dinsdag 25 januari 2011

Gent - Twee politiecombi's in brand gestoken


GENT - Een onbekende heeft zondagnacht op de afgesloten parking van de Volkswagen-garage aan de Leiekaai twee politiecombi's in brand gestoken. Twee voertuigen van burgers liepen zware schade op.
De twee VWTransporter-combi's stonden achter de omheining van de officiële Volkswagen-dealer aan de Leiekaai, waarmee de politie een onderhoudscontract heeft. Boven de omheining bevinden zich nog twee rijen prikkeldraad. Op andere plekken van de parking kan men echter vrij makkelijk inklimmen op het parkeerterrein.

Dat gebeurde wellicht ook zondagnacht. Omstreeks 2.45 uur werden daar twee politiewagens in brand gestoken. Ze werden volledig vernield. De branddetectiehond ontdekte in de uitgebrande wrakken meerdere brandhaarden, waarbij brandversnellers werden gebruikt.

Ook de bestelwagen van een sigarenfabrikant uit Drongen, die naast de combi's stond, werd zwaar beschadigd. Door de hitte ging ook het koetswerk en de achterlichten van een Audi smeulen.

Omdat recherche, branddeskundige, branddetectiehond en gerechtelijk laboratorium gisterochtend allemaal samen afstapten op de plaats van de feiten, kan het multidisciplinair onderzoek meteen van start gaan. De speurders vragen zich daarbij af of de brandstichter doelbewust de politie wou treffen. En zo ja, of de dader dezelfde is die tijdens de Gentse Feesten van 2008 op die parking ook al twee politiecombi's in de fik stak. Toen ging het wel om wagens die ver van elkaar verwijderd stonden. Nooit werd daarvoor een verdachte gevonden.

Of moet er een link worden gelegd met de twee brandstichtingen op privé-parkings in de Lange Violettestraat? Zaterdagochtend 8 januari vatte daar een bromfiets vuur op de afgesloten parking van drugspreventiecentrum CAT en de dinsdag daarop brandde aan de andere zijde van de straat een VWPassat volledig uit op de bewonersparking van begijnhof Ter Hoye. Daar deelden ook twee andere auto's in de brokken, o.a. de Peugeot 407 van astronaut-begijnhofbewoner Dirk Frimout.

Toch ziet het parket voorlopig geen aanwijzingen dat de drie recente voertuigbranden door dezelfde persoon zouden veroorzaakt zijn.

25.01.2011
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=4P35E6D8

Bestelwagen en auto's in de fik

BERNISSART - Auto in brand gestoken op een parking aan de ingang van de stad. (22/01/2011, La Capitale)

MONCEAU-SUR-SAMBRE - Een VW Golf werd in brand gestoken langs een spoorweg. (24/01/2011, La Capitale)

VERVIERS - Bestelwagen in brand gestoken op een parking. (24/01/2011, La Capitale)

SERAING - Twee wagens, een Renault Clio en een Renault Kangoo, in brand gestoken. (24/01/2011, La Capitale)

maandag 24 januari 2011

Gent - Anarchiste voor de rechtbank na aanvallen op politiekantoren

De nacht van 9 op 10 mei te Gent was een nacht van kleine, doch passionele verzetsdaden: ruiten die gesneuveld zijn in een politiecommissariaat in Gentbrugge, graffiti op dat politiecommisariaat, op Bond Moyson, banken en een poging tot brandstichting van een politiecommisariaat in Meulestede.
In de buurt van Dampoort, zo’n 4 km van het commisariaat van Gentbrugge en meer dan een half uur na de feiten, werd iemand opgemerkt door een politiepatrouille en willekeurig gearresteerd.

De gearresteerde persoon is gekend als anarchist en kraker. Hoewel er geen bewijzen waren, volgde de “standaardprocedure”: controles (vingerafdrukjes, fotootje), vernederingen, pesterijen (de fietsbanden werden bv plat gezet). Onze maat weigerde een verklaring af te leggen. De volgende dag werden twee huiszoekingen uitgevoerd, bij de ouders en op kot. In de vroege avond, na 17 uur vast zitten, werd onze kameraad uiteindelijk vrij gelaten.
Bij de huiszoekingen werden vooral anarchistische pamfletten en boeken, allerlei notities, en een computer- waarbij men vooral geïnteresseerd was in mails van vergaderingen, e-mailadressen van mensen bezig rond anarchisme, sites en zoekopdrachten- in beslag genomen.

Lees verder op http://ovl.indymedia.org/news/2011/01/31125.php

Gent - Ramen Unizo ingeslagen

Drie werknemers van Unizo Oost-Vlaanderen werken al bijna drie weken in een bureau zonder een streepje daglicht. Waar vroeger grote ramen uitkeken op de Lange Kruisstraat, hangen nu houten planken. Op oudejaarsnacht sloegen onbekende vandalen immers het glas van drie grote ramen en een toegangsdeur aan diggelen. Sindsdien zijn de ramen dichtgetimmerd.

'Er is echter geen enkele aanwijzing dat de vandalen bewust Unizo als doelwit hebben uitgekozen', zegt Wim Geirnaert van Unizo Oost-Vlaanderen.

Het prijskaartje van de herstelling bedraagt 4.000 à 5.000 euro, maar Unizo is gelukkig verzekerd. 'Omdat het om maatwerk gaat, zal het nog een maand duren voor de ruiten vervangen zullen zijn', aldus Geirnaert.

(UNIZO is de confederatie van winkeliers en handelaars. Onlangs lieten ze van zich horen door zich te solidariseren met de juwelier die in Tubize een jonge overvaller doodschoot. Ze vroegen in hun communiqué ook meer beveiligingsmaatregelen tegen overvallen, het "recht op zelfverdediging" en een strengere vervolging van winkeldiefstallen.)

21.01.2011
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=RF3567T7

Brussel - Black out op openingsdag Autosalon

Zondag omstreeks 12 uur vielen plots alle lichten uit op het Autosalon. De vele bezoekers konden weinig anders doen dan wachten tot het licht weer aansprong. Dat gebeurde een half uurtje later. Blijkbaar was er een probleem in een hoogspanningskabine in de buurt. "Het hele Heizelplateau zat even zonder stroom," aldus Joost Kaesemans, woordvoerder van organisator Febiac.

Zaterdag was er op het Autosalon al een symbolische actie van de Brusselse Raad voor het Leefmilieu (Bral) en Inter-Environnement Bruxelles (IEB). Een twintigtal activisten, getooid in pyjamas en met een teddybeer op de arm, deelde slaappillen of koffie uit aan salonbezoekers.

Op die manier wilden de milieuorganisaties "waarschuwen dat de naïeve droom van de organisatoren van het Autosalon in werkelijkheid een nachtmerrie is. Met de slogan 'Drive your dream' doet het autosalon haar bezoekers mee dromen over een wereld waarin we met zijn allen steeds meer met de auto kunnen rijden. Nochtans tonen talloze Belgische en internationale studies aan dat het aantal gereden kilometers moet dalen om de milieudoelstellingen voor luchtvervuiling en klimaat te halen."

De organisaties benadrukken dat ook de overheden de bestaaande studies naast zich neerleggen, bij voorbeeld in het dossier van de verbreding van de Ring rond Brussel.

21.01.2011
http://www.brusselnieuws.be/artikel/autosalon-verstoord-door-stroompanne-en-actie

Asse - Vrachtwagen in brand gestoken aan Roularta Press

ASSE - Aan de gebouwen van uitgeverij Roularta brandde woensdagavond omstreeks 20.30 uur een vrachtwagen helemaal uit. De Mercedes vrachtwagen stond er geparkeerd. De brandweer kwam ter plaatse om te blussen maar kon het voertuig niet meer redden. Twee brandkluizen met documenten en jetons voor koffieautomaten gingen mee in vlammen op. Uit onderzoek blijkt dat de vrachtwagen in brand gestoken is. De lokale politie is een onderzoek gestart.

21.1.2011
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=CL35A42R

Moeskroen & Peruwelz - Auto's in de fik


MOUSCRON – On several places around the city, cars were put on fire during the night. In total, police speaks of four cars torched, two of them on the parking lot of a supermarket.

20.1.2011

* * *


PERUWELZ – During the night, a new car was put on fire in front of a villa in Peruwelz. The car was completely destroyed and the fire damaged also the front of the garage.

20.1.2011

Kortrijk - Vandalisme aan politiewagens

KORTRIJK - Vandalen brengen regelmatig schade toe aan politiewagens en privé-voertuigen van agenten die in de Oude Vestingstraat staan geparkeerd. Om dat tegen te gaan, vragen politiecommissarissen Stefaan Eeckhout en Filip Devriendt camera's voor het secretariaat.
De politie van Kortrijk wil dat er enkele camera's voor het bureau in de Oude Vestingstraat worden geïnstalleerd om vandalen af te schrikken.

Volgens Commissaris Filip Devriendt lopen de vandalenstreken de spuigaten uit. 'Er worden krassen getrokken in het koetswerk, banden worden lek gestoken en we vinden regelmatig afgebroken spiegels. Waarschijnlijk willen de vandalen hun frustratie uiten nadat ze in het politiebureau iets moesten uitleggen.'

Weinig sociale controle

De vandalen slaan vooral 'snachts en tijdens het weekend toe, als er weinig sociale controle is. 'Het fenomeen is ook wel gerelateerd aan het uitgaansleven', zegt Devriendt.

De vandalen deinsden er niet voor terug om ook al een van de vier splinternieuwe Mercedes Sprinters onder handen te nemen. 'Een van de banden werd lek gestoken en er werd een bluts in de auto geklopt. Eén keer werden de vier banden van een auto kapot gestoken.'

Loods gehuurd

De vandalen hebben het niet alleen gemunt op politievoertuigen, ook de privé-auto's van de politiemensen zijn soms het doelwit. 'Of die auto's doelbewust worden beschadigd of eerder toevallig worden uitgekozen, weten we niet. Maar we hebben nu een loods gehuurd waar onze collega's hun voertuigen kunnen parkeren', zegt Filip Devriendt.

Verstoppen achter combi

Veel agenten parkeren hun politievoertuig op straat omdat er te weinig plaats is op de binnenkoer. 'Op straat kunnen die vandalen bijna ongestoord hun werk doen', zegt zijn collega Stefaan Eeckhout. 'We hebben nog nooit iemand op heterdaad kunnen betrappen. De vandalen zijn niet zo dom om schade aanrichten als er een getuige in de buurt is. Ze kunnen zich ook goed verstoppen achter de hoge combi's, uit het zicht van het politiebureau', aldus Eeckhout.

Binnenkort wordt een globaal cameraplan voor de hele stad opgesteld. Her en der in de stad zouden er camera's komen. Het Kortrijkse cameraplan wordt op 26januari voorgesteld.

19.01.2011
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=KV355IG9

Antwerpen - Opnieuw vier wagens in de fik

ESSEN - De politie van de zone Grens onderzoekt verschillende sporen naar de brandstichter die in de nacht van woensdag op donderdag opnieuw vier wagens in brand stak in de gemeente Essen. Maar een concreet spoor is er nog niet. 'Er is sprake van een Mercedes, een zwarte Golf of een andere kleine wagen.'

21.1.2011
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20110120_004