vrijdag 8 mei 2009

Brussel - Arbeiders bezetten FIAT-garage

SCHAARBEEK - Zo'n 25werknemers van het bedrijf Italian Automotive Center (IAC) hebben sinds gisterochtend een Fiatgarage in de Leuvensesteenweg bezet. De sociale onderhandelingen zitten muurvast.

De sociale problemen bij IAC dat de merken Fiat, Lancia en Alfa Romeo verdeelt in België, begonnen half december. Toen kregen de 25werknemers van de werkplaats aan de Leuvensesteenweg in Schaarbeek te horen dat ze ontslagen werden. 'Wij pikken het niet dat de directie ons voor voldongen feiten plaatst zonder sociaal overleg te voeren. Dat kan niet. Het is duidelijk dat de Renault-wet met voeten wordt getreden. Ze proberen hun verplichtingen te omzeilen door kunstmatig een productie-eenheid te sluiten', zegt Martin Willems, secretaris van de socialistische vakbond BBTK.

Omdat het zwaard van Damocles dreigt te vallen - maandag verstrijkt de deadline om de ontslagen alsnog af te wenden - zijn de werknemers overgegaan tot de bezetting van de werkplaats die zich recht tegenover de zetel van IAC bevindt. De toegangspoort werd dichtgelast en de werknemers hebben 140auto's binnengereden op de parking om een extra drukkingsmiddel te hebben tegen de directie in Italië.

Alle andere pogingen die ze hebben ondernomen om onderhandelingen op te starten, draaiden uit op niets. Administratief bediende Veronique Daenens is een van de werknemers die vreest dat ze maandag haar ontslagbrief in de bus zal krijgen. Ze is ten einde raad. 'Vannacht zullen we hier slapen op de werkplaats. We hebben alles wat we nodig hebben. We hebben voldoende slaapzakken, tenten en voedingsmiddelen mee om hier enkele dagen te blijven. We zijn niet van plan om ons zomaar gewonnen te geven. Deze onzekerheid duurt nu al meer dan vijf maanden', klinkt het.

'Als het mooi weer blijft, kunnen we zelfs een barbecue op de parking organiseren', zegt een andere werknemer. De politie van de zone Brussel-Noord kwam ter plaatse en stelde vast dat de bezetting in alle kalmte verloopt. Er werd niets vernield, waardoor de bezetting wettelijk is. 'De directie wil niet met ons praten en eiste dat de twaalf syndicaal afgevaardigden hun beschermd statuut zelf opheffen voor de start van de onderhandelingen. Dat is onaanvaardbaar. De directie is een sociale valsspeler', zegt vakbondsman Martin Willems.

8.05.2009
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=6G2A0PN0

Erembodegem - Arbeiders gijzelen directie Gates Europe

Het personeel van Gates Europe in Erembodegem heeft vorige nacht de directie urenlang gegijzeld. Vakbonden en directie zijn wel tot een ontwerpakkoord gekomen. Chris Vanmol van ACV betreurt de gijzelingsactie: "Dit brengt geen zoden aan de dijk."
Het personeel had gisteravond de toegangen tot het gebouw geblokkeerd waar directie en vakbonden toen aan het onderhandelen waren. Vannacht kwam het wel tot een akkoord, maar pas vanmorgen werd de directie weer buitengelaten.

Gates Europe kondigde in februari aan dat het de mixingafdeling in Erembodegem wil sluiten. 225 banen zijn bedreigd.

7.05.2009
http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/regio/oostvlaanderen/090506_GatesEurope

Dilbeek/Anderlecht - Oorlogje tegen De Lijn

DILBEEK/ANDERLECHT - Nachtwakers hebben de voorbije nacht voor het eerst de stelplaats van De Lijn in Dilbeek in de gaten gehouden nadat maandagavond een wagen van een buscontroleur bekrast werd met hakenkruisen.

De stelplaatsen in Dilbeek en Anderlecht zijn de voorbije nacht bewaakt door een privéfirma. De vakbonden hadden daarop aangedrongen bij de directie nadat maandagavond een wagen van een buscontroleur toegetakeld was op de stelplaats in Dilbeek.

De nog niet geïdentificeerde daders hadden niet alleen de banden afgelaten van de nieuwe Volkwagen Passat door in de ventielen te snijden. Ook hadden ze het hele koetswerk bekrast en ze brachten zes hakenkruisen aan zowel op de motorkap, de koffer als de zijdeuren. 'De nachtwakers zijn nodig zodat dit zich niet opnieuw kan voordoen. Want gisteren (maandag, red.) stond er door de staking maar één wagen. Maar gewoonlijk staan er meer', zegt vakbondssecretaris Geert Witterzeel (ACV).

'Dat ze bussen beschadigen is erg. Maar dit is persoonlijke intimidatie. De directie heeft wel al beloofd de schade te vergoeden.' Het systeem van de nachtbewaking wordt maandag geëvalueerd.

Nadat twee jongeren maandagochtend twee lege bussen met een gasdrukpistool beschoten, legden de buschauffeurs van alle stelplaatsen meteen het werk neer. Ondanks deze nieuwe vandalenstreek, gingen ze gisteren toch weer aan het werk. 'Het nieuws over het nieuwe incident ging rond bij de chauffeurs, maar een wagen bekrassen is nog iets anders dan bussen onder vuur nemen', zegt vakbondssecretaris Ronnie Danckaert (Acod). 'En op de duur word je het ook gewoon. Wie dit gedaan heeft? Waarschijnlijk vrienden van die twee jongeren die opgepakt zijn. Het kan toeval zijn, maar ik vermoed van niet.'

Dat de jongeren de bussen onder vuur namen om de dood van een vriend te wreken die stierf bij een botsing met een Lijnbus, vindt Danckaert geen reden. 'Ook wij betreuren het ongeval, maar zoiets kan jammer genoeg voorvallen.'

Dat de twee jongeren op de dag van de feiten al zijn vrijgelaten, vinden de vakbonden niet kunnen. 'Wij betreuren dat, maar we laten het gerecht doen. Net zoals de jongeren het gerecht moet laten doen met dat dodelijke ongeval', zegt Thierry Vuchelen van de liberale vakbond.

'We weten niet of het om dezelfde jongeren gaat. Maar sowieso zijn we geschokt, want nu hebben ze het ook al op de persoonlijke levenssfeer van onze chauffeurs gemunt. Toch hebben de chauffeurs beslist om vandaag (gisteren, red.) uit te rijden, want er zijn extra veiligheidsmaatregelen genomen. Er zijn al extra controleurs en politie-inspecteurs op pad en er komen ook op termijn tien camerabussen bij. Binnen een week komt ook de stuurgroep rond veiligheid bijeen en ook daar moeten extra maatregelen uitkomen. Voorlopig komt er geen staking meer, al weet je nooit wat er kan voorvallen.'

07.05.2009
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=HQ29T1BE#

Machelen - Jongeren beschieten schoolbus met luchtdrukgeweer

Jongeren beschieten schoolbus met luchtdrukpistool

Reeds 0 reacties | reageer zelf

MACHELEN - Een schoolbus werd in het centrum van Machelen beschoten met een luchtdrukpistool. De buschauffeur en de begeleidster bleven ongedeerd.

Chauffeur Frans Ringoot uit Sint-Agatha-Berchem had net zijn laatste leerlingen thuisgebracht toen hij dinsdagmiddag om 17uur plots werd opgeschrikt door geweerschoten in het centrum. 'Ik hoorde twee schoten en mijn dochter Clemy, die mee was als begeleidster, zei dat mijn ruit stukgeschoten was. Ik ben gestopt en uitgestapt. Ik zag nog twee jongeren wegvluchten op een brommer.'

Frans Ringoot had net de laatste kinderen thuisgebracht. Zijn dochter Clemy beseft dat het schietincident veel erger had kunnen aflopen. 'Gelukkig waren er geen kinderen meer aan boord. Ze konden ook op mij geschoten hebben, want ik zat op een van de zetels. We gingen net naar huis gaan', zegt ze.

Ondanks de erge gebeurtenissen gingen Frans Ringoot en Clemy gisteren opnieuw aan de slag. De bus is eigendom van de firma Van Cauter Transport uit Lebbeke die al 25jaar leerlingen in en om Brussel vervoert in onderaanneming voor De Lijn. Zaakvoerder Marc Van Cauter geeft toe dat hij in die periode al veel heeft meegemaakt. 'Je kunt het zo gek niet bedenken of het is ons al overkomen. Brandblussers die gestolen worden, jongeren die de zetels in brand steken met lucifers, of anderen die het interieur vernielen met messen. Toch is het de eerste keer dat een bus beschoten werd. Het ergste vind ik dat er niemand iets aan doet en dat de daders waarschijnlijk niet gestraft zullen worden. We werken in onderaanneming voor De Lijn en heb vernomen dat nog andere bussen het doelwit geweest zijn van beschietingen', reageert hij. Naar verluidt zou er geen rechtstreeks verband bestaan tussen het schietincident begin deze week met een bus van De Lijn in Anderlecht. Het onderzoek naar de daders en de reden waarom zij net deze bus viseerden is in handen van het Brusselse parket.

7.05.2009
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=U329UQ6E

Luik - Brand legt school in de as


LUIK - Woensdagnacht is brand uitgebroken in de school Sainte-Véronique. Drie verdiepingen gingen in vlammen op. De brandweer moest tot 6u30 's morgens nablussen.

6.05.2009
Vertaald van http://www.dhnet.be/regions/liege/article/261471/violent-incendie-dans-les-batiments-d-une-ecole-a-liege.html

zondag 3 mei 2009

Leuven - Twee politiecombis in de fik

"in de nacht van donderdag 30april op vrijdag werden 2 combis van de spoorwegpolitie in de fik gezet aan het station van leuven.
groeten aan de griekse kameraden die na de opstand van december in de bak zitten.
groeten aan iedereen die niet blind de bevelen van de flikken volgen en zich verzetten. te veel wordt dit betaald met de dood (zoals in schaarbeek). maar we vergeten niet en geven niet op.
vuur en vlammen voor staat en kapitaal!"

Gepubliceerd op http://ovl.indymedia.org/news/2009/05/26385.php