vrijdag 3 oktober 2008

BRUGGE - Grote schade door opstand in gevangenis

BRUGGE - In de Brugse gevangenis zijn dinsdagmorgen rellen uitgebroken. Rond 7 uur braken de opstootjes uit in de mannenafdeling 1 waar de lang gestraften vertoeven. De cipiers moesten van de gedetineerden de afdeling zo snel mogelijk te verlaten. Die cipiers lieten meteen alles achter.
De secties werden afgesloten in afwachting van de komst van de politie. Het Cobra interventieteam van de Brugse politie is rond 8uur aangekomen in de gevangenis met de bedoeling zo snel mogelijk alles weer rustig te krijgen. Meer dan drie uur later was de rust teruggekeerd in de gevangenis. De ravage in de mannenafdeling 1 was bijzonder groot. Stoelen en tafels werden stuk gegooid, matrassen, lakens en dekens in brand gestoken, houten kasten vernield en sanitair waaronder lavabo's en wc-potten uit de muren gesleurd.

Eén agent van de Brugse politie die tijdens de rellen probeerde tussenbeide te komen, liep daarbij verwondingen op. Bij de cipiers werd niemand gewond.

Een aantal gedetineerden die dinsdag met de rellen begonnen waren, werden dinsdag voor de middag in de strafcellen gestopt. De sfeer bleef gespannen ook na het vertrek van de politie. De opstootjes zijn de uitloper van de stakingen van de cipiers, waarbij het bezoek de voorbije dagen geweigerd werd en waarbij ook de wandelingen ingekort of zelfs geannuleerd werden.

Het was dinsdag de eerste dag dat de cipiers weer werkten. Ze staakten eerder voor een loonsverhoging en een herziening van het arbeidsreglement. Tijdens het voorbije weekend moest de Brugse politie ook al optreden in de gevangenis aan de Legeweg voor meerdere relletjes.

http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=KK21763F
1.10.2008

HOOGSTRATEN - Ruiten warenhuis ingesmeten

HOOGSTRATEN - Tijdens het weekend hebben vandalen aan de Achtelsestraat in Hoogstraten een zestal kleine ruiten ingegooid van het warenhuis Delhaize. De feiten werden pas gisterochtend ontdekt.

http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=QB1VTFT5_7
30.09.2008

BRUSSEL - Politieagent thuis aangevallen

Een Brusselse politieman werd dinsdag op de terugweg naar huis achtervolgd, bestolen en mishandeld door enkele jongeren. Het waren kompanen van een verdachte die hij enkele dagen voordien had aangehouden.
De jongeren volgden de agent tot bij zijn woonplaats en hebben hem geslagen en bestolen. Ook hebben ze zijn borst met een breekmes bewerkt. De daders maakten duidelijk dat dit alles het gevolg was van zijn professionele activiteiten.
"Wij moeten vandaag vaststellen dat zware gewelddaden tegenover politiepersoneel schering en inslag zijn", aldus een mededeling van het Vrij Syndicaat voor het Openbaar Ambt (VSOA). "Dit wordt bovendien steeds meer gebanaliseerd en verzwegen."
"Sinds begin 2008 neemt het geweld tegenover politieambtenaren in onze zone enkel maar toe, en dit in alle wijken van de zone. Het gebruik van messen, molotovcocktails en dergelijke meer blijft stijgen, en dit zonder dat er een passend antwoord wordt gegeven op dit fenomeen."

http://www.gva.be/nieuws/binnenland/default.asp?art=%7B87B3A21E-DFE1-46B1-97F0-7274AEED2C78%7D

24.09.2008

GENK - Vandalen vernielen bouwwerf hogeschool

GENK - Onbekenden brachten zondagnacht zware vernielingen toe aan een bouwwerf op de Wildekastanjelaan, bij het C-mine project. Vandalen vernielden de toekomstige gebouwen voor de hogeschoolafdeling Media en Design door onder andere een gemetselde muur omver te duwen. Verder beschadigden ze veertien tonnen lijm van 28kilogram door ze open te trappen en onbruikbaar te maken. Op het tweede verdieping moest een bobijn van ongeveer 500meter er aan geloven. Deze werd naar beneden gegooid. Nog was het niet gedaan. De daders rukten twee geluidsdempers van inox los, koppelden een voedingskabel los en namen deze mee. Hun spoor van vernieling werd verder gezet door een ruit van een eetruimte te verbrijzelen.

http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=J620LVFA_2
23/09/2008