maandag 30 mei 2011

Ittre - Vijf wagens van cipiers in brand gestoken aan de gevangenis


Vijf voertuigen van cipiers hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag vuur gevat in de gevangenis van Itter. Het onderzoek loopt, maar mogelijk gaat het om brandstichting. Het gevangenispersoneel hield deze namiddag een protestactie.

De brandweer van Tubeke kreeg rond 0.20 uur telefoon. Vijf voertuigen van cipiers stonden in lichterlaaie. Aanvankelijk dacht het parket van Nijvel aan een ongeval. Daarbij zou een oververhitte batterij het vuur veroorzaakt hebben.

Een gerechtsdeskundige kwam vanochtend ter plaatse. In de namiddag verduidelijkte het parket van Nijvel dat de piste van brandstichting nu de voorkeur had gekregen. Op de camerabeelden zou menselijke aanwezigheid te zien zijn op het moment van de brand.

Het gevangenispersoneel hield deze namiddag een protestactie. Het merendeel van de agenten die om 14 uur moesten beginnen, is volgens een vakbondsbron pas om 15.15 uur de gevangenis binnengegaan.

28/05/2011
http://www.demorgen.be/dm/nl/989/Binnenland/article/detail/1271302/2011/05/28/Cipiers-Itter-voeren-actie-na-in-brand-gestoken-voertuigen.dhtml

Video op http://www.rtl.be/info/votreregion/brabantwallon/798736/cinq-voitures-en-feu-devant-la-prison-d-ittre-l-incendie-est-criminel

====

In an interview in "De Morgen" with a spokesperson of the Ministry of Justice and of the Union of the Guards, they are saying that guards get more and more harassed by prisoners, ex-prisoners, friends and family of prisoners. They say it is very frequently that a guard is recognized when he is not on duty, gets insulted and even beaten. Also threats are often made, which then lead to repressailles in front of their houses etc etc. The Union is saying that "a molotov against the house of a guard is no longer an exception" and the Ministry denounces the increase of intimidation and threats against the guards and the staff of the prison, quoting an exemple where "guards, doctors, directors and social assistents working in the isolation module of the prison of Bruges get insulted when they leave the prison, harrassed and systematicaly photographs are taken from them."

28/05/2011

Lantin - Ontsnapping uit de gevangenis


Uit de gevangenis van Lantin, in de provincie Luik, is vrijdagvoormiddag een gevangene ontsnapt die als zeer gevaarlijk en gewelddadig wordt beschouwd. Vier kompanen van de man gooiden een ladder over de gevangenismuur en hielden de cipiers op afstand door in de lucht te schieten met oorlogswapens.
De 28-jarige Mohamed El Jabbari heeft een zwaar strafblad voor diefstallen en het gebruik van geweld. Hij zat een lange gevangenisstraf uit.

El Jabbari was vrijdagvoormiddag bezig met het onderhoud van een werkplaats in de gevangenis. Hij kon aan de aandacht van de cipiers ontsnappen en een binnenplaats bereiken. Hij kon daar ontsnappen met behulp van een touwladder die door de kompanen over de muur was gegooid. De gedetineerde en zijn handlangers sloegen vervolgens met de auto op de vlucht.

El Jabbari kreeg hulp van vier kompanen die met twee voertuigen, met gestolen nummerplaten, naar de gevangenis waren gereden. De vier mannen waren gewapend met kalasjnikovs en vuurden verschillende salvo's af om het gevangenispersoneel af te schrikken.

De politiediensten uit het Luikse zijn een grootschalige klopjacht gestart naar de vijf mannen.

27/05/2011
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20110527_058

Gent - Spontane zelfontbrandingen van ISS bestelwagens


GENT - Kan een auto uit zichzelf zo hevig vuur vatten dat de vlammen overslaan naar een andere wagen en beide voertuigen helemaal uitbranden? Blijkbaar wel, zoals in de nacht van zondag op maandag werd aangetoond aan de voet van een van de woontorens aan het Rabot. Geert Neyt
‘Het was kwart over twee toen ik door een luide knal in mijn bed werd gewekt. Ik opende de ruit en zag zeventien verdiepingen lager de auto van mijn vriendin in lichtelaaie staan.' Charles Dheere, die een appartementje betrekt op de hoogste verdieping van een van de woontorens aan het Rabot, repte zich naar het appartement van zijn vriendin Bettina Janssens (33) om te zeggen dat haar auto in brand stond.

Sint-Jozefkerk

‘Ik dacht eerst dat hij een grapje maakte', zegt ze. Maar al gauw bleek dat het bittere ernst was. De Renault Kangoo van schoonmaakbedrijf ISS die Bettina mag gebruiken voor haar werk als poetsvrouw in stadsgebouwen, was niet meer te redden. Ook uit de VW Golf die voor haar geparkeerd stond, vlakbij de ingang van de ondergrondse parkeergarage van de bewoners, sloegen de vlammen metershoog.

Iedereen dacht meteen aan brandstichting. ‘Twee maanden geleden werd een auto in brand gestoken aan de Sint-Jozefkerk', weet Bettina Janssens. ‘Ook toen stond een wagen van ISS daar vlak achter. En in diezelfde periode werd in dezelfde parkeergarage een andere wagen vernield door brand.'

Aanvankelijk laak het erop dat iemand een vod met brandversneller in de benzinetank van de VW had gepropt en dat de vlammen waren overgeslagen naar de bestelwagen.

‘Ik zou niet weten waarom iemand mijn auto in brand zou steken', zegt de jonge allochtone eigenaar van de Golf. ‘Mijn vrouw en ik zijn pas veertien dagen geleden naar hier verhuisd en wij hebben geen vijanden. Of gaat het om puur vandalisme?

Voor het jonge paar is de financiële klap zwaar. ‘Onze auto was pas vier jaar oud en is niet omnium verzekerd. En ik heb de auto nodig om te werken.'

Het kwam als een verrassing toen na onderzoek door de parketdeskundige bleek dat de brand niet in de Golf maar in de Kangoo was ontstaan én dat de oorzaak louter accidenteel was. De brand was ontstaan door een kortsluiting in de batterij van de bestelwagen waarna het vuur was overgeslagen naar de ernaast geparkeerde Golf.

De reputatie van de Rabot-torens mag dan al een flinke deuk hebben gekregen, deze keer was er van kwaad opzet of vandalisme geen sprake.

17/05/2011
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=O03A818T

België - 250 ontsnapping uit gesloten centra op 5 jaar tijd

In the period from 2005 to 2010, 248 immigrants escaped from the detention centres. In 2010, 28 immigrants escaped, three were captured later. From the escaped immigrants in 2009, no one has been re-arrested.

16/05/2011
http://www.dhnet.be/infos/belgique/article/353890/pres-de-250-personnes-se-sont-echappees-des-centres-fermes-entre-2005-et-2010.html

Ronse - Jongeren keren zich tegen politie

RONSE - In het commissariaat van de politiezone Ronse is zondagochtend bij schermutselingen tussen allochtone jongeren en wetsdienaars een politieagent lichtgewond geraakt. Het kwam daar tot moeilijkheden toen een jonge allochtoon vergezeld van enkele kornuiten de onmiddellijke vrijheid kwam eisen van een opgepakte metgezel.

Gisterenmorgen was het omstreeks 5 uur tot ongeregeldheden gekomen op de Grote Markt. Een groepje allochtone jongeren heeft zich toen fel gekeerd tegen de ordehandhavers, die naar het marktplein waren gestuurd om de wanordelijkheden te sussen. Eén onruststoker gedroeg zich opdringerig en werd weerspannig; hij vertoonde een uitdagend gedrag en werd opgebracht. Wegens verstoring van de openbare orde na een schermutseling werd hij opgesloten. Verschillende bedreigingen aan het adres van de wetsdienaars waren niet uit de lucht.

Korte tijd nadien trokken jongeren in groep naar het politiekantoor in de Politiekegevangenenstraat. Verbale agressie sloeg om in fysiek geweld. Het kwam tot schermutselingen, waarbij een agent lichtgewond geraakte. Alle jongeren mochten na verhoor met een pv op zak naar huis of naar het ziekenhuis voor verzorging.

30/05/2011
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=3L3AQ0JB

Charleroi - Poging tot brandstichting in technisch instituut

CHARLEROI - In Erquelinnes, unknown persons forced acces to the technical high school. They put fire to several containers, papers, garbage etc. The firemen intervened quickly enough to prevent big damages, although fire was put on six differents places.


28/05/2011
http://www.dhnet.be/dhjournal/archives_det.phtml?id=1155285