woensdag 4 mei 2011

Sint-Joost - Verf tegen wagens en gevel flikken

De facade en twee wagens van de politiezone Brussel-Noord werden beschilderd door twee mensen op donderdag. De voertuigen stonden vlakbij het commissariaat van Sint-Joost. Twee jongeren werden ter plekke opgepakt met spuitbussen. Eén persoon werd ter beschikking van het parket gesteld, de andere werd na verhoor vrijgelaten.


16/04/2011
http://archives.sudpresse.be/saint-josse-vandalisme-voitures-de-police-taguees_t-20110416-H32D5C.html

Mons - Bewogen motorcross

Gebroken, ramen, beschadigde wagens en in de gracht geduwde voertuigen. De “Motocross du Doudou” in het Bois Brûlé (Mons) is niet helemaal zoals gepland verlopen. De voertuigen van bezoekers die buiten het terrein geparkeerd stonden werden in de nammidag en 's avonds een doelwit. Volgens de organisator, Royal Mons Auto Moto Club, zijn er elk jaar beschadigingen maar loopt het deze keer de spuigaten uit. "Dit is enkel voor het plezier van kapot te maken". Zij wijzen met een beschuldigende vinger naar de buren, een camping voor rondreizende groepen. Ondanks de poging tot omkoping met toegangstickets, hebben sommige buren zich uitgeleefd door met hun quad te racen over het terrein van de motorcross. Wanneer de politie er werd bijgeroepen, werden die bekogeld met stenen. De organisatoren werden bedreigd. Ze gaan voorlopig geen nieuwe activiteiten organiseren.


19/04/2011
http://archives.sudpresse.be/ghlin-motocross-du-doudou-une-quinzaine-de-voitures_t-20110419-H32JHW.html

Arlon - Banden lek en oproer

In Arlon zijn op één nacht tijd de banden van in totaal 61 wagens lekgestoken. Sommige wagens hadden slechts één platte band, andere hadden 2, 3 of 4 platte banden. Zowel de burgermeester als het parket zeggen geen idee te hebben over de daders of de motieven. Volgens enkele politieagenten kan de actie een gevolg zijn van een politiecontrole eerder op de avond. De controle rond een café stuitte op verzet van een groep jongeren. Er waren confrontaties en projectielen vlogen richting de flikken. Eén persoon werd opgepakt waarop het oproer werd voortgezet voor het commissariaat. Daar was het nog altijd niet rustig wanneer de eeste buurtbewoners langskwamen om klacht neer te leggen voor hun lekke banden.


1/05/2011
http://archives.sudpresse.be/arlon-vandalisme-pneus-creves-pour-60-voitures_t-20110502-H336M0.html

Ghlin - 11 wagens in de fik bij garageDe gerant van de Daihatsu AD Motors garage (in Ghlin) is er nog altijd niet goed van. Een brand heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag 11 voertuigen vernietigd. De wagens stonden buiten, achter de showroom. De politie denkt dat onbekende individuen molotovcocktails hebben gegooid over de hekken die 3 à 4 meter hoog zijn. Ze gaan er in ieder geval vanuit dat de brand is aangestoken. Het labo is ter plaatse om vingerafdrukken te nemen. "Het is onbegrijpelijk. Waarom deze daad? Wij hebben geen vijanden, we verdenken niemand. We zijn een deftig bedrijf!" De garage heeft wel al enkele pogingen tot diefstallen gekend, maar het alarm heeft altijd zijn werk gedaan.

1/05/2011
http://www.dhnet.be/dhjournal/archives_det.phtml?id=1145788

zondag 1 mei 2011

Steenokkerzeel – Blokkade van 127 bis tegen collectieve deportatie

Vijfentwintig actievoerders troepten gisterenmorgen omstreeks 4 uur samen aan het transitcentrum 127bis. Zij protesteerden tegen de geplande collectieve uitwijzing van 60 uitgeprocedeerde Congolezen [en Nigerianen]. Slechts 15 onder hen verbleven illegaal in België. De rest werd opgepakt in Nederland, Ierland, Zweden en Groot-Brittannië. Samen brachten ze de nacht voordien door in de enige geopende vleugel van het transitcentrum 127bis. De manifestanten pikten de handelswijze van Frontex, het EU-agentschap dat het beheer van de buitengrenzen beheert en de collectieve uitwijzing organiseerde, niet. Tien actievoerders legden zichzelf aan de ketting en blokkeerden de toegang. Zij probeerden de uitwijzing op die manier te verhinderen. De politie keek waakzaam toe. Rond 9 uur werd samen met de federale politie beslist om de actievoerders te verwijderen.

29.04.2011
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=EE39G2BU

Zaventem – Betoging tegen collectieve uitwijzing door Frontex


Op de luchthaven Brussels Airport hebben vanavond een 60-tal mensen betoogd tegen de collectieve uitwijzing van 60 Congolezen door Frontex. Dat is het Europees agentschap dat de operationele samenwerking tussen de EU-lidstaten op het gebied van het beheer van de buitengrenzen coördineert.
Het gaat om 15 Congolezen die in Belgische gesloten centra zitten en 45 die uit Groot-Brittannië, Ierland, Zweden en Nederland komen.

"Vlucht van de schande"
De manifestanten protesteren tegen wat zij een "vlucht van de schande" noemen: "België huurt voor deze collectieve uitwijzing een volledige Airbus af, die zal vertrekken vanop de militaire luchthaven van Melsbroek."

"Het was 7 jaar geleden dat ons land zo een heel vliegtuig afhuurde om asielzoekers collectief naar hun land terug te brengen. Op deze manier werkt het mee aan de Europese anti-immigratiepolitiek. We moeten hier op alle mogelijke manier tegen protesteren."

Illegale opsluiting
De manifestanten eisen een radicaal andere Europese migratiepolitiek en de sluiting van alle gesloten centra voor vluchtelingen. Volgens hen worden mensen daar op illegale wijze in opgesloten, zonder enige juridische bijstand, terwijl ze vaak geen enkel misdrijf gepleegd hebben.

De betogers brachten hun protestboodschap eerst in de vertrekhal en vervolgens in de aankomsthal van de luchthaven. Dat verliep op een luidruchtige maar ordelijke manier zodat er zich geen incidenten voordeden. (belga/adha)

27.04.2011

http://www.demorgen.be/dm/nl/989/Binnenland/article/detail/1256434/2011/04/27/Betoging-tegen-collectieve-uitwijzing-op-Brussels-Airport.dhtml

Hofstade - Brusselse jongeren teisteren Blosodomein

De politie had dit weekend meer dan de handen vol met amokmakers op het domein van Bloso in Hofstade. Maandagavond dreigde het zelfs helemaal te escaleren toen een paar honderd jongeren zich tegen de agenten keerden.
Het warme paasweekend lokte de voorbije dagen duizenden bezoekers naar het domein in Hofstade, waaronder heel wat jongeren die onderweg voor problemen zorgden. Op de Tervuursesteenweg werden zaterdagnamiddag enkele bewoners en handelaars lastiggevallen. Zondag bleef het rustig, maar maandag was de sfeer opnieuw gespannen. Omstreeks 18uur kwam het op het strand van het domein zelfs tot een ernstig incident.

‘Er ontstond een vechtpartij tussen allochtone jongeren', zegt burgemeester Bart Coopman (CD&V) van Zemst. ‘De toezichters wilden tussenbeide komen, maar hadden al snel door dat ze de situatie niet onder controle hadden en riepen de hulp in van de politie.'

Een paar honderd jongeren keerden zich toen tegen de agenten en gooiden met flessen en stenen. Er was sprake van 200 tot 300herrieschoppers die de politie viseerden. De agenten werden zelfs even omsingeld en besloten zich terug te trekken om de rust te doen terugkeren.

‘Door misverstanden keerden die jongeren zich tegen de politie', zegt Coopman. ‘De politie heeft toen wijselijk besloten om zich terug te trekken. Verontrustend is wel dat er wel heel wat jonge herrieschoppers tussen zaten. De agenten van de lokale politie kregen wel snel steun van collega's van de federale politie, de spoorwegpolitie en omliggende korpsen.' Eén herrieschopper zou opgepakt zijn. Twee agenten raakten licht gewond, maar konden wel voortwerken.

Om zeker te zijn dat de situatie buiten het domein niet uit de hand zou lopen, begeleidde de politie de bussen van De Lijn die de jongeren naar Vilvoorde en Brussel brachten. ‘Die uittocht is vlot verlopen', zegt Coopman.

Het hele weekend lang konden de chauffeurs van De Lijn bij het minste probleem een beroep doen op de politie. Zo werd verschillende keren een bus van De Lijn aan de kant gezet voor een controle wanneer jongeren zich agressief gedroegen. ‘Toch is het weekend rustig verlopen', zegt woordvoerster Karen Vandenplas van De Lijn. ‘Er raakte wel één dakvenster beschadigd van een bus bij een incident, maar daar bleef het bij. Door de samenwerking met de politie is alles vlot verlopen.'

Intussen hoopt de burgemeester van Zemst dat de beloofde omheining snel rond het Blosodomein geplaatst wordt. ‘Het is een feit dat de Brusselse jongeren steeds vaker naar Hofstade afzakken omdat in andere domeinen in de streek rond Brussel de toegangsprijzen fors verhoogd zijn door baldadigheden in het verleden. Het is jammer dat die maatregelen moeten om die amokmakers buiten te houden', zegt Coopman.

26.04.2011

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=RG39ARJJ

Ath – Brandstichting tegen school

Zondagochtend werden de lokalen van het Vrije Technisch Instituut in Ath in brand gestoken. De instelling zal tot vrijdag 29 april gesloten blijven. De schade is zo aanzienlijk dat de gebouwen hersteld moeten worden.

25.04.2011

http://www.rtl.be/info/votreregion/hainaut/791457/incendie-criminel-a-ath-l-ecole-fermee

Antwerpen - Honderden banden terreinwagens leeggelopen

De eigenaars kunnen hun band op die manier zelf vervangen of oppompen zonder hulp van de pechdiensten. De activisten lieten ook een verklarend briefje achter onder de ruitenwissers van deze wagens.
"Vervuilende terreinwagens horen niet thuis in de stad." zegt de actiegroep, die zichzelf De Volgende Generatie noemt. "De wagens verbruiken ongehoord veel brandstof en stoten gemiddeld 250 gram CO2 per kiliometer uit terwijl een stadswagen slechts 150 gram uitstoot."
"De stad Antwerpen heeft een stap in de goede richting gezet door heel de binnenstad zone 30 te verklaren maar dat is voor ons niet genoeg. Wij willen een stad zonder koolstofdioxide producerende vehikels, een stad waar de fiets koning is en de auto een ongewenste gast."
"Korte afstanden in de stad met veel rem- en startwerk zorgen voor een onnodig hoog verbruik. De voertuigen produceren daarbovenop meer fijn stof dat gevaarlijk is voor de volksgezondheid. En dat terwijl België naar alle waarschijnlijkheid zal worden doorverwezen naar het Europees Gerechtshof voor het overschrijden van de fijnstofnormen. Als de overheid die norm wil halen, zal het extra maatregelen moeten nemen zoals een verbod op terreinwagens. We hebben nood aan een stad met gratis openbaar vervoer en uitgekiende fietsvoorzieningen."
De actievoerders veroordelen ook het onveilige en roekeloze rijgedrag van de eigenaars."Men heeft wetenschappelijk aangetoond dat terreinwagens meer ongelukken veroorzaken die ook vaker met een negatieve noot eindigen. Jeeps zijn oorspronkelijk gemaakt om onze resterende bossen te doorkruisen, niet om drempels in onze stad te overwinnen. Ze creeëren een vals veiligheidsgevoel voor de bestuurder terwijl de zwakke weggebruiker er de dodelijke gevolgen van draagt," aldus de actievoerders.
Politie onderzoekt
De politie telde in de loop van de namiddag al een vijftigtal klachten in verband met de actie. Ze roept iedereen op die het slachtoffer werd van de activisten zich te melden en ook een klacht in te dienen.
Zo hoopt de politie zich een duidelijk beeld te kunnen vormen van waar de vandalen allemaal tekeer gegaan zijn. Het parket zal zich dan later buigen over eventuele sancties van daders die geïdentificeerd kunnen worden.

25.04.2011

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20110425_046

Borgerhout - Politiecombi en bus aangevallen na Spaanse bekerfinale

Herrieschoppers hebben woensdagnacht op de Turnhoutsebaan een bus van De Lijn en een politiecombi bekogeld. Aanleiding van de razernij was het bekertreffen tussen Barcelona en Real Madrid. Ook afgelopen zaterdag mondde in Borgerhout een duel tussen de Spaanse voetbaltoppers uit in rellen.
Een voetbalwedstrijd 1.800kilometer hiervandaan die wordt uitgevochten in Antwerpen. Het lijkt te gek voor woorden, maar toch gebeurde het woensdagnacht, toen FC Barcelona in Mestalla (Valencia) de bekerfinale verloor van aartsrivaal Real Madrid. Sommige Borgerhoutse 'supporters' konden de nederlaag niet verkroppen en gingen even voor middernacht de Turnhoutse baan op. Ze reageerden eerst hun frustraties af op een politiecombi die toevallig in de buurt was. De agenten bleven ongedeerd, maar de combi liep wel schade op. Ondertussen was De Lijn verwittigd en kregen alle bussen en trams het signaal om niet langer de Turnhoutsebaan op te rijden. Een tram die al onderweg was, kon nog net aan de amokmakers ontsnappen, maar bus420 werd flink te grazen genomen. De hooligans bekogelden de bus met huisvuil en mogelijk ook met stenen. De voorruit en een zijruit sneuvelden. Ook de middendeur werd kapot getrapt.

'Het was hier een slagveld, onvoorstelbaar', vertelt Jenny Melis, die vanuit haar appartement alles kon volgen. 'Op woensdag moeten wij het huisvuil buiten zetten. Dat lag hier allemaal verspreid over de straat. Het ging maar om enkele heethoofden, maar toch voelde je de chaos aankomen. Er was al een hele poos veel drukdoenerij in en rond de Arabische theehuisjes. Toen de agressie begon, heb ik de politie gebeld. Die lieten wel lang op zich wachten.'

De politie verzamelde aan het Koningin Astridplein om van daaruit in groep de relschoppers aan te pakken. Tot een confrontatie kwam het niet, omdat de vechtersbazen de benen namen. Tijdens hun vlucht beschadigden ze ook nog enkele wagens en woningen. Er werden al vijf pv's opgemaakt voor beschadiging van privé-eigendommen. Het korps kon evenwel nog niemand arresteren. 'We bestuderen momenteel de camerabeelden van de Turnhoutsebaan', vertelt Veerle De Vries van de politie. 'Nu kunnen we nog niet zeggen hoeveel personen er bij betrokken waren en met welke voorwerpen er allemaal gegooid is.'

Opvallend is wel dat afgelopen zaterdag haast net hetzelfde gebeurde. Ook toen vochten Barcelona en Real Madrid een onderling duel uit dat eindigde in een gelijkspel. Enkele jongeren gingen na de partij eerst een Lijnbus en daarna een politiecombi te lijf op de Turnhoutsebaan. Volgens getuigen waren er zo'n honderd herriemakers, vooral van Marokkaanse origine. Deze jongerengemeenschap lijkt verdeeld in enerzijds een Barça-kamp en anderzijds aanhangers van Madrid. 'We wisten dat er woensdag een belangrijke wedstrijd aankwam en waren daar ook op voorbereid', vertelt Veerle De Vries. 'Daardoor waren we snel ter plaatse.'

Nog twee matchen

De volgende twee weken staan Barcelona en Real nog twee keer tegenover elkaar. De politie en De Lijn nemen extra maatregelen tijdens deze matchen. 'Extra toezicht is goed en nodig, maar dan nog zijn zulke situaties heel moeilijk te voorkomen', zegt Freddy De Wilder, van ACV-Openbare Diensten. 'Eigenlijk moeten we hier niet te veel aandacht aan geven. Dat is namelijk net wat deze jongeren willen.'
[Enkele dagen later organiseren de bewoners zich: ze zullen observeren en rapporteren over de overlast, het vandalisme en de criminaliteit in de wijken. Ze willen geen burgerwacht of privé-militie zijn, maar enkel de politie helpen.]

22.04.2011

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=NM398BFT

Zaventem – Twee mensen zonder papieren ontsnappen aan arrestatie op luchthaven

Racen over tarmac terwijl beveiliging van luchthaven van niets weet

Maandag 11 april, rond negen uur 's avonds. De immigratiediensten op Brussels Airport stellen vast dat twee passagiers van een vlucht uit Algerije het land proberen binnen te raken met een valse Spaanse verblijfsvergunning. De federale politie komt er bij om de mannen te escorteren naar het transitcentrum 127, in een uithoek van de luchthaven. In dat centrum wachten (uitgewezen) vluchtelingen op een terugvlucht naar hun land van herkomst.

Maar daar hebben de twee geen zin in. Ze laten hun bagage op de grond ploffen en zetten het op een lopen. Zigzaggend tussen vliegtuigen, bussen en dienstwagentjes rennen ze over een afstand van meer dan vijfhonderd meter langs de noordelijke pier. De agenten lopen hen achterna, maar kunnen hen niet vatten.

Op het einde van de terminal dringen de vluchtende mannen een gebouw binnen, waar auto's staan van één van de handlingpartners van Brussels Airport.

Op luchthavens is het de gewoonte om dienstauto's ongesloten en met de sleutel in het contact achter te laten. De twee mannen kunnen daardoor een oude Volkswagen Golf stelen. De auto heeft geen officiële nummerplaat, hij staat enkel geregistreerd om ermee op de luchthaven te rijden.

Omheining geramd

De vluchtelingen rijden weg uit het gebouw, over het tarmac en een stuk van de landingsbaan van Melsbroek. Daarna rammen ze de omheining van de luchthaven en twee slagbomen.

Eens op de openbare weg, vluchten ze op de E19 richting Antwerpen. Daar raakt de politie het spoor bijster.

Diezelfde avond wordt de achtergelaten Golf opgemerkt op de pechstrook van de autosnelweg. Na de depannage door de politie blijkt dat de radiator tegen de slagbomen tot pulp is gereden.

Tijdens de hele achtervolging, die meer dan een uur duurde, zou de ‘eigen' beveiliging van de luchthaven niet op de hoogte zijn gebracht. Het vliegverkeer werd dus op geen enkel moment onderbroken, wat met een ongeleid projectiel op de landingsbanen toch is aangeraden.

Intern opsporingsbericht

Het voorval roept vragen op over de veiligheid op de luchthaven van Zaventem. Als het lukt om met een gewone personenwagen, weliswaar met een specifieke nummerplaat, de luchthaven uit te rijden, zal dat wellicht ook in omgekeerde richting mogelijk zijn.

De luchthavenautoriteiten zitten in elk geval erg verveeld met de zaak en zwijgen in alle talen. Het bestuur zou nu wel overwegen de veiligheidsvoorschriften aan te passen om dergelijke voorvallen in de toekomst te voorkomen. Achteraf verspreidde de federale politie ook een intern opsporingsbericht.

Bij het Brussels parket kwamen twee processen-verbaal binnen. ‘Eén voor illegaal verblijf op het grondgebied en één voor diefstal van een auto', zegt woordvoerster Wenke Roggen. Maar om ook effectief iets met die processen-verbaal te kunnen doen, moeten de twee mannen wel eerst worden onderschept.

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=5H394C7C

20.04.2011

Namen – Electriciteit verstoord in vormingsstation

Het treinverkeer werd deze dinsdagochtend zwaar verstoord in Namen door een electriciteitspanne in het vormingsstation van goederentreinen in Ronet. Rond 4 uur s'ochtends heeft zich door kwaad opzet een electriciteitspanne plaatsgevonden. Het treinverkeer werd in Ronet rond 9 uur hersteld. Vooral op de lijn Charleroi Sud-Namur waren er vertragingen. Ook in Hasselt was er een probleem: een verstoring in de voedingsleiding veroorzaakte een uur vertaging op de lijn 36 in de richting van Brussel.

19.04.2011
http://www.rtl.be/info/votreregion/namur/790014/sncb-retour-a-la-normale-a-namur-apres-un-acte-de-malveillance-