zondag 14 februari 2010

Anderlecht - Cameraploeg Nederlandse televisie aangevallen

In de Anderlechtse wijk Kuregem is een cameraploeg van de Nederlandse omroep NOS dinsdag aangevallen. Toen ze een arrestatie filmden, keerde een groepje jongeren zich tegen hen.

Het team van de NOS liep met het Brusselse SP.A-gemeenteraadslid Fouad Ahidar door de wijk Kuregem voor een reportage naar aanleiding van de discussie over de veiligheidssituatie in Brussel.

Bij het metrostation Clemenceau was de ploeg getuige van een arrestatie van een zakkenroller door de politie. De arrestant werd bevrijd door enkele jongeren uit de buurt. De cameraman van de NOS had alles gefilmd. Toen de jongeren dat in de gaten kregen, keerden ze zich tegen hen.

Na tussenkomst van Fouad Ahidar kon de ploeg op de loop gaan. Niemand raakte gewond en ook het materiaal bleef grotendeels intact.

11.02.2010
http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/regio/brussel/100211_NOS_Kuregem

Tongeren - Ontsnapping uit jeugdgevangenis

Uit de gevangenis in Tongeren, bestemd voor jeugddelinquenten, ondernamen drie jongeren vanmorgen een ontsnappingspoging. Voor twee van hen liep het verkeerd af. Zij liggen in het ziekenhuis. Een derde jongeman van 19 jaar uit Antwerpen is nog voortvluchtig. Een speurhond van de lokale politie van Tongeren raakte het spoor van de man bijster in de buurt van het station.

De melding van de ontsnapping kwam bij de politie om 9.30 uur binnen. Meteen werden een speurhond en een tiental ploegen ingezet.

Been gebroken
Via de cellen baanden de opgesloten mannen zich een weg naar de muur rondom de gesloten instelling. De 19-jarige Antwerpenaar kroop over de muur en kon ontkomen. Voor een 19-jarige uit Antwerpen en een 18-jarige uit Gent liep het mis. Zij maakten een val van zo'n elf meter. Eén man brak zijn been en ook de ander liep verwondingen op.

Het gaat om de eerste ontsnapping uit de gevangenis in Tongeren sinds de heropening in november 2009. Er zit een tiental gedetineerden opgesloten, terwijl er zestig cipiers aan de slag zijn.

"Dit hou je niet tegen"
Vakbond ACOD klaagde al eerder de onveiligheid in de gerenoveerde gevangenis aan. "Je mag nog met honderd man personeel zijn, dit hou je niet tegen zolang de wandeling onvoldoende beveiligd is", aldus federaal secretaris Ivan Vandecasteele.

"In een paar seconden raakten ze op de muur en voordat de cipiers buiten waren, waren de vogels gaan vliegen. Er zal onder meer extra prikkeldraad aan de muur moeten gehangen worden. Tongeren blijft een oude gevangenis. Er zijn wel renovatie- en aanpassingswerken gebeurd, maar in een moderne inrichting ben je niet onmiddellijk buiten na het klimmen over een muur. We vragen dus ook dat Saint-Hubert nog niet open gaat zolang de gevraagde extra beveiliging niet geplaatst is, anders komt daar de veiligheid ook in het gedrang", aldus Vandecasteele.

Twintig cipiers per ploeg
Als het personeelskader volzet is in Tongeren, werken er zestig cipiers. Per ploeg zijn er een twintigtal aan het werk, en dat dus terwijl er maar een tiental gedetineerden zitten.

De jongemannen, die zich aan de ontsnapping waagden, pleegden feiten als minderjarigen, maar werden als volwassenen berecht. Tot 21 jaar kunnen die terechtkomen in een instelling zoals in Tongeren om hun straf uit te zitten.

(Enkele dagen later werd de voortvluchtige jongere terug opgepakt in Borgerhout, Antwerpen)

11.02.2010
www.hbvl.be

Brussel - Fuck sociale controle

Maandagmorgen - rue Gray 221 - gebouw waar ondermeer de dienst preventie, de lokalen van de veiligheids- en preventieagenten, de stadswachten en de straathoekwerkers, de dienst techno-preventie zitten: rolluiken en ramen gebroken.
Op de deur, in het wit getagd: NIK LE CONTROLE SOCIAL [Fuck sociale controle]

10.02.2010
Vertaald vanop http://www.cemab.be/news/2010/02/8572.php