woensdag 30 juni 2010

Steenokkerzeel - Werf nieuw gesloten centrum bezet


STEENOKKERZEEL - Tientallen individuen hebben een dag lang de werf van het nieuwe gesloten centrum, dat gebouwd wordt door Besix en Valens, bezet. Ze blokkeerden de ingang door middel van lock-ons en verschansten zich op het dak met spandoeken "No border, No nation, Stop deportations" en "127 tris nooit". De politie en burgemeester legden er zich bij neer. Alle werkzaamheden op de werf werden geblokkeerd en stilgelegd. De activisten konden zonder identiteitscontrole het terrein tegen de late namiddag verlaten.

Overzichten op http://ovl.indymedia.org
25.06.2010

Brussel - Verstoring van grote eucharistieviering in basiliek

Deze donderdag werd de grote mis die gehouden werd in de Basiliek van Koekelberg en die de eer had een delegatie van 70 priesters te ontvangen, een beetje verstoord. De aartsbisschop Monseigneur Léonard kon jammer genoeg niet van de partij zijn op dit grote feest, maar dat verhinderde een kleine groep mensen niet om een momentje het heilige en stille defilé van de eucharistieviering, het ritueel van de communie met God, te onderbreken. Condooms gevuld met shampoo werden over de banken vol gelovigen heen gesmeten, rood kleursel kleurde het gezegende water van een wijwatervat, er werden slogans geroepen en op het moment de gelovigen die vijandig stonden tegenover de interventie te verlaten, vlogen twee alarmen vastgemaakt aan heliumballonnen hoog op in de basiliek. Ze nestelden zich tegen het plafond en lieten hun zachte melodie nog lang na deze snelle verschijning doorklinken.
De onderstaande tekst werd eveneens in de lucht gesmeten boven de hoofden van de massa:

Mijn lichaam wil ik voelen en bevredigen, luisteren naar zijn noden, zijn verlangens en zijn kreten van nood. Want het zijn de mijne.
Als ik honger heb, zal ik niet knielen en niet bidden om verlossing, zal ik niet wachten op het paradijs. Ik verafschuw de honger, de koude en het lijden en daarom zal ik stelen, uit de winkels, uit de kerken, van de rijken.
Als ik me aangetrokken voel tot iemand van hetzelfde geslacht, dan zal ik niet gaan biechten en gaan boetedoen, zal ik me niet schamen voor mijn liefde en mijn lust. Maar ik zal genieten en in geilheid proeven van mijn lichaam en van dat van mijn geliefde.
Als ik geen baby wil en toch zwanger ben, zal ik me niet schuldig voelen en me proberen te verbergen voor de ogen van één of andere god. Maar ik zal, als ik dat wil, de vrucht van mijn lichaam verwijderen en in harmonie leven met mijn beslissing over mijn toekomst.
Neen, ik zal niet smeken, ik zal niet bidden, simpelweg ik wil geen genade noch vergeving. Mijn leven, ligt in mijn eigen hand en niemand is mijn vernedering waardig.
Want ik heb een hoofd, en daarmee kan ik denken. Ik heb een lichaam, en daarmee kan ik voelen. Ik kan mezelf zijn, mijn eigen gedachten vormen, mijn eigen weg bepalen. Ik heb de bijbel, al de heilige boeken en wetteksten in brand gestoken met de zwavel van mijn individualiteit.
Een daarmee kan ik nu dromen en vecht ik tegen alles wat mijn zinnebeelden verstikt. Ik kan genieten van mijn lichaam en mijn erotische fantasie. Ik wil niet trouwen, nooit. Maar ik wil wel kussen en vrijen, veel. Relaties aangaan gefundeerd op vrijheid, die berusten op een wederzijdse kennis van verlangens en ideeën, niet op de tralies van de verplichte eeuwige verbintenis.
Vandaag ben ik hier gekomen, om uw woorden te blokkeren. Omdat ik uw leugens over goden, duivels en paradijzen niet aanvaard. Ik aanvaard de dodelijke ziekte niet die u verspreidt, de ketens die u smeedt, de macht waarvan u zich bedient en profiteert, de hypocrisie waarmee u uw daden en die van uw soortgenoten toedekt, het bloed waarmee u kerken en paleizen bouwt, de talloze oorlogen die u voerde en blijft voeren in naam van een dode christus en een autoritaire god. Ik aanvaard geen verzinsels die anderen gebruiken om mensen te kooien en te vernietigen.
Ik ben vandaag gekomen om één van deze prekers, monseigneur L., in het gezicht te spuwen. Want het is wel degelijk zijn giftige adem die de onderwerping van de vrouw verspreidt in boeken, die het gelovige koor tegen abortus versterkt, die nu aan het hoofd staat van deze rottende institutie.
Ja, ik zondig, en ik schreeuw het uit. ’t Is niet de duivel die me ertoe verleidt, doch wel het hete bloed dat in mijn eigen lichaam kookt, en mijn eigen denken dat ik elke dag weer vorm met wat ik zie, ervaar, hoor, lees en voel. Religie is een doodsteek voor het leven, àlle religies, en al haar verspreiders zijn er verantwoordelijk voor.
Ik ben niet bang voor de woorden van een zielige smerige vent. Zal me niet neerleggen bij deze agressies op mijn zijn, niet vanuit religies, noch vanuit deze wereld die permanent zwanger is van onderdrukking. Weiger dit spel te spelen. En zo dans ik op het ritme van mijn leven, het ritme van de revoltie die de symfoniën van de dood veracht.

In naam van mezelf.

http://www.cemab.be/news/2010/06/9732.php

Brussel - Treinverkeer gesaboteerd

Brussel - Saboteurs hebben dinsdag tijdens de avondspits het treinverkeer in en rond Brussel in de war gestuurd. Vijf verschillende treinen werden vakkundig stukgemaakt.

De treinen vielen vanaf vier uur 's middags een voor een stil en blokkeerden zo ook de treinen die erachter kwamen. Het duurde tot zeven uur 's avonds voor het treinverkeer weer normaal kon verlopen. De spoorwegpolitie onderzoekt de zaak.

"We wachten de resultaten van het onderzoek af voor we conclusies trekken," Leen Uyterhoeven van de NMBS. "Gelukkig is het voorzien dat treinen automatisch stilvallen als er iets niet naar behoren werkt. Zo worden gevaarlijke situaties vermeden."
--------------------------------------
Bij de vijf treinen die tijdens de avondspits van dinsdag 22 juni tot stilstand werden gebracht op de Noord-Zuidverbinding, was er wel sabotage, maar helemaal niet van de remmen. Dat meldt de NMBS-Holding vandaag in reactie op de krantenberichten die op basis van anonieme bronnen bij het spoor meldden dat er met de remmen geknoeid was.
 
De NMBS-Holding geeft geen details over de aard van de sabotage vrij "om kopieergedrag te vermijden". "Ze ontkent evenwel formeel dat de sabotage gericht was op de remmen."
 
Door het stilvallen van de treinen waren er vorige week dinsdag tijdens de avondspits grote vertragingen. "Er was op geen enkel moment een gevaar voor de reizigers. Het veiligheidsysteem heeft juist perfect gewerkt", meldt de treinholding.

28/06/10
http://www.demorgen.be/dm/nl/989/Binnenland/article/detail/1125922/2010/06/28/NMBS-ontkent-geknoei-met-remmen-bij-vijf-treinen.dhtml en http://www.brusselnieuws.be/artikels/stadsnieuws/treinchaos-dinsdag-veroorzaakt-door-sabotage

Brussel - Drie agenten gewond bij arrestatie voortvluchtige

BRUSSEL - Drie agenten van de politiezone Brussel-West raakten woensdagavond lichtgewond bij een arrestatie van een gezochte crimineel die ontsnapt was uit de gevangenis van Marneffe. De politie viel binnen bij de familie van de man en stuitte daar op heel wat protest van onder andere de broer en vrouwelijke familieleden. De 34-jarige Laouari, aanwezig in de woning, werd gezocht na zijn ontsnapping uit de gevangenis van Marneffe waar hij zeven jaar vast zat voor poging tot doodslag en verschillende zware diefstallen. Bij de arrestatie probeerde de familie nog buurtbewoners op te hitsen, maar zowel Laouari als zijn broer werden uiteindelijk opgepakt. Drie agenten raakten in het tumult lichtgewond.

25.06.2010
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=JI2S1T6I

Charleroi - 22 bussen van de TEC afgebrand

Een brand heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een busdepot van de openbaarvervoersmaatschappij TEC in Charleroi vernield. Tweeëntwintig van de zestig gestalde autobussen gingen in de vlammen op. De schade wordt op meerdere miljoenen geraamd. Het vuur ontstond omstreeks 2.30 uur in de stelplaats Genson in Montignies-sur-Sambre. De precieze oorzaak van de brand is nog onbekend, maar de verantwoordelijken van de maatschappij gaan uit van een accidentele brand.

24/06/2010
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=0E2RVSR0

RVA-personeel alsmaar vaker aangevallen

De directie van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) pleegt overleg met de politie over het toenemende aantal gevallen van agressie tegen personeelsleden. In maart van dit jaar werden 38 klachten genoteerd van verbaal en fysiek geweld tegen RVA-ambtenaren door mensen die niet akkoord gaan met hun schrapping of schorsing.
In de meeste kantoren zijn intussen alarmknoppen geïnstalleerd en in de grootste bureaus van Antwerpen, Brussel, Luik en Charleroi houden bewakingsagenten de wacht. Omdat die maatregelen blijkbaar niet volstaan, worden nu concrete afspraken gemaakt tussen de centrale directie van de RVA en de politie.
 
"In Antwerpen verloopt die samenwerking met de politie al vlot. Als we bellen, is er meestal binnen de paar minuten een patrouille ter plaatse", zegt directeur Dirk Van Cappellen van de RVA in Antwerpen. Maar dat is blijkbaar niet overal het geval.
 
Stijging uitkeringen
De RVA bezorgde vorig jaar 1.309.930 mensen een uitkering. Dat is tien procent meer dan in 2008. In 176.028 dossiers werd een beslissing genomen in het nadeel van de werkloze. En 105 langdurig werklozen werden geschrapt. "Mensen die zoiets te horen krijgen, reageren soms erg agressief", luidt het in de Concentrakranten.

22/06/2010
http://www.demorgen.be/dm/nl/989/Binnenland/article/detail/1122295/2010/06/22/RVA-personeel-steeds-vaker-slachtoffer-van-agressie.dhtml

Gent - Wilde staking bij huisvuilophalers

In Gent zijn de huisvuilophalers opnieuw aan de slag gegaan. Ze hadden vanmorgen spontaan het werk neergelegd omdat de prestatiepremie van één personeelslid niet werd uitbetaald.

Het personeelslid kreeg de premie niet omdat hij vorig jaar door een arbeidsongeval niet voldoende dagen had gepresteerd. Uit protest legden 250 werknemers van de Intergemeentelijke Vereniging voor Afvalbeheer in Gent en Omstreken (IVAGO) vanmorgen het werk neer. Niet alleen werd er geen afval opgehaald, ook de veegploegen bleven binnen en de containerparken gingen niet open. 
De directie beloofde in de loop van de voormiddag om tegen vanavond een oplossing te zoeken voor de werknemer. Daarnaast werd ook beloofd om de communicatie te verbeteren. De huisvuilophalers gingen daarop weer aan het werk. "De prioriteit gaat nu naar het ophalen van restafval, gft en bedrijfsafval", zegt directeur Paul Dobbelaere. "Het is niet zeker of alle rondes gedaan kunnen worden."

22.06.2010
http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/regio/oostvlaanderen/1.807653

Hasselt - Graffiti tegen winkels

HASSELT - Vandalen spoten in de nacht van vrijdag op zaterdag graffiti op enkele winkels langs de Genkersteenweg. Ook een bushokje werd met verf beklad

21.06.2010
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=OR2RPLOO_7

Molenbeek - Rellen tijdens rapconcert

MOLENBEEK – Na een rapconcert in de rue Ribeaucourt zijn rellen uitgebroken tussen jongeren en de politie. Die was tussenbeide gekomen toen het extreem-rechtse comité “Vigilance Citoyenne” dat wilde protesteren tegen het concert was weggejaagd door jongeren. Het laatste optreden werd geannuleerd.

20.06.2010
www.brusselnieuws.be

Leuven - Vlag verbrand in KVHV lokaal

LEUVEN - De 35-jarige Anton H., met onbekende verblijfplaats in België, riskeert zes maanden cel voor het in brand steken van een vlag in de lokalen van het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond (KVHV) langs de Naamsestraat in Leuven, op 24 april van dit jaar.
Op het ogenblik van de feiten waren er in het pand andere personen aanwezig. Volgens de openbare aanklager stelde de man met de vlagverbranding een activistische daad. Hij zou een tegenstander van het KVHV zijn met een anarchistisch verleden. Hij is bij het parket al gekend voor inbreuken op de kieswetgeving.

De man daagde tijdens de behandeling van zijn zaak niet op. Uitspraak vanaf 1september.

17.06.2010
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=5L2RLCQ9

Herstal - Graafmachine tegen City Bank

Onbekenden hebben vorige nacht een ramkraak gepleegd op een bankkantoor in Herstal nabij Luik. De overvallers gebruikten een graafmachine om op de muur van het bankkantoor in te beuken.
 
De dieven haalden de graafmachine op een bouwterrein aan de boulevard Ernest Solvay. Een van hen reed het tuig tot aan het Citibankagentschap, op diezelfde laan. Daarna beukten ze in op de muur vlakbij de kluis. Daardoor ging het alarm af en werd de politie verwittigd.
Die kwam onmiddellijk ter plaatse. De boeven waren al gevlucht, zonder buit. Het parket is op de hoogte. De schade is aanzienlijk.

16.06.2010
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=2I2RLISO

Rocailles - Brand in technische school

ROCAILLES – Een brand heeft de lerarenzaal en de refter van een secundaire technische school vernield. De brandweer was snel ter plaatse en kon een verdere uitbreiding van het vuur verhinderen. De schade is echter groot. De oorzaak van de brand is niet gekend, alleen dat het vuur langs de buitenkant van het gebouw is ontstaan.

17.06.2010
www.dhnet.be

Doornik - Dode in politiecel

Een individu die in de nacht van woensdag op donderdag opgesloten werd in een cel in het commissariaat van Doornik is overleden. De dood zou ‘accidenteel’ zijn.

De man, dronken volgens de politie, werd rond middernacht opgepakt door de politie van de zone Doornik. Hij werd in een cel gesmeten in het centraal commissariaat in de Rue du Becquerelle in Doornik. ’s Morgens bleek dat de man in de cel overleden was. Het gerecht beweert dat de flikken absoluut geen schuld treft en dat hun handen helemaal niet bebloed zijn.

17/06/10
www.belga.be

Tielrode - Kerkramen vernield

TIELRODE - In Tielrode hebben vandalen ruiten stukgegooid van de kerk in het centrum. De politie startte een onderzoek.

15/06/2010
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=C92RHGAE_5

Brussel - Metroverkeer verstoord

BRUSSEL – Het metroverkeer tussen Troon en Naamse Poort werd verstoord door brandend afval in de tunnel. Het metroverkeer lag enkele uren stil.

15.06.2010
www.dhnet.be

Lantin - Kortstondige ontsnapping uit gevangenis

Een gedetineerde van de gevangenis in Lantin is er vanavond in geslaagd kortstondig te ontsnappen. De man beweerde explosieven bij zich te hebben en eiste dat de cipiers de deuren openden.
 
De man had een gordel om waarvan hij beweerde dat er explosieven in zaten. Na zijn ontsnapping gooide hij de gordel af, waarna er een perimeter rond de vermeende explosieven werd ingesteld tot er een expert ter plaatse komt.
 
De gedetineerde kon kort na de ontsnapping worden ingerekend door de politie. (belga/ka)

14.06.2010
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20100614_172

Brussel - Agent dood na achtervolging

De jongeman die gisterenavond betrokken was bij het ongeval waarbij een motoragent van de Brusselse lokale politie om het leven kwam, probeerde samen met een kompaan te ontkomen aan een verkeerscontrole. Dat meldt het Brusselse parket.

Zowel de jongere als de agent kwamen zwaar ten val op de Akenkaai. De agent overleed aan zijn verwondingen. De jongeman zou intussen niet meer in levensgevaar verkeren. Zijn kompaan zou door een andere motoragent opgepakt zijn.

De Brusselse lokale politie had gisterenavond een verkeerscontrole georganiseerd in de onmiddellijk omgeving van het Jules De Troozsquare. Die controle was vooral gericht op bromfietsen en scooters. Toen twee jongeren op evenveel scooters de controle opmerkten, gingen ze er vandoor. Twee motoragenten zetten onmiddellijk de achtervolging in. De twee vluchters reden verschillende richtingen uit, waarop ook de agenten zich opsplitsten.

Verkeerde richting
Eén van de jongeren reed via de Antwerpsesteenweg de Akenkaai op, in de verkeerde richting, en kwam daar zwaar ten val toen hij op een ketting reed. De motoragent, die hem op de hielen zat, verongelukte ook. Beide slachtoffers werden naar het ziekenhuis gebracht, waar de 42-jarige agent aan zijn verwondingen overleed.

De zwaargewonde jongeman zou niet langer in levensgevaar verkeren maar kon nog niet verhoord worden, aldus het Brusselse parket. Dat heeft in tussentijd een onderzoeksrechter gevorderd voor een reeks verkeersinbreuken en voor onopzettelijke doodslag.

http://www.hln.be/hln/nl/957/Belgie/article/detail/1117867/2010/06/13/Motoragent-komt-om-bij-achtervolging-in-Brussel.dhtml

Huis vice-presidente Front National in brand gestoken

Volgens de website van de fascistische groepering Nation zou het huis van Nathalie Pirson, vice-presidente van de extreem-rechtse partij Front National, in brand gestoken zijn. Jongeren die al meermaals hadden duidelijk gemaakt dat ze haar fascisme niet konden appreciëren, zouden het hele huis hebben afgebrand met meerdere molotovcocktails. Drie jongeren zouden gearresteerd zijn, waarvan twee in voorhechtenis geplaatst werden. De derde, minderjarig, zou overgebracht zijn naar een jeugdinstelling. In geen enkele media werd over deze feiten bericht, noch is er nieuws over de gearresteerden.

10.06.2010