maandag 14 juni 2010

Brussel - Gerechtsdeurwaarder bedreigd

BRUSSEL- De 45-jarige H. werd thuis gearresteerd door de politie van Brussel-Noord omdat hij meerdere malen telefonische bedreigingen geuit had aan het adres van een gerechtsdeurwaarder die zijn kantoor heeft op place Saint-Josse.

Bij de bedreigingen verwees hij naar Abdollazim Fathi Valmi die onlangs een rechter en een griffier doodschoot nadat die hem drie jaar geleden uit zijn huis gezet hadden.

13.06.2010

Sint-Genesius-Rode - Brandstichting tegen kerk

SINT-GENESIUS-RODE - De Heilige Genesiuskerk kan zeker een week niet gebruikt worden nadat een man er donderdag brand stichtte.
Wat de man van Afrikaanse afkomst donderdag bezielde weet niemand. Hij liet zich woensdagavond opsluiten in de kerk en stichtte met aanstekers en papier op verschillende plaatsen brand. Omwonenden belden donderdagavond omstreeks 21uur de brandweer toen ze rook uit de kerk zagen opstijgen. De vuurtjes waren snel geblust maar toch is er heel wat schade in de kerk. ‘Het tabernakel en het altaar zijn zwaar beschadigd', vertelt hoofdmisdienaar Sanjay Van der Stappen. ‘Maar hij stichtte ook brand in de biechtstoel en smeerde zeep uit voor het altaar. We kunnen niet begrijpen wat die man bezielde om dit aan te richten.'

De man werd tegengehouden door omstaanders en de politie kon hem probleemloos inrekenen. Hij was verward en volgens heel wat getuigen ook dronken. Mensen zagen hem in de loop van de dag rondhangen in het centrum. Hij dronk iets in een café en ging een pakje sigaretten halen in de krantenwinkel. De man zou intussen overgebracht zijn naar een psychiatrische instelling. Gisteren bleek meteen dat de kerk minstens een week niet kan gebruikt worden. ‘Volgende week komt er een gespecialiseerde firma om alles op te ruimen. Alles zit onder het roet', vertelt Sanjay. ‘De schade bedraagt duizenden euro's. Als ik de rommel zie die hij hier gemaakt heeft, dan word ik kwaad. Die man heeft hier echt gekampeerd. We hebben drank terug gevonden en eten maar ook een kaartspel dat uitgestrooid op de grond ligt. Zelfs het toilet heeft hij besmeurd.'

De geplande misvieringen zijn intussen verplaatst naar de kerk van Alsemberg. Daar is zondag om 11uur een eucharistieviering voor de parochianen van Sint-Genesius-Rode. In de kerk in Alsemberg werd enkele maanden geleden ook al eens brand gesticht. ‘Vanaf nu houden we de deuren goed gesloten', zegt Sanjay. ‘En als er iemand de kerk afsluit zal er extra gecontroleerd worden of er niemand meer aanwezig is. Maar ik vrees dat we hiertegen weinig kunnen doen. Ik ben ondanks alles wel opgelucht dat de brand op tijd is opgemerkt, anders had de kerk helemaal kunnen afbranden.'

12.06.2010
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?articleid=B12RECVQ

Tegen verkiezingen

Onbekenden hebben een verkiezingsaffiche van het Vlaams Belang in brand gestoken aan een huis in de Botermijnstraat in Beringen. De politie stelde lichte brandschade vast ter hoogte van het raamkozijn waarop de affiche was aangebracht. Het huis wordt momenteel niet bewoond. De politie stelde een buurtonderzoek in dat geen bruikbare elementen opleverde. Het onderzoek naar de dader(s) wordt voortgezet.

10.06.2010
http://www.hbvl.be/limburg/beringen/vb-verkiezingsaffiche-in-brand-in-beringen.aspx

***

BRUGGE - De verkiezingskoorts bereikt stilaan zijn hoogtepunt, en dat is ook te merken aan de vele borden in het Brugse straatbeeld. Die krijgen het momenteel immers hard te verduren.
Tientallen verkiezingsaffiches in en rond de Brugse binnenstad werden afgelopen weekend onder handen genomen door vandalen. Naast de gebruikelijke snorren en baarden werden heel wat foto's overschilderd met varkenskoppen. De graffiti werd ondertekend met de initialen A.F., van een onbekende actiegroep. De politieke partijen zitten verveeld met de kwestie, en roepen de actievoerders op om te stoppen met het besmeuren van hun affiches.

Volgens N-VA gaat het niet louter om vandalisme. 'Onze partij wordt duidelijk geviseerd, samen met Vlaams Belang. Dat was trouwens ook al het geval tijdens de Vlaamse en Europese verkiezingen van vorig jaar. Die mensen van het A.F. stoppen beter met hun actie, want ze zal een omgekeerd effect hebben. Bij elke besmeurde affiche voeren wij onze inspanningen nog meer op', zegt Tijl Waelput, lokaal voorzitter van N-VA.

Een verkenningstochtje in de Brugse straten leerde dat ook de andere partijen de volle laag kregen. Zo werden de borden van schepen Mercedes Van Volcem (Open VLD) voorzien van dezelfde varkenskoppen.

'Een heel spijtige zaak', vindt Van Volcem. 'Die mensen vergeten dat wij heel wat tijd en energie in onze campagnes steken. Ik begrijp dat velen de politieke impasse misschien beu zijn, maar dit is niet de manier om daarmee om te gaan. Het is voor iedereen een lastige periode, ook voor de politici.'

7.06.2010
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?articleid=DN2R5KJP&postcode=8000

****

OUDENAARDE/RONSE/MAARKEDAL - Vandalen hebben het in de Vlaamse Ardennen op de verkiezingsborden van Open VLD gemunt. Vooral Marnic de Meulemeester wordt geviseerd.
Op verschillende plaatsen in Oudenaarde, Ronse en Maarkedal werden verkiezingsborden van Open VLD vernield, tegen de grond gegooid of zelfs weggenomen. Onder meer de borden van de Oudenaardse burgemeester Marnic De Meulemeester worden geviseerd.

'Ik heb intussen vernomen dat mijn verkiezingsborden op een aantal plaatsen omgegooid zijn', beaamt De Meulemeester. 'Dat is het geval aan de voet van de Klijpe in Ronse, op de N60 in Nukerke, aan de Lotharingenbrug in Ename en langs de Berchemweg in Melden. Mijn borden staan nochtans op privé-eigendom, met de toestemming van de eigenaar uiteraard. Ik vind het ongehoord dat dergelijke vandalenstreken gebeuren. Alle kandidaten gaan de verkiezingsstrijd op eerlijke en sportieve manier aan en dan zijn vernielingen uit den boze. Ik begrijp trouwens ook niet waarom mijn borden geviseerd worden. Ik sta op de niet-verkiesbare achtste plaats bij de.opvolgers en ik ben dus voor niemand een concurrent. Ik wacht nu af of nog verder vernielingen zullen aangebracht worden. Mocht dat het geval zijn dan overweeg ik een klacht tegen onbekenden.'

Overigens zijn niet alleen de verkiezingsborden van Marnic De Meulemeester het mikpunt van vandalen. Aan de Klijpe in Ronse werd ook een bord van de waarnemende burgemeester van Berlare, Katia Gabriëls, vernield en op de N60 in Nukerke werden de borden van Herman en Alexander De Croo weggenomen.

5.06.2010