dinsdag 6 september 2011

Maredsous - School gesloten door sabotage

De start van het nieuwe schooljaar is voor de leerlingen van het Sint-Benedictuscollege in Maredsous een week uitgesteld door sabotage van het branddetectiesysteem. Vermoedelijk niet het werk van een leerling die zijn vakantie met een weekje wou verlengen, maar van een van de werklieden die in het gebouw aan de slag was.
‘Eind juni zijn we begonnen met de werkzaamheden om de veiligheid van het schoolgebouw op te krikken. Onder meer de brandveiligheid en het evacuatieplan stonden op de agenda. Het project zou over drie jaren worden gespreid, maar de eerste fase moest begin september worden afgerond’, vertelt directeur Emmanuel Dewandre.
Alles verliep zoals gepland, tot vrijdagochtend werd opgemerkt dat het branddetectiesysteem was gesaboteerd.
‘Het was duidelijk het werk van iemand met verstand van zaken’, aldus Dewandre. Intussen wordt vermoed dat een van de werklieden de dader is, schrijft de krant L'Avenir. Die zou ruzie hebben gehad met zijn werkgever en op die manier wraak hebben genomen. De politie bevestigt dat denkspoor voorlopig niet en is een onderzoek gestart.
06.09.2011

50 gevangenen ontduiken elektronisch toezicht

Brussel - Geen controle meer op gevangenen met enkelband door staking
Het Nationaal Centrum voor Elektronisch Toezicht activeert dinsdag voor de tweede dag op rij geen nieuwe enkelbanden. Daardoor voert de mobiele ploeg ook geen interventies meer uit als er iets mis is met de enkelbanden. Er circuleren geruchten dat al enkele gevangenen van de radar verdwenen zijn.
De hele ploeg die enkelbanden aansluit bij mensen die hun straf thuis uitzitten, legde maandagochtend het werk neer. Er worden daardoor geen nieuwe enkelbanden aangesloten en geen enkelbanden meer verwijderd bij gedetineerden die hun straf hebben uitgezeten. Ook voert de mobiele ploeg geen interventies uit als hun collega's van de monitordienst vaststellen dat er iets mis is met de enkelbanden die ze controleren.

De geruchten dat sommige gevangenen al geprofiteerd hebben van deze situatie kan vakbondsman Luc Neirynck (ACV) niet bevestigen.

'Het probleem op Elektronisch Toezicht is niet nieuw', zegt Neirynck (ACV) in De Morgen. 'Maar een conflictsituatie dit weekend zorgde ervoor dat de boel helemaal ontplofte.'

Neirynck zegt dat de kern van het probleem in een personeelsgebrek en een slechte verdeelsleutel van Franstalige en Nederlandstalige werkkrachten ligt. Er is meer Franstalig dan Nederlandstalig personeel, hoewel er meer Nederlandstalige klanten zijn voor elektronisch toezicht. Daarom springen de Franstaligen hun Nederlandstalige collega's doorgaans bij. Maar afgelopen weekend verzuipten ook zij in het werk, waarop beslist werd om het werk neer te leggen.

Dinsdagochtend is er een nieuwe vergadering met vakbonden en het kabinet Justitie. Een vergadering maandag draaide op niets uit. In totaal zitten in ons land 1200 gevangenen hun straf thuis uit met een enkelband.
6.09.2011
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20110906_011

Mechelen – Inbrekers proberen agent omver te rijden

Tijdens een achtervolging door de politie heeft een vluchtende inbrekersbende zaterdagnacht een politievoertuig aangereden. De inbrekers probeerden ook een agent omver te rijden. De drie bendeleden konden uiteindelijk worden opgepakt.
Het was een druk en bewogen weekend voor de Mechelse politiediensten. Vrijdagnacht vond een grootschalige anti-inbraakactie plaats en zaterdagnacht werd op drie verschillende locaties een Wodcacontrole uitgevoerd. Tijdens één van die controles, op de Gentsesteenweg, liep het grondig mis. De bestuurder van een voertuig met Franse nummerplaten weigerde te stoppen en reed bijna een agent aan. De man kon maar net op tijd op wegspringen.

‘De wagen werd onmiddellijk achternagereden door onze ploegen. Even verder veroorzaakte de bestuurder van het vluchtende voertuig een verkeersongeval. Hij reed in op één van onze dienstvoertuigen. De bestuurder en twee inzittenden zetten het daarna op een lopen. Ze konden na een intensieve speurtocht allen worden opgepakt en aangehouden. In hun voertuig werden inbrekersmateriaal en gestolen goederen aangetroffen. De drie personen werden ter beschikking gesteld van het parket', aldus politiecommissaris en -woordvoerder Maurice Dommicent.

Bekend bij gerecht

‘Twee van de verdachten konden vrij snel worden gevat. Een derde man kon pas enkele uren later, om 8uur 's ochtends, worden gearresteerd. Hij had zich verstopt in een tuinhuis. De drie zijn nu opgepakt en verschijnen vanavond (zondagavond, red.) voor de onderzoeksrechter. Het gaat om mensen die al bekend waren bij het gerecht. Ze zullen worden aangeklaagd voor poging tot doodslag omdat ze een persoon hebben willen aanrijden', zegt parketwoordvoerster Nele Poelmans.

Tijdens de anti-inbraakactie op vrijdagnacht werden 690 voertuigen en 193 personen gecontroleerd. Daarbij werden 130 verdachte voertuigen en hun inzittenden aan een zeer grondige controle onderworpen. Vier personen werden betrapt op het bezit van drugs en verboden wapens. Vrijdag werden 581 ademtests afgenomen. 25 bestuurders (4,30%) testten positief. 1.716 voertuigen werden gecontroleerd op snelheid. 43 bestuurders (2,50%) reden te snel en krijgen een proces-verbaal.

Tijdens de alcohol-, snelheids- en drugscontroles op zaterdagavond werden 526 ademtests afgenomen. 21 bestuurders (4%) testten positief. 640 voertuigen werden op snelheid gecontroleerd. 43 (6,72%) reden te snel.

De politie benadrukt dat er ook in de nabije toekomst Wodcacontroles zullen worden gehouden.
05.09.2011
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=VM3ETTTQ

Brussel – MIBV bus aangevallen met loodjesgeweer

Zondagnacht werd een bus van de MIVB aangevallen met een loodjesgeweer, stenen en andere projectielen, in Molenbeek. De ramen werden ingesmeten. 16 buslijnen gingen in staking om meer veiligheidsmaatregelen te eisen.
05.09.2011
http://www.dhnet.be/regions/bruxelles/article/367301/16-lignes-de-bus-de-la-stib-a-l-arret-apres-un-mouvement-de-greve.html

Halle -Slogans tegen religie


Op de schoolmuur van het Heilig Hart-College in Halle en op een oorlogsmonument in het stadspark zijn antichristelijke leuzen aangebracht.
In het stadscentrum zijn op twee plaatsen anti-kerkelijke slogans gekalkt. Op de achterkant van het oorlogsmonument in het stadspark stond in rode drukletters in het Engels weergegeven dat 'de antichrist daar was geweest en dat iedereen maar best oppaste.'

Wat verderop, op de muur van het Heilig Hart-College en de Leide, werd - in het Frans - verwezen naar 'pedofiele paters'. Ook werd 'hulde' gebracht aan Zapata, een Mexicaanse revolutionair uit de vorige eeuw.

Marcel Deboignies, gids bij de Streekgidsen Zuidwest-Brabant, merkte de vandalenstreken op. 'Volgende week is het Open Monumentendag en dan organiseren we een wandeling die onder meer door het park gaat. Toen ik de wandeling ging uitstippelen, merkte ik dat op het oorlogsmonument rode verf was aangebracht. Gelukkig was het niet aan de voorzijde van het monument waar de namen van de gesneuvelden zijn aangebracht.'

'Het zijn jammer genoeg niet de eerste vandalenstreken in het park. Van het beeld van kardinaal Jozef Cardijn is al twee keer een hand afgehakt. Ook is er al eens een prop in zijn mond gestoken en hij is zelfs al van zijn sokkel geduwd.'

Met het oog op de wandeling hoopt Marcel dat de slogans er zo snel mogelijk worden afgehaald. 'Ik moest toevallig naar het stadhuis en ik heb het vandalisme gemeld bij de dienst openbare werken en bij de cultuurdienst. Zoiets moet snel weg zijn', vindt Marcel.

De schoolmuren van het college zijn al bijna volledig proper. Op de eerste schooldag kwam al een poetsploeg van een privéfirma langs.

De verf was op sommige plaatsen wel zeer hardnekkig. Daar moesten de arbeiders twee lagen van hun speciaal product aanbrengen.
02.09.2011
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=V43EREK3