zaterdag 28 november 2009

Brussel - Vier banken kapotgeslagen in solidariteit

"In de nacht van dinsdag op woensdag vlogen de ramen van 1 Fortis, 1 Dexia, 1 Citybank en 1 Bank van de Post, verspreid over de gemeentes Ixelles en Neder-Over-Hembeek, aan stukken. Ook een bankautomaat werd kapotgeslagen.

Met deze daad willen we deelnemen aan de agitatie tegen de gevangenissen van de laatste weken. We sturen ook onze groeten naar de gevangen kameraden Jurgen en Paolo met wie we onze solidariteit betonen door de strijd in de straat voort te zetten.

TEGEN ALLE GEVANGENISSEN"

27.11.2009
Vertaald vanop http://www.cemab.be/news/2009/11/8038.php

woensdag 25 november 2009

Brussel - Betoging tegen gesloten centra en gevangenissenBRUSSEL - Meer dan 150 mensen deden een onaangevraagde betoging doorheen de zone Zuid in Brussel, doorheen Anderlecht en Molenbeek. Er was een oproep verspreid om te betogen tegen de bouw van een nieuw gesloten centrum in Steenokkerzeel, tegen de deportatiemachine en tegen alle gevangenissen. De betoging, die ook de recente gebeurtenissen in de gevangenissen en de rellen in Anderlecht naar voren schoof, kon rekenen op heel wat sympathie van omstaanders. Verschillende wagens van bedrijven die collaboreren met de bouw en het onderhoud van gevangenissen en gesloten centra werden beklad. De betoging werd ontbonden nog voor de flikken, die zich klaarmaakten om de betoging in te sluiten, konden ingrijpen.

23.11.2009

Brussel - Agenten Zuid met de dood bedreigd

BRUSSEL - Agenten van de zone Brussel-Zuid worden met de dood bedreigd sinds het rapport over het hardhandige optreden van collega's in de gevangenis van Vorst uitkwam en de daaropvolgende rellen in Anderlecht. Dat schrijft Het Laatste Nieuws dinsdag. Bij één politieman zijn de bedreigingen sinds kort zo serieus dat hij alleen nog bureauwerk mag doen en 24 uur op 24 zijn wapen bij zich moet hebben.
"De relschoppers wilden volgens gevoelige info twee zaken: het commissariaat van Kuregem in brand steken en die wijkinspecteur uit Kuregem vermoorden. Punt 1 kunnen ze wegstrepen. Nu is die collega aan de beurt", klinkt het bij ongeruste agenten in de zone.
Alle heibel begon goed één week geleden met een explosief rapport van de Commissie van Toezicht over het hardhandige optreden van de politie in de gevangenis van Vorst. Politieagenten zouden verschillende gevangenen geslagen en vernederd hebben.
"Dat rapport is je reinste onzin", zeggen twee politiemensen van de Zone Zuid die nu mee verdacht worden van de zware gewelddaden. Sinds het rapport en vooral sinds de rellen in Anderlecht krijgen de agenten doodsbedreigingen. "In onze zone is het oorlog. We vrezen voor ons leven." (BEH)

www.nieuwsblad.be

Anderlecht & Vorst - Rellen tegen politiefolter; politiekantoor in de fik


BRUSSEL - In Anderlecht en Vorst (België) zijn vanavond rond zevenen rellen uitgebroken met allochtone jongeren. Daarbij werd onder meer een politiecommisariaat zwaar beschadigd door een molotovcocktail.
Ook werden er autoramen stukgeslagen en telefooncellen beschadigd, minstens één auto ging in vlammen op. Twee agenten raakten lichtgewond. Eén van hen werd bekogeld met stenen en moest zijn arm laten verzorgen in het ziekenhuis. Er werden negenenveertig aanhoudingen verricht.

Volgens de woordvoerster van de politiezone Brussel-Zuid is de situatie nu onder controle, al zouden er hier en daar nog kleine groepjes rondlopen. De politie blijft het hele weekend waakzaam.

Aanleiding van de spanningen zijn berichten over agenten die gedetineerden in Vorst mishandeld zouden hebben. De politie van de zone Brussel-Zuid (Vorst, Sint-Gillis, Anderlecht) had dit weekend al extra personeel ingeschakeld uit vrees voor rellen.

,,De politie kwam ter ore dat sms'jes circuleren met haatboodschappen,'' zegt woordvoerster van de politiezone, Fanny Wellens. ,,De sms'jes circuleren tussen jongeren op school. We weten niet in hoeverre we ze serieus moeten nemen."

Enkele politiemensen van de zone Brussel-Zuid kwamen in opspraak omdat ze gedetineerden in de gevangenis in Vorst zouden mishandeld hebben. De politie moest op 22 september en 30 oktober de taken van de cipiers overnemen, die in staking waren.

Minister van Justitie Stefaan De Clerck gelastte eerder deze week een onderzoek naar deze gebeurtenissen.

http://www.ad.nl/ad/nl/1000/Nieuws/article/detail/445563/2009/11/20/Tientallen-arrestaties-bij-rellen-in-Belgie.dhtml

Woluwe - Twee diplomatenwagens en een eurowagen in brand gestoken

"Gedegouteerd door het geweld van de politieambtenaren in de gevangenis van Vorst, aangemoedigd door de rellen in de gevangenis van Andenne, voorzien van enkele liters benzine, hebben we twee wagens van het Diplomatieke Korps en één BMW van een europarlementariër (geparkeerd in de Avenue des Cerisiers in Woluwe) in brand gestoken terwijl de gevangenen nog op de daken van de gevangenis van Andenne zaten."

20.11.2009
http://www.cemab.be/news/2009/11/7996.php

MONS – Ruiten van winkeliers ingeslagen

Op korte tijd werden vitrines van verschillende winkeliers in het centrum van Mons kapotgeslagen. De winkeliers zeggen dat het om vandalisme gaat en niet om mislukte pogingen tot diefstal.

Vertaald uit La Capitale
20.11.2009