Het was rond 1.40 uur dat de Wetterse brandweer een oproep deed voor een industriële brand bij Bonimex op het Laarnse industrieterrein. ‘Toen we kort nadien ter plaatse kwamen, sloegen de vlammen al door het dak', zegt brandweercommandant Dirk Auman. ‘We zagen meteen de ernst van de situatie: de gebouwen lagen volgepakt met varkens- en rundsvlees en stonden vol koelcellen. Om de naburige gebouwen te vrijwaren, werd met succes een waterbuffer opgetrokken. De brand sloeg niet over. We sloegen alarm in de hele brandweerzone zodat ook troepen van Ninove, Geraardsbergen, Aalst, Denderleeuw, Lede en Wichelen ter plaatse kwamen. In totaal kwamen zo'n zestig brandweerlui ter plekke.'

De brand ging gepaard met een enorme rookontwikkeling. Het intussen geïnstalleerde coördinatieteam kondigde het gemeentelijk rampenplan af rond 2 uur. Alle inwoners van Laarne werd gevraagd ramen en deuren dicht te houden. De bewoners van een drietal huizen in de buurt werden geëvacueerd naar de Wetterse kazerne en later naar een rusthuis. Nadat metingen van de brandweer en Civiele Bescherming aantoonden dat de rookwolk niet giftig was, werd het rampenplan rond 8 uur afgeblazen.
Na enkele uren blussen had de brandweer de grootste vlammenzee onder controle, maar daarmee was de kous lang niet af. ‘Het nablussen zal nog uren, zoniet nog een hele nacht duren', aldus Dirk Auman. ‘Het vlees en het vet van dat vlees is zeer brandbaar. Rond 15 uur is de Civiele Bescherming aangerukt met een kraan en een Manitou om het dak van het gebouw te trekken. Op die manier zal het vuur sneller intomen: met het dak erop zou het nog dagen bluswerk vergen. Door het lange nablussen zal de brandexpert van het parket pas morgenochtend de site kunnen inspecteren. Naar de oorzaak van de brand blijft het voorlopig gissen.

‘Bonimex is een vleesverwerkend bedrijf dat karkassen versnijdt, verpakt en invriest. Het gros van hun productie is bestemd voor export. Het bedrijf bestaat sinds 1989, maar werd twee jaar terug na een faillissement overgenomen door een investeerder uit Hamburg. Het gebouw dat in de vlammen opging werd gehuurd. ‘De zaken gaan heel goed', zegt algemeen productiemanager Stefaan Poelman, die al van 's nachts op de site was. ‘De orders lopen vlot binnen, ons klantenbestand groeide gestaag. We waren in opbouw en die groei wordt nu geremd. Maar we gaan door en kijken vanaf morgen uit naar een nieuwe locatie. De brand van vandaag: dat is niet te vatten. Toen ze me belden, dacht ik aan een klein brandje, maar toen ik de boel hier in lichterlaaie zag staan... Ik wist meteen hoe laat het was. Er lag tussen de 40 en 60 ton vlees in de gebouwen. Verlies? Dat is moeilijk in te schatten. Onze veertig werknemers werden meteen op de hoogte gebracht van dit drama. Ze zijn nu onvermijdelijk voor een poos werkloos, maar we zullen er alles aan doen om die onzekere periode zo kort mogelijk te houden.'

19/6/2012