vrijdag 22 mei 2009

Brussel - Verschillende brandstichtingen tegen autodealers


Onbekenden hebben de voorbije weken brandgesticht bij verschillende autodealers in het gewest. De Fiatvestiging in Oudergem was woensdag de voorlopig laatste in de rij.
Drie voertuigen gingen in vlammen op in de nacht van dinsdag op woensdag. De wagens waren vlak voor de showroom geparkeerd, meldt La Dernière Heure vrijdag. De politie vond sporen van een molotovcocktail. Bij Fiat sluit met de piste van een syndicale wraakactie voorlopig uit. De voorbije weken verliepen erg woelig bij de autodealer. De vestiging aan het Meiserplein werd een tijdje bezet nadat de directie ontslagen had aangekondigd.

Ook bij Mercedes op de Leuvensesteenweg werd al brandgesticht. Verschillende andere dealers waren de voorbije weken al het mikpunt van brandstichters. Het is vooralsnog onduidelijk of het om dezelfde daders gaat. Ook naar de motieven heeft de politie voorlopig het raden.

22.05.2009
http://www.brusselnieuws.be/artikels/stadsnieuws/autodealers-mikpunt-van-brandstichting

Gent - Brandstichting tegen politiebureau

In Gent hebben vandalen brandgesticht aan de voordeur van het politiebureau Meulestede aan de New Orleansstraat. De brand brak uit rond 4 uur, maar toen was er niemand meer aanwezig.
De voordeur is helemaal vernield en de gang liep rookschade op. De branddeskundige van het parket vond brandversnellers terug aan de deur.

De lokale recherche is met een onderzoek gestart. Er werd zelfs een speciaal team opgericht: zie http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=RR2AIO7H

21.05.2009
http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/regio/oostvlaanderen/090521_Commissariaat

Gent - Brandstichting tegen wagen ISS en Cordelia

GENT - Zondagnacht werden twee geparkeerde firmawagens verwoest nadat één ervan met benzine in brand was gestoken. 'Ik heb er geen idee van wie dit kan gedaan hebben', zegt een van de eigenaars. 'Ik heb geen vijanden.'
'Om 4 uur belden mensen me wakker om te zeggen dat mijn auto in brand stond'.

Vijftig minuten daarvoor was een bewoonster van het appartementsgebouw vlakbij De Sterre gewekt door stevige knallen.

Ze zag door het raam hoe een geparkeerde Renault Mégane vuur had gevat aan het voorwiel. Enkele seconden later stond de wagen in lichterlaaie en reikten de vlammen vier verdiepingen hoog.

Toen de brandweer arriveerde, was de auto al volledig uitgebrand en was het vuur overgeslagen naar de Peugeot 407 die er vlak achter geparkeerd stond.

De brand was ongemeen hevig: ontploffende banden verschroeiden de haag die het voortuintje afscheidt van het appartementsgebouw.

Als dit enkele meters verderop was gebeurd, waar de geparkeerde auto's enkel door een trottoir van de huizen zijn gescheiden, dan was de brand ook overgeslagen op de woningen.

Beide auto's zijn total loss. De Mégane is volledig uitgebrand. Van de Peugeot werd enkel het motorblok verwoest. 'Maar ook mijn auto is rijp voor de schroothoop.

Het gaat om een leasingwagen van uitgeverij Corelio, die ook deze krant uitgeeft. Ook de Renault was een firmawagen. Hij werkt voor het schoonmaakbedrijf ISS dat in onderaanneming herstellingen uitvoert voor Belgacom.

Een branddetectiehond ontdekte gistermorgen sporen van brandversnellers aan het rechtervoorwiel van de Renault. 'Vermoedelijk gaat het om benzine', zegt het parket.

'Ik heb totaal geen idee waarom iemand mijn auto zou in brand steken', 'Ik heb geen bedreigingen ontvangen en ik heb geen vijanden.'

19.05.2009
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=TU2AEVBE

zondag 17 mei 2009

Gent - Huis SP.a-politica Freya Van den Bossche bekogeld met verfbommen

Freya Van den Bossche nu ook thuis bedreigd
Drie dagen na brandaanslag campagnewagen: huis bekogeld met verfbommen

GENT - Nadat eerder deze week haar campagnewagen in brand werd gestoken, is nu ook het huis van SP.A-kopstuk Freya Van den Bossche aangepakt. Onbekenden gooiden verfbommen naar haar woning, de geparkeerde wagen van haar vriend en naar verkiezingsborden.
Zei Freya Van den Bossche woensdag nog in onze krant dat ze niet wist of de brandaanslag op haar campagnewagen wel tegen haar was gericht, dan heeft het er meer en meer de schijn van dat iemand het op haar persoonlijk heeft gemunt. Toen werd er op het Gentse Anseeleplein, vlakbij het partijhoofdkwartier, een campagnebestelwagen in brand gestoken met de beeltenis van Freya Van den Bossche en Kathleen Van Brempt. Maar dit keer komt het geweld wel heel dichtbij voor de politica.

In de nacht van donderdag op vrijdag werd Freya's huis aan de Kortrijksesteenweg in Gent beklad door onbekenden. Die gooiden verfbommen in de richting van haar woning, en naar de verkiezingsborden in haar tuin. Ook de auto van Freya's vriend Willem Wallyn die op de oprit stond geparkeerd, werd besmeurd met verf.

Zeker in het licht van de brandstichting, eerder deze week, nemen de politie en het parket de zaak bijzonder ernstig. Gisteren wilde niemand meer informatie geven. Ook Van den Bossche zelf liet weten dat ze over deze nieuwe aanslag 'geen enkele commentaar wilde geven, op advies van de politie'.

Want dat er een verband is tussen de brandaanslag van dinsdag en de vandalenstreek van vrijdagochtend, ligt voor de hand. 'Je moet geen politieheld zijn om die link te zien', zegt ook de Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.A). 'Na de brandaanslag op de campagnewagen had ik de politie al gevraagd om alles in het werk te stellen dat de daders werden gevat. Nu heb ik naar de procureur gebeld. Ik heb hem gevraagd maatregelen te nemen om te verhinderen dat dit soort onnozelheden nog gebeuren.' Of Van den Bossche nu extra bewaking krijgt, wilde gisteren niemand bevestigen.

Over de identiteit en de motieven van de daders tast iedereen voorlopig nog in het duister. Toch wordt het in de eerste plaats gezien als een politiek geïnspireerde actie. 'Dit is een politieke aanslag', vindt ook Daniël Termont. 'Het is schandalig dat sommige mensen het blijkbaar nodig vinden om politici te belagen in hun privésfeer.'

Het is niet de eerste keer dat Van den Bossche rond haar huis af te rekenen krijgt met bedreigingen. Ze werd enkele jaren geleden al belaagd door een niet aflatende stalker.

16.05.2009
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=G7C2AD2QF

Brussel - Sans papiers slaags met politie na ontruiming kraakpand

Aan de Hallepoort in Sint-Gillis zijn er incidenten geweest met tientallen mensen zonder papieren. Die waren vanochtend om 6.30 uur uit enkele gebouwen gezet die ze sinds donderdag bezet hielden.
Meer dan honderd asielzoekers hielden sinds donderdag de gebouwen van de Brusselse huisvestingsmaatschappij bezet. Vanochtend om 6.30 uur maakte de politie een einde aan de bezetting.

Dat gebeurde zonder veel problemen. Er werden wel 2 buitenstaanders administratief aangehouden omdat ze probeerden de asielzoekers op te hitsen. Een persoon werd gerechtelijk aangehouden, omdat hij gezocht werd. [Getuigenis van een sans papiers in het journaal: “Om 7 uur ‘s morgends viel de politie binnen. Ze wilden ons met geweld wegjagen. Ze deelden stokslagen uit en trapten ons. Al duwend en trekkend hebben ze ons verwijderd uit ons gebouw.” De twee sympathisanten werden kort nadien vrijgelaten]

De groep trok daarna naar Sint-Gillis en wilde daar inbreken in een leegstaand restaurant. Toen de politie tussenbeide kwam, kwam het tot schermutselingen. Er werd onder meer traangas gebruikt en enkele mensen moesten worden overgebracht naar het ziekenhuis.

De groep trok nadien naar de Koningstraat en nam daar een leegstaand kantoorgebouw in. Ze eisen verblijfspapieren omdat ze daar volgens henzelf recht op hebben. Voorts wordt ook gepraat met de stad over onderdak voor de nacht.

16.05.2009
http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/regio/brussel/090516_Asielzoekers

Brussel - Queers vernielen politieke panelen tijdens GayPride

Een groep travestieten, punks en queers scheurde zich af van de commerciële GayPrideparade en vernielde de reclamepanelen van de partij Lijst Dedecker, onder luid applaus van de omstaanders. De man die verantwoordelijk was voor de panelen werd overrompeld en kon enkel beteuterd toekijken.

16.05.2009
http://ovl.indymedia.org/news/2009/05/26484.php

Eksaarde - ALF beklad huis en auto

In het Oost-Vlaamse Eksaarde en Laarne zijn vandaag beschadigingen vastgesteld aan een woning en een wagen, waarbij telkens verwijzingen gemaakt werden naar het ALF (de dierenrechtenorganisatie Animal Liberation Front). Het parket van Dendermonde is gestart met een opsporingsonderzoek.

De vandalen hebben in Eksaarde bij Lokeren een huis beklad met zwarte verf, met onder meer de opschriften "ALF was here", "puppykiller" en "Boom next time". In Laarne werd een wagen beklad en overgoten met zuur, eveneens met verwijzingen naar "ALF". Er is nog geen spoor naar de daders, zegt het parket.

De opeising is te vinden op www.directaction.info

15/05/09

http://www.hln.be/hln/nl/957/Belgie/article/detail/854997/2009/05/15/Huis-en-auto-beklad-met-ALF-was-here-en-puppykiller.dhtml