan wijzen op een opzettelijke daad, luidt het.

15.06.2009
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=DMF15062009_006

Brussel - Ramen Actiris gebroken

Zondagavond werden de ramen van het arbeidsbureau Actiris [Brussels equivalent van de VDAB, nvdv] nabij het Zuidstation in Brussel gebroken. De tag 'Fuck jullie werk' werd achtergelaten.

Dimanche soir, les vitres de l'office de l'emploi Actiris ont été brisées près de la gare du Midi à Bruxelles. Le tag 'Nique ton travail' a été laissé sur place.

18.06.2009
Vertaald vanop http://www.cemab.be/news/2009/06/7378.php

Brussel - Bus aangevallen

do 18/06/2009 - 17:39 Vanmiddag hebben onbekenden een bus van De Lijn aangevallen in Sint-Jans-Molenbeek. Niemand raakte gewond, maar er sneuvelden wel enkele ruiten.
Het incident deed zich voor rond 15.30 uur in de Opzichtersstraat in Sint-Jans-Molenbeek. De bus moest via die straat omrijden omdat het Saincteletteplein door een bommelding was afgesloten.

Plots begonnen de aanvallers de bus te bekogelen met werfafval en stenen. Daarbij sneuvelden verschillende ruiten, maar er vielen geen gewonden omdat de bus geen passagiers vervoerde.

De buschauffeur kon doorrijden en bleef ongedeerd. Hij is al gehoord door de politie van de zone Brussel-West.

18.06.2009
www.deredactie.be

Luik - Arbeiders vernielen bureel AgoriaDe federatie van de technologische industrie Agoria hekelt de vernielingen die maandag aangebracht werden in zijn Luikse bureaus door actievoerders die deelnemen aan de 24 urenstaking van de socialistische vakbond in de Waalse en Brusselse metaalbedrijven.

"Het feit niet akkoord te gaan, rechtvaardigt niet de vernieling van andermans goederen", aldus Agoria in een persbericht. De federatie benadrukt dat "zij die iets in beweging zetten, er ook de gevolgen van moeten dragen". "In andere woorden: de factuur zal volgen", klinkt het.De incidenten vonden maandagochtend plaats in Luik in de marge van de ontmoeting tussen de vakbondstop en de werkgeversfederatie. Ongeveer 200 metallo's betoogden tijdens de ontmoeting voor de Agoria-zetel, toen de gemoederen verhit raakten. De manifestanten gooiden met eieren naar de gevel en gooiden ruiten in. Daarna drongen ze het gebouw binnen en leegden daar brandblussers, vernielden bureaus en lampen.

Agoria herhaalt dat de MWB FGTB de enige syndicale organisatie is die het sectoraal akkoord niet ondertekend heeft. "Agoria respecteert die keuze. Maar het akkoord heeft ondertussen kracht van wet en moet door de iedereen in de sector gerespecteerd worden", besluit de federatie. (belga/jv)
15/06/09 18u25

http://www.demorgen.be/dm/nl/3324/Financiele-crisis/article/detail/891686/2009/06/15/Agoria-hekelt-vernieling-van-zijn-Luikse-bureaus.dhtml

België - Stakingsposten staalarbeiders blokkeren verkeersknooppunten

De metaalarbeiders van Wallonië en Brussel, aangesloten bij de socialistische vakbond, leggen voor 24 uren het werk neer. Voor alle grote metaalbedrijven in Wallonië staan sinds 5 uur stakersposten opgesteld.
In de metaalsector is een akkoord door alle bonden ondertekend, maar de Waalse en Brusselse métallo's vinden de uitkomst niet gunstig, vooral wat betreft koopkracht.

Volgens Nico Cué, algemeen secretaris van de MWB (Métallurgistes Wallonie-Bruxelles), wordt de staking goed opgevolgd in Luik en ook in Henegouwen.
Metaalarbeiders van de vakbond FGTB-Luik blokkeren sinds maandagmorgen alle toegangen tot de snelweg die leiden naar de bedrijvenzone Haut-Sarts in Herstal (Luik). De actie veroorzaakt grote hinder en lange files op de E40 die Aken met Namen en met Brussel verbindt, dit in de beide richtingen.

Naast de stakingsposten voor de bedrijven, voeren de métallo's ook acties op de verkeersknooppunten. In Herstal blokkeren werknemers van FN (Fabrique Nationale) en van andere bedrijven op de bedrijvenzone Hauts-Sarts de ronde punten die toegang verlenen van en naar de E40. De verkeershinder vertaalt zich in meerdere kilometers file op de E40 tussen Barchon en Rocourt.

De actie zal vermoedelijk gans de ochtend duren en gevolgd worden door andere acties gedurende gans de dag.

Bij Audi Brussels luidt het intussen dat de impact van de actie van de Brusselse en Waalse métallo's op de productie beperkt is gebleven. Er zijn slechts weinig personeelsleden afwezig, luidt het. De montageband loopt wat langzamer.

15.06.2009
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=DMF20090615_003

Frameries - Directie vlucht voor 'woeste' arbeiders


Het personeel van de bandenfabriek Bridgestone Aircraft Tire in Frameries blijft actie voeren tegen het onslag van negen collega's uit het magazijn. Dat ontslag is het gevolg van een delokalisering naar Zeebrugge. Met stakingsactie hopen de werknemers te kunnen bereiken dat de ontslagen worden ingetrokken. Dat leidde al tot een bezetting van de gebouwen, waarbij meerdere verantwoordelijken zouden zijn vastgehouden. De betrokkenen moesten door de politie worden ontzet. Volgens de socialistische vakbond ging het niet om een gijzeling, maar durfden de betrokkenen de andere werknemers niet onder ogen te komen. Onderhandelingen met de directie zijn voorlopig niet gepland.

Daarnaast werden de auto's van de gevluchte directie besmeurd met bloem en eieren, ook de banden werden platgestoken. De fabriek wordt nog steeds geblokkeerd door een stakingspiket met een barricade van banden.

15.06.2009
http://www.express.be/sectors/nl/industry/personeel-bridgestone-volhardt-in-acties-tegen-ontslagen/108078.htm

Brussel - Molotovcocktail naar camionet sp.a


Jongeren hebben zaterdag een molotovcocktail gegooid in de auto van de Brusselse SP.A-verkozene Fouad Ahidar. 'Het had een waar drama kunnen zijn', zegt Ahidar.
De vandalen sloegen toe toen het ontslagnemende Brusselse parlementslid Fouad Ahidar zaterdagavond naar een bruiloft ging in de Maritieme wijk in Molenbeek. 'Toen ik door de straat liep, riepen jongeren al naar mij: Hé daar, verrader. Ik hoor dat wel vaker. Ik pleit al jaren voor een harde aanpak van de probleemjongeren en de drugs in deze wijk. De jeugd ziet me daarom als verrader.' De wijk aan de Ribaucourtstraat staat inderdaad bekend als probleemwijk. Een tijd geleden lokten jongeren er een politiecombi in een hinderlaag en bekogelden die met brandbommen.

Toen Ahidar het trouwfeest even verliet, zag hij hoe jongeren twee ruiten van zijn wagen hadden stukgeslagen en er een brandbom in gooiden. Naast de wagen was benzine gegoten.

Ahidar kon het brandje op zijn voorzetel blussen en voorkomen dat het vuur de benzine rond zijn wagen vond. 'Anders was er meteen een steekvlam die ook alle auto's in de buurt -we stonden bumper aan bumper geparkeerd- in brand stak. Hier is een groot drama voorkomen.'

Het beschadigen van wagens van politici is stilaan een plaag aan het worden. Tijdens de verkiezingscampagne is ook de wagen van het Gentse SP.A-kopstuk Freya Van den Bossche in brand gestoken. De campagnewagen van Open VLD-politica Annick De Ridder werd gestolen. Bij LDD-kopman Jean-Marie Dedecker werd een autoband doorgestoken.

14.06.2009
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=DMF14062009_035