woensdag 8 februari 2012

Hemiksem - Drie werfkranen vernield


HEMIKSEM - Vandalen hebben maandagnacht lelijk huisgehouden op het terrein van de vroegere gemeentemagazijnen in de Nijverheidsstraat. Drie kranen die er staan voor de afbraakwerken van de magazijnen, werden vernield.

De firma Brands uit Kalmthout is alles in gereedheid aan het brengen om de oude gemeentemagazijnen af te breken. Op termijn komt er onder meer een feestzaal. 'Vrijdag heb ik de kranen naar hier gebracht. Maar de eigenlijke afbraak starten we pas als weer warmer wordt', zegt aannemer Luc Brands. 'We merkten het vandalisme dinsdagochtend op toen we hier toekwamen om binnen al wat voorbereidende klusjes uit te voeren. Van de drie kranen waren de ruiten ingeslagen, het interieur met een koevoet aangepakt en bovendien werd er graffiti aangebracht op de kranen en op de muren van het te slopen gebouw.'

Bom geld

De schade aan de kranen is aanzienlijk. 'Het gaat om één kraan die eigendom is van mij en om twee huurkranen. Voor zover ik nu kan zien zal de schade per kraan al gauw oplopen tot 15.000euro. Dat is dus bijna 50.000euro in totaal. Want de reparatie moet in een speciale herstelplaats worden gedaan. Dit soort kranen mag je alleen via de procedure van uitzonderlijk vervoer verplaatsen. Dat kost dus nog eens een bom geld', aldus nog Brands.

Wie er voor het vandalisme verantwoordelijk is, is nog niet duidelijk. De vandalen zijn over de omheining geklauterd want die was vastgemaakt met speciale elementen en bovendien hangt er een slot op. In de sneeuw zijn voetsporen teruggevonden die erop wijzen dat de daders wellicht met twee waren. 'Wat hebben die gasten hier nu toch aan? Het enige wat ze doen, is mij op kosten jagen. En dan mag ik al van geluk spreken dat ze mijn kranen niet in brand hebben gestoken of nog meer schade hebben aangericht aan het mechanisme van de grijparm.'

Luc Brands zit al 28 jaar in de sloopsector maar dit maakte hij nog nooit mee. 'Ik hoop echt dat ze de daders vatten. Het kan bijna niet anders dat het kereltjes uit de buurt zijn. Anderzijds ben ik al heel gelukkig dat ik mijn ander materieel hier nog niet had gezet. Nochtans was ik van plan om het maandag mee te brengen naar Hemiksem. Als ze ook die machines hadden vernield, was de ravage niet te overzien voor mij en mijn bedrijf.'

Of er mogelijk verband is met de brandstichtingen van de jongste weken in de buurt van de vlakbij gelegen abdijsite, is niet duidelijk.

8/2/2012
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?articleid=2Q3LSOHS

Brussel - Syrische ambassade 's nachts kort en klein geslagen

BRUSSELS - During the night of Sunday to Monday, about 40 people attacked the Syrian Embassy in Brussels. They forced acces, penetrated in the building and smashed about everything inside.
A car of the embassy, with a diplomatic license plate, tried two times to hit demonstrators who were still on the pavement.
In the end, the embassador demanded the intervention of the police, who managed to arrest 15 persons. They were arrested administratively and then released. However, one person who was running away was overrun by a cop car. His leg is broken.

A video of the attack can be seen on
http://www.youtube.com/watch?v=Osq7skbaFCs&feature=player_embedded

7/2/2012
http://www.brusselnieuws.be/artikel/syrische-ambassade-kort-en-klein-geslagen

Luik - Winkelramen en ramen van krant La Dernière Heure ingesmeten

LUIK - Three individuals were seen smashing a series of shop windows on the Boulevard d'Avroy. Amongst the shops, also the windows of the office of the newspaper La Dernière Heure was smashed.
A bit later, the three individuals were arrested. They rebelled against the police during their arrest and in the police station. One person was freed, the two others had to pass in front of the judge.

7/2/2012
http://www.dhnet.be/dhjournal/archives_det.phtml?id=1228613

Charleroi - Wagen in brand gestoken op parking van Koninklijk Atheneum

CHARLEROI - Early in the evening, a car parked on the parking lot of the Athenée Royal (high school) was torched by unknown individuals.

3/2/2012
www.dhnet.be