zaterdag 25 april 2009

Drogenbos - Symbolische gijzelname van directie CYTEC

Het personeel van het chemisch bedrijf Cytec in Drogenbos gijzelt sinds donderdagnamiddag de directie. Dat bevestigt Koenraad Maertens van de socialistische vakbond ABVV. De directie is in onderhandeling met de vakbonden over een sociaal plan voor de 165 werknemers die moeten afvloeien, maar volgens de Cytec-werknemers vorderen die onderhandelingen te traag.
(belga) - 'Na veel gepalaver zijn we eindelijk aan de onderhandelingen begonnen', zegt Koenraad Maertens, 'maar voorlopig hebben die nog niet veel opgeleverd. De werknemers hebben daarom vanmiddag spontaan het werk neergelegd en een vorkheftruck geparkeerd voor de ingang van het administratief gebouw. De directie kan dat gebouw nu niet meer verlaten en wordt dus inderdaad gegijzeld.'

Het is hoogst ongewoon dat een directie die nog in onderhandelingen is met de vakbonden gegijzeld wordt, geeft de vakbondsman toe. 'Daarom is het voorlopig eigenlijk ook maar een symbolische gijzeling. De directie heeft er ook niet op gereageerd door de onderhandelingen op te zeggen of de politie te verwittigen. Ze blijft met ons praten.'

'Voor de vakbonden is het de bedoeling dat er nog donderdagavond of -nacht een aanvaardbaar sociaal plan wordt uitgewerkt. 'Wij willen tot de finish gaan. Als de directie met een degelijk voorstel komt dat wij aan onze mensen kunnen voorleggen, zal de gijzeling beëindigd worden. Maar als het niet aan de verwachtingen voldoet, kan de sfeer hier omslaan en zou de gijzeling wel eens ernst kunnen worden.'

Begin januari maakte de directie van Cytec bekend dat er 87 arbeiders en 78 bedienden moeten opstappen omdat de productie van poedercoatingharsen, die gebruikt worden voor het aanbrengen van afwerklagen, naar Italië verhuist.

24.04.2009
http://www.tijd.be/nieuws/ondernemingen_chemie_farma/Symbolische_gijzeling_directie_Cytec_Drogenbos.8174133-429.art

Schaerbeek - Arbeiders gooien eieren tegen directiegebouw en blokkeren kruispunt

SCHAARBEEK - Donderdagmorgen omstreeks 10 uur heeft een dertigtal werknemers van Fiat België het kruispunt tussen de Leuvensesteenweg en de Jacques Georginlaan in Schaarbeek geblokkeerd. De werknemers willen met hun actie duidelijk maken dat ze een onderhoud met de directie van Fiat België willen.

De actie van de verongelijkte werknemers bestond erin grote hoeveelheden eieren en bloem naar de gevel te gooien. De werknemers protesteren tegen de intentie van het bedrijf om de komende weken 24 mensen te ontslaan.

23.04.2009
http://www.trends.be/nl/economie/mensen/4-239-53157/werknemers-fiat-belgie-voeren-actie-in-schaarbeek-.html

dinsdag 21 april 2009

Brussel - Bankautomaat van de Post en wagen in brand gestoken


SCHAARBEEK - In de nacht van zondag op maandag rukte de brandweer uit voor en brand aan de Rogierlaan 162 in een postkantoor. Een bankautomaat aan de buitengevel bleek er in brand gestoken. De brandweer kon de brand snel blussen. Iets verderop, in de François Binjéstraat, brandde en auto uit.

20.04.2009
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=QM298H6C

maandag 20 april 2009

Brussel - Twee cameraploegen aangevallen

De cameraploeg van vtm was in Schaarbeek op zoek naar getuigen van de dodelijke schietpartij van zondagochtend. Oorspronkelijk verklaarde Eric Goens, directeur informatie van vtm, dat het geweld tegen zijn ploeg niet in verband stond met de dodelijke schietpartij.

In 'Het Nieuws' om 19.00 uur gaf journalist Patrick van Gompel echter toe dat dit wel het geval was. De ploeg zou in contact gekomen zijn met familie van het slachtoffer, wat uiteindelijk helemaal uit de hand liep. Al snel verzamelden zo'n derig mensen rond de vtm-ploeg en vielen er rake klappen. Bij het incident werd de camera ook gedeeltelijk vernield. Even later moest ook een ploeg van de RTBF op de vlucht slaan.

19.04.2009
http://tv-visie.be/nieuws/belgie/19april2009/cameraploeg-vtm-en-rtbf-aangevallen-in-schaarbeek_29005/

Brussel - Politie schiet man dood in Schaarbeek

Wat er zich zondagochtend precies heeft afgespeeld op de hoek van de Haachtsesteenweg en de Rogierlaan in Schaarbeek, is nog niet volledig duidelijk. Maar dat het goed fout liep, daar bestaat geen twijfel over.

Iets over half acht riep een veertigjarige Belg van Marrokaanse afkomst aan een bushalte een patrouille van de politie Brussel-Noord bij zich, die op dat moment vruchteloos op zoek was naar de dader van een aanranding. Nietsvermoedend stapten de agenten uit hun politievoertuig.

Toen ze op hem toe stapten, begon de man de inspecteurs uit te schelden. Over de aard van de beledigingen wou het parket niets lossen.

De politieagenten maanden de man tot kalmte aan en wilden ook zijn identiteit controleren. Op dat moment haalde hij een vouwmes boven. Beide agenten spoten traangas in de richting van de messentrekker, maar dat had geen effect. Met zijn mes stak hij in de linkerarm van een van de twee inspecteurs, die meteen tegen de vlakte ging. Nadien wou hij ook de andere agent aanpakken. Deze voelde zich bedreigd en trok zijn dienstwapen.

Twee maal vuurde hij: één kogel kwam in de arm van de aanvaller terecht, de andere in zijn borst. Voor de veertigjarige man, een arbeider bij de gemeente Schaarbeek die in de wijk woont, kon geen hulp meer baten. Hij stierf ter plekke. Waarom hij door het lint ging, is voorlopig niet bekend.

Het Brusselse parket, een onderzoeksrechter, de politie-inspectiediensten en een rist experts kwamen ter plaatse om het incident te onderzoeken. Beide agenten werden ondervraagd en kregen begeleiding van slachtofferhulp. Van een aanhouding of een schorsing is geen sprake. Een van de agenten kan alvast anderhalve maand niet werken door de messteken.

Volgens de minister van Binnenlandse Zaken, Guido De Padt (Open VLD), wijzen de eerste signalen erop dat de andere agent uit wettige zelfverdediging handelde, al verklaarde hij wel de onderzoeken te willen afwachten.

De betrokken parketsubstituut, Estelle Arpigny, liet daarop fijntjes weten dat minister De Padt 'niet ter plaatse is geweest' en dat hij ook 'het onderzoek niet voert'. De resultaten van dat onderzoek zullen zeker enkele weken op zich laten wachten.

In de late namiddag deed er zich een opstootje voor op de plek van de schietpartij. Cameraploegen van de nieuwszenders VTM en RTBF waren op zoek naar reacties en getuigen, en dat schoot enkele familieleden van het slachtoffer die ter plekke waren, in het verkeerde keelgat. Er werden wat klappen uitgedeeld en camera's werden deels vernield, waarop de televisiemensen moesten vluchten.

Voor de rest bleef het gisteren rustig in Schaarbeek, al stond de lokale politie wel paraat voor het geval er alsnog rellen zouden uitbreken.

19.04.2009
http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=LH296NNK&subsection=3