donderdag 4 maart 2010

Brussel - Gevangenen bezetten binnenplaats

SINT-GILLIS - Als reactie op een zoveelste cipiersstaking, hebben tientallen gevangenen geweigerd de binnenplaats te verlaten. De Federale Politie viel binnen in de gevangenis om orde op zake te stellen, ondersteund door een helikopter. Meer informatie over hetgeen er gebeurd is, werd niet vrijgegeven.

3.03.2010

dinsdag 2 maart 2010

Brussel - Brandstichting tegen politieschool

BRUSSEL - Dit weekend werd vernomen dat in de loop van vorige week, een molotovcocktail werd gesmeten tegen de gebouwen van de regionale en intercommunale politieschool van Brussel, Erip, het grootste opleidings- en vormingscentrum van de politie in ons land en daardoor een symbolisch en gevoelig doelwit: er werden trouwens reeds maatregelen genomen om het arsenaal en de stocks van wapens en munitie die bewaard worden in dit gebouw beter te beveiligen.

Het was wel degelijk de Erip die geviseerd werd: de site is geïsoleerd en om er binnen te dringen hebben de auteurs, die de plek kenden, een doorgang moeten forceren en hekwerken moeten doorsnijden. De gebouwen van Erip liggen aan de avenue des Anciens Combattants 190 in Evere.

Zonder onherstelbaar te zijn, is de materiële schade toch redelijk belangrijk (beton werd verzwakt) en was een verplaatsing van AIB Vinçotte verantwoord om de stabiliteit van het gebouw na te gaan. De informatie werd dit weekend bevestigd door het Brussels Parket en de politievakbonden, waaronder de SNPS, die zich eens te meer zorgen maken als doelwitten te dienen.

De feiten die midden in de nacht plaatsvonden hebben geen slachtoffers gemaakt. In dit stadium sluit het onderzoek geen enkele piste, extern of intern, uit. Wat het onderzoek betreft, de daders kenden de plek en het weinig veiligheid (afwezigheid van concierge etc.)

Vervolgens vreesde men voor een gaslek en werd de Erip ontruimd. De molotovcocktail heeft veel warmte veroorzaakt; meerdere ramen zijn ontploft en de vlammen die de gevel zwartgeblakerden, hebben verschillende lokalen gefikt. De brandbom werd willens wetens geplaatst aan een 'borne' van Sibelga. De Brusselse maatschappij heeft de gas moeten afsluiten.

Een ioniserend apparaat heeft een hele nacht gedraaid om de geur te verwijderen die de voortzetting van de lessen onmogelijk maakten. Minstens twee alarmen - brand en anti-inbraak - hebben gefunctioneerd.

Volgens onze info, wil de directie van de Brusselse politieschool de veiligheid verhogen door camera's. Niets werd gestolen. Het onderzoek wordt actief voortgezet.

1.03.2010
Vertaald van http://www.dhnet.be/infos/faits-divers/article/302219/molotov-a-la-police-academy.html

Lantin - Gevangene beschuldigt van moordpoging op cipier

LUIK - Drie gevangenen, Peraj, Vllaznim en Konto, verschijnen momenteel voor de rechtbank op beschuldiging van geweld tegen cipiers in Lantin. Konto wordt vervolgd voor moordpoging op twee van deze bewakers.

Op 16 oktober 2009 was er een opstand in Lantin op de binnenplaats. Daarbij zou Konto een mes bovengehaald hebben. Tijdens de rel raakte de cipier Gian Cocaro gewond net boven zijn oog door een messteek. Tijdens de opstand raakten verschillende cipiers gewond doordat de gevangenen met allerlei voorwerpen naar hun kop smeten.

Op 2 januari 2008 had Konto reeds een cipier verwond. Acht dagen later heeft hij zijn cel in de fik doen 'exploderen'.

Het parket vraagt nu vijf jaar tegen Konto.

Konto werd trouwens reeds tot 18 maanden veroordeeld als verondrsteld 'organiseerder' van de ontsnapping van 27 gevangenen uit Dendermonde in 2007.

De uitspraak valt op 12 maart 2010.

1.03.2010
Vertaald vanuit www.lacapitale.be

Neder-over-hembeek - Bankautomaten vernield

"deze maandag werd een bankautomaat van de bank van de post en een andere bankautomaat en enkele ruiten van de bank bnp vernield in neder-ove-hembeek.
solidariteit.

Nog
Ook op de Avenue Louise werd een bankautomaat van de BNP/FORTIS beschadigd."

(Nvdr. De Bank van de Post beheert de rekeningen van gevangenissen en gesloten centra terwijl de BNP in Frankrijk berucht is om sans-papiers over te leveren aan de politie. De Franse flikken hebben onlangs meerdere kameraden gearresteerd die ondermeer beschuldigd worden van sabotage van bankautomaten in solidariteit met de beklaagden van de brandstichting in het gesloten asielcentrum van Vincennes in 2008)

25/02/2010
Vertaald vanop http://www.cemab.be/news/2010/02/8682.php