donderdag 5 februari 2009

Dendermonde - Gevangene steekt cel in brand

DENDERMONDE - In de gevangenis van Dendermonde heeft een gevangene woensdagnamiddag brand gesticht in cel. Hij werd met rookintoxicatieverschijnselen naar het ziekenhuis gebracht.

De brandweer van Dendermonde kreeg rond 14 uur melding van een celbrand in de gevangenis van Dendermonde. Bij aankomst had de brandweerploeg van de gevangenis zelf de brand al geblust. De persoon in de cel werd met rookintoxicatieverschijnselen naar het ziekenhuis gebracht, maar er was geen evacuatie nodig, omdat de meeste rook via het raam van de cel was ontsnapt. Volgens de brandweer van Dendermonde zou de gevangene zelf brand gesticht hebben.

4.1.2009
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=DMF04022009_087

Ronse - Vandalen tegen school en schoolbusRONSE - Ook in het koninklijk atheneum kwamen tijdens het weekend ruitentikkers langs. Vijftien ruiten werden er aan diggelen geslagen. Eerder deze week viel autocarbedrijf De Fiertel ten prooi aan vandalen.

'We hebben totaal geen idee wie dit gedaan zou kunnen hebben', reageert atheneumdirecteur Ronny Hillewaere, die gisterochtend van het vandalisme op de hoogte werd gebracht. Liefst vijftien ruiten werden kapotgeslagen, waarvan elf op de speelplaats. 'Het gaat hier over ruiten van 140 bij 70 centimeter, gehard veiligheidsglas, van 8 millimeter dik. Wij ramen de schade op ruim 3.000 euro. Dat legt een grote last op ons schoolbudget.' 'Het is een ware ravage, beklemtoont onderhoudsman Fony Malrait (58). Hij kwam gisteren puin ruimen, zodat niemand zich aan de glasscherven zou verwonden. [...]

Van een schoolbus, die geparkeerd stond op de terreinen van de vroegere stadswerkhuizen in de Ives-Sabin Maghermanlaan,werden met noodhamertjes alle ruiten aan diggelen geslagen. Ook twee personenwagens van buschauffeurs moesten het ontgelden.

De man kan het maar niet begrijpen dat niemand in de buurt ook maar iets van deze enorme ravage gezien of gehoord heeft: 'Dat kan toch niet zonder slag of stoot zijn gebeurd. Toen die ruitentikkers hier bezig waren, zal er wel een hels lawaai zijn losgebarsten. Zeventien ruiten die knallen. De noodhamers lieten ze achter. Er werd er een teruggevonden buiten de vernielde bus. Ik mag er niet aan denken welke chaos het geweest zou zijn, mochten er hier meer bussen in de stelplaats achtergebleven zijn. Mijn grootste vrees is dat de vandalen hier terugkomen en nog meer schade aanrichten. Moet ik mijn bed hier opmaken?', zucht de gedupeerde.

De schade wordt geraamd op ruim 12.500 euro. In de buurt gaat het gerucht dat hangjongeren op woensdag- en zaterdagnamiddag op en om de stelplaats werden opgemerkt.

3.1.2009
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=NC25REQM

zondag 1 februari 2009

Dinant - Vuur in het justitiepaleis

In het justitiepaleis van Dinant is vandaag rond 4.40 uur brand uitgebroken. Het vuur ontstond in de kelderverdieping, waar de archieven van het parket van Dinant zich bevinden. Het justitiepaleis blijft vandaag de hele dag gesloten.

Het waren de concièrges van het justitiepaleis die alarm sloegen nadat ze werden gewekt door het brandalarm. De brandweer van Dinant kwam onmiddellijk ter plaatse. Het vuur was snel onder controle en de brandweermannen waren de hele ochtend in de weer met het evacueren van de stapels dossiers die in de kelders van het gebouw lagen.

Hele dag gesloten
Er werd besloten om het justitiepaleis de hele dag te sluiten omdat het werken onmogelijk was geworden door de rook- en geuroverlast.
De raadkamer die voor vandaag op de planning stond, werd in de lokalen van de politie gehouden. Een zitting in kort geding ging door in de cafetaria van het bijgebouw van het justitiepaleis. Een burgerlijke zitting werd geannuleerd. Bij het begin van de ochtend was de telefooncentrale nog onbruikbaar. Er werden ook diverse informaticaproblemen gesignaleerd.

De oorzaak van de brand is voorlopig nog onbekend. Procureur des konings Bernard Appart spreekt evenwel van een verdachte brand. Experts hebben namelijk twee verschillende vuurhaarden aangetroffen.

30.1.2009
http://www.hln.be/hln/nl/957/Belgie/article/detail/653225/2009/01/30/Brand-in-kelder-van-justitiepaleis-Dinant.dhtml