woensdag 21 juli 2010

Rekkem - Autotransport in brand gestoken


In Rekkem bij Menen is vannacht een vrachtwagen geladen met nieuwe auto's uitgebrand op een transportzone. De brand werd aangestoken. Eerder deze week ging in Marke al een vrachtwagen met auto's in vlammen op.

Toen de brandweer ter plaatse was, stond de vrachtwagen in lichterlaaie. De vlammen sloegen over op een andere vrachtwagen die ook volledig verloren ging. Enkele truckers die op het terrein overnachtten, konden hun voertuig nog net op tijd verplaatsen.

Eerder deze week was er al een vergelijkbare brand met een vrachtwagen geladen met auto's op een tankstation langs de E17 in Marke. Het parket heeft alvast een expert gestuurd naar Rekkem. Die heeft intussen bevestigd dat het om brandstichting gaat. De brand in Marke wordt nog voort onderzocht.

20/07/2010
http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/regio/westvlaanderen/100721_rekkem_brand

Turnhout - Tien bussen van De Lijn beklad

TURNHOUT - Twee vandalen hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag tussen 24 uur en 1 uur 's nachts tien bussen en een dienstwagen van De Lijn beklad met graffiti. Deze stonden in de stellingplaats langs De Merodelei in Turnhout. Ze namen de spiegels en de voorruiten onder handen. Ook de voordeur van het chauffeurslokaal werd beklad. 'Een chauffeur heeft iets na middernacht de twee vandalen betrapt', zegt Nathalie Duerinck, woordvoerster van De Lijn. 'Het duo is meteen gaan lopen, waarop de chauffeur de politie waarschuwde. Die kon de vandalen niet meer opsporen. Wel hebben we camerabeelden. Hopelijk zien we daar iets meer op.' Dit jaar nog krijgt de stellingplaats van De Lijn extra bewaking.' De kosten zijn beperkt. 'Ik vermoed dat we het grootste deel van de graffiti zelf kunnen verwijderen', zegt Duerinck. 'Als er toch een gespecialiseerde firma moet ingeschakeld worden,zal dit uiteraard wel wat kosten, maar dit zal geen fenomenaal hoog bedrag zijn.'

19.07.2010
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=BU2T18GI

Roeselare - Brandstichtingen aan winkelcentrum Mammoet

ROESELARE - Zwarte rookpluimen stegen gisterennamiddag op aan het Mammoetcentrum in Roeselare. Op drie verschillende plaatsen hadden containers vuur gevat en één brand sloeg zelfs over op AVA, een winkel in papierwaren. De brand werd aangestoken, maar de dader is nog niet gevat.
Toen de brandweer aankwam bij Mammoetcenter 2 bleek dat er ook rookpluimen opstegen aan de achterzijde van het eerste Mammoetcentrum en aan de Brico-vestiging wat verderop in de Brugsesteenweg. ‘Maar de grootste schade vinden we hier aan de AVA, in het tweede Mammoetcentrum', zegt brandweercommandant Donald Withouck. ‘De brand heeft ervoor gezorgd dat enkele ramen van de AVA aan diggelen sloegen. Daardoor is de brand de winkel binnengedrongen.' Een deel van de zaak en een aantal kantoren die bij de AVA horen, werden beschadigd door de vlammen.

Aangestoken

‘In totaal gingen op drie plaatsen containers in vlammen op en dat kan geen toeval zijn', zegt politiecommissaris Rudy Cracco. ‘De brand is dus zeker aangestoken, maar wie erachter zit, is niet bekend. Zijn het kwajongens die zich verveelden en daarom wat speelden met vuur of hebben we hier opnieuw te maken met een pyromaan, net zoals dat tien jaar geleden het geval was? Ik durf er mij voorlopig niet over uit te spreken.'

In het jaar 2000 was Roeselare in de ban van een pyromaan. ‘Die heeft voor liefst 23branden gezorgd. Zo ging onder meer een grote loods van de REO-veiling in vlammen op. De man is toen gelukkig opgepakt en daarna veroordeeld voor de meeste branden. We kunnen alleen maar hopen dat we nu te maken hebben met kwajongens, die de gevolgen van hun spel fout hadden ingeschat.'

Meer controles

In het verleden had het winkelcentrum al eens af te rekenen met een brand. ‘Een aantal jaar geleden zijn er ook eens een aantal containers rond het Mammoetcentrum uitgebrand', vertelt Cracco. ‘Naar mijn weten is die brandstichter nooit opgepakt. Maar dat is ondertussen een tijdje geleden en in het recente verleden hebben we geen containerbranden meer gehad. Deze kwamen dan ook als een verrassing.'

De politie zal nu extra waakzaam zijn in en rond de winkelcentra in de Brugsesteenweg. ‘We zullen meer controleren en patrouilles inzetten. We willen koste wat het kost voorkomen dat de brandstichter opnieuw toeslaat en misschien ergere schade berokkend', besluit de commissaris.
17.07.2010
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=BU2T13D1