zaterdag 7 november 2009

Sint-Agatha-Berchem - Bestelwagen van Valens in brand gestoken

Zondagnacht werd een bestelwagen van Valens in brand gestoken in Sint-Agatha-Berchem. Op een muur daartegenover stond geschreven: "Geen gesloten centrum, geen gevangenis."

[Valens, deel van de groep EIFFAGE, bouwt ondermeer mee aan het nieuwe gesloten centrum in Steenokkerzeel en aan verschillende gevangenissen in Frankrijk]

6.11.2009
http://www.cemab.be/news/2009/11/7857.php

Parijs - Twee camions van ISS aangepakt

"In de nacht van 4 op 5 november werden in het Noorden van Parijs, de vier banden van een camion van ISS-Espace Vert platgestoken en twee banden van een bestelwagen van ISS-Propreté.

Dit is een (erg) bescheiden bijdrage aan de strijd in België tegen een nieuwe gevangenis voor vreemdelingen in Steenokkerzeel (waarmee ISS zich verrijkt).
Deze actie schrijft zich eveneens in in het kader van de week van acties tegen de lange straffen en alle gevangenissen.

Vuur voor de gevangenissen en dat allen die zich ermee verrijken creperen."

5.11.2009
http://www.cemab.be/news/2009/11/7854.php

België - Minstens 55 acties sinds begin dit jaar

Sinds eind 2007 wordt een stijging vastgesteld van het aantal acties die men hoogstwaarschijnlijk kan linken aan het anarchistische milieu. Die acties maken deel uit van verschillende anarchistische campagnes, onder andere voor het sluiten van gevangenissen en gesloten opvangcentra. Alle bedrijven die van dichtbij of van ver in relatie staan met die instellingen, kunnen het doelwit zijn van anarchistische acties. Onder meer een onderhoudsfirma, De Post en maatschappijen van openbaar vervoer werden het slachtoffer van dergelijke acties. Politiediensten werden eveneens geviseerd.

De daden gepleegd door de anarchisten gaan van het aanbrengen van graffiti over vandalisme tot brandstichting. Sinds begin dit jaar zijn minstens 55 dergelijke feiten bekend.

Uit antwoord van Minister van Justitie de Clerck op de vraag van een senatrice, 29 oktober 2009, www.senaat.be

Brussel - Banken en interims aangevallen

In Brussel werden in oktober banken en interims aangevallen door een groep gemaskerde en in het zwart geklede mensen, aldus Minister van Justitie De Clerck in een antwoord op de vraag van een senatrice op 29 oktober 2009.

Gevonden op www.senaat.Be

Leuven - Zes lijnbussen beklad tegen deportaties

In Leuven zijn vannacht zes bussen van de Lijn beklad met anti-racistische slogans. De actie is vermoedelijk het werk van dezelfde mensen, die op 21 september binnenvielen in de winkel van De Lijn aan het station van Leuven.
Ze spoten schuim in het rond en lieten pamfletten achter. Daarop stond een aanklacht tegen het beleid van De Lijn bij buscontroles. De actievoerders hekelen de controle-acties op de bussen van De Lijn, die vaak samen met de politie gebeuren. Mensen zonder papieren, die bij zulke acties worden betrapt, worden doorgaans overgebracht naar asielcentra.

30.10.2009
http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/regio/vlaamsbrabant/091028_bus_leuven

Blokkades van gesloten centra in Brugge & Vottem + opstand in Brugge

Op zondag 1 november werden twee deportatiekampen, Vottem & Brugge, tegelijkertijd geblokkeerd door een 150-tal mensen. Sommigen hadden zich vastgeketend aan de toegangspoort. In het centrum van Brugge brak tegelijkertijd een opstandje uit. Hieronder het verslag van een aanwezige op de blokkade.

“Het begint met het bonzen op ramen, als reactie op de zoveelste maal onze geschreeuwde leus ‘No borders, no nations, stop deportations!’ Daarna zwaaien we wat tegen één persoon die we binnen kunnen zien.

Lange tijd blijft het stil, maar plotseling wordt er weer op de ramen gebonsd. We beginnen opnieuw te roepen en te zwaaien, de sambaband gaat spelen. Het gebons op de ramen zwelt aan; over de hele eerste verdieping kun je de ramen zien trillen. Blijkbaar zijn er gevangenen aan het luchten, want één gevangene begint in het metershoge binnenhek te klimmen en terug te zwaaien.

Het gebons op de ramen wordt al maar harder, de bewaking buiten wordt steeds nerveuzer. We zien een groep cipiers uit het gebouw komen, één ervan is helemaal overstuur en in tranen.

De eerste ramen gaan open, gevangenen staan in de kozijnen. Een paar gevangenen wagen de sprong naar een regenpijp en laten zich zakken op de binnenplaats.

Intussen wordt de politie met busladingen vol aangevoerd. Als ze zijn uitgestapt zien we dat ze tot het uiterste gespannen zijn. De demonstranten proberen hun de toegang tot het centrum te belemmeren door voor de personeelsingang in een linie in te haken. De flikken breken echter door de linie heen en marcheren het terrein van de gevangenis op.

Intussen beklimmen enkele gevangenen op de binnenplaats een kooi om bij het hoge binnenhek te komen. Het lukt ze het binnenhek te beklimmen, maar het nato-draad bovenin maakt het onmogelijk er overheen te komen.

De eerste groepen politie (met honden) gaan de luchtplaats op en drijven de gevangenen in een hoek. De beklimmers van het binnenhek sluiten zich weer aan bij de andere gevangenen.

Tenslotte wordt iedereen naar binnen gedreven.

Een demonstrant zegt later over de porto van de politie gehoord te hebben dat een gevangene ontsnapt is."


Een van de lockers weet nog te vertellen dat twee gevangenen korte tijd later door de personeelsingang naar buiten worden gebracht; ze zijn geboeid en worden in twee politiebusjes afgevoerd.

Na een paar uur komen er meerdere busjes aan, waarvan de chauffeurs zich bij de personeelsingang melden als komende van Merksplas en van Vottem. Die nemen zo’n twintig gevangenen mee, die waarschijnlijk tot de opstand hebben aangezet. Hen wacht een isolatiecel en overplaatsing.

Zo worden opstanden gebroken. Verdeel en heers! Met honden en kogels, met matrakken en kogelvrije vesten. Voor een wereld zonder gevangenissen: Brique par brique, Mur par mur, Detruisons toutes les prisons!

3.11.2009
ovl.indymedia.org

Leuven - Gevangene doodgeschoten door politie

LEUVEN - De gedetineerde Hussein Mamiani (35) richtte donderdagavond een bloedbad aan in de gevangenis Leuven Centraal. De Iraniër verwondde twee cipiers en drie andere gedetineerden met een zelfgemaakt mes. Na een urenlang beleg werd hij doodgeschoten. En dat allemaal omdat Mamiani niet 'sorry' wilde zeggen tegen een vrouwelijke cipier.
De stakende Leuvense cipiers slaakten een zucht van opluchting toen bekend raakte dat hun collega Sonja De Saedeleer de steekpartij zou overleven. Een klein mirakel, want de dolgedraaide Hussein Mamiani, die een straf van 22 jaar uitzat, had haar wel twaalf keer gestoken met een zelfgefabriceerd mes. 'Hij had haar onder meer in de hals geraakt, zodat ze verschrikkelijk bloedde', vertelt een van de collega's. 'Ik heb haar belager weggeduwd, waarop hij naar boven vluchtte. En toen was het zaak het bloeden zo snel mogelijk te stelpen. Gelukkig ben ik ambulancier, zodat ik wel wist wat te doen.'

Terwijl al het mogelijke werd gedaan om Sonja De Saedeleer te redden, werd het bloedbad alleen maar groter. Mamiani, gesteund door Jimmy Hemeleers, haalde uit naar al wie hem wilde tegenhouden. Een tweede cipier kreeg een messteek in de rug. Een gevangene die tussenbeide wilde komen, raakte levensgevaarlijk gewond. En ook nog een andere gedetineerde liep verwondingen op.

Uiteindelijk drongen de twee geweldenaars een cel binnen, waar ze zich verschansten. Bruno D., de bewoner van de cel, werd aan handen en voeten gebonden en op het bed gesmeten, dat daarna tegen de deur werd geduwd. In de loop van de nacht sloeg Mamiani zijn gijzelaar geregeld in elkaar. 'Politiemensen hoorden de man af en toe schreeuwen van de pijn', zei de Leuvense parketwoordvoerder Patrick Vits gisteren. Toen Mamiani ermee dreigde zijn gijzelaar te vermoorden, drong een gespecialiseerde politie-eenheid rond 1 uur 's nachts de cel binnen. Mamiani vloog als een wildeman af op zijn gijzelaar. Daarop schoten de agenten Mamiani dood. 'Er was geen andere keuze', zei gevangenisdirecteur Guido Verschueren. 'Hadden ze niet geschoten, dan had hij zeker nog een slachtoffer gemaakt.'

Jimmy Hemeleers (21) had zich tijdens dat laatste gevecht afzijdig gehouden. Hij werd gisteren door de Leuvense onderzoeksrechter in verdenking gesteld wegens poging tot moord en gijzeling met foltering.

Het motief voor het bloedbad is een banaal incident, zoals er in een gevangenis als Leuven Centraal elke dag gebeuren. Hussein Mamiani was enkele dagen geleden zonder toestemming vanuit zijn eigen afdeling naar een van de andere gevangenisvleugels gewandeld. Moeilijk is dat niet, want Leuven Centraal - waar bijna uitsluitend langgestraften zitten - heeft een regime waarbij de celdeuren het grootste deel van de dag openstaan. Maar er gelden wel regels. En omdat Mamiani die had overtreden, wees Sonja De Saedeleer hem terecht.

In een kwade reactie slingerde de Iraniër haar enkele bedreigingen naar het hoofd. Waarna zij een tuchtrapport opstelde voor de directie. De straf was mild: Mamiani moest zijn verontschuldigingen aanbieden. 'Maar toen ik hem die boodschap eergisteren overbracht, zag ik meteen dat er iets mis was', vertelt kwartieroverste Tamara Reniers. 'Hij weigerde zijn excuses aan te bieden. Ogenschijnlijk bleef hij rustig, maar dat was alleen maar schijn. Hij stond zo te trillen dat het voor mij duidelijk was dat hij honderd procent gefrustreerd was. In mijn ogen was hij een lopende tijdbom.' En donderdagavond explodeerde die.

'Het had ons allemaal kunnen overkomen', zegt Patrick, een naaste collega van Sonja De Saedeleer. 'Maar Sonja verdient dit zeker niet. Ze probeert net altijd een menselijke oplossing te vinden als er zich een probleem aandient.' 'En ze was ook geen groentje', vertelt een andere collega. 'Achteraan de vijftig is ze. Nog twee jaar en ze zou met pensioen gaan. We kunnen alleen maar hopen dat ze deze aanslag te boven komt.'

Lof hadden de cipiers voor de gedetineerde die zijn eigen leven op het spel had gezet om Mamiani te stoppen, en die zwaargewond is geraakt. 'Die man verdient ons respect', klinkt het. 'Terwijl we zoiets van hem helemaal niet verwacht hadden. Eigenlijk kenden we hem als een bange gedetineerde. Zo eentje die het zelfs niet durft te vertellen als hij een pak slaag gekregen heeft. Maar we moeten onze mening herzien.'

31.10.2009
www.nieuwsblad.be