zaterdag 25 oktober 2008

Beringen - Brandstichting aan VTI

BERINGEN - Onbekenden hebben woensdag rond 22.15 uur brand gesticht aan het Vrij Technisch Instituut in de Burgemeester Geyskensstraat. Ze staken met benzine de voordeur in brand. Een alerte voorbijganger kon veel erger voorkomen en bluste het vuur met de brandblusser van zijn auto. De brandweer van Beringen werd erbij gehaald en controleerde de rest van het gebouw, maar trof geen andere brandhaard aan.

'De lessen zijn vandaag (gisteren, nvdr.) gewoon kunnen doorgaan', zegt technisch adviseur-coördinator van het VTI Erik Vranken. 'We hebben de vensters opengezet en de gangen gepoetst. Het was het eerste ernstige incident. Wie achter de brandstichting zit, weten we niet', besluit Vranken.

Danny Schelkens uit Beverlo merkte woensdagavond de brand op toen hij zijn vrouw ging afhalen in de avondschool. 'Ik nam mijn brandblusser uit de auto, maar in het begin was er geen blussen aan. De vlammen waren drie meter hoog. Gelukkig namen ze nadien in kracht af en kon ik ze doven. Toen de brandweer er aan kwam, was het hout van de voordeur nog aan het smeulen, maar waren de vlammen gedoofd'.

De lokale politie spoort de daders op.

24.10.2008
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=91225NC5_1

Brugge - Sabotage aan werf Lappersfort

BRUGGE - Op de plek waar de Vaartdijkstraat verbreed wordt, aan de rand van het Lappersfortbos, hebben vandalen al twee keer kabels doorgesneden en pompen onklaar gemaakt. De schade loopt op tot 30.000euro. 'Een schandelijke daad', vindt schepen Jean-Pierre Vanden Berghe.

Vandalen hebben de afgelopen weken tot tweemaal toe kabels doorgesneden en pompen gesaboteerd op de werf in de Vaartdijkstraat. Dat is de plek aan de rand van het Lappersfortbos waar een tweevaksbaan met een afgescheiden fietspad wordt aangelegd. Voor die verbreding moesten een aantal bomen sneuvelen van het bos.

Op de gemeenteraad dinsdag liet schepen van Openbare Werken Jean-Pierre Vanden Berghe (CD&V) weinig twijfel bestaan over wie hij ziet als mogelijke daders: de bezetters van het Lappersfortbos.

'Er bestaat een oorzakelijk verband tussen het vandalisme en het protest tegen de kap van een deel van het Lappersfortbos', zei de schepen. 'Dat diezelfde mensen dan nog het lef hebben om in de krant (zie Het Nieuwsblad van gisteren, red.) om een houtkachel te vragen voor hun verblijf in het bos, is een regelrechte schande.'

De schade aan de pompen en kabels zorgde ervoor dat een aantal tuinen in 't Kloosterhof, een nabijgelegen straat, onder water liepen. 'De schade bedraagt 10.000euro, en omdat de werf vanaf nu ook 's nachts bewaakt moet worden, komt daar nog eens 20.000euro bij. Gedurende drie maanden zal hier 's nachts een bewakingsfirma een oogje in het zeil houden', zegt Vanden Berghe. 'De stad moet dat bedrag betalen.'

Er werden twee pv's opgesteld tegen onbekenden.

'Op het moment dat de daders geïdentificeerd worden, zullen we de schade onmiddellijk en integraal terugvorderen', zegt Vanden Berghe. 'Dit is een lafhartige en schandelijke daad die we niet en nooit zullen accepteren.'

23.10.2008
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=1822317R

donderdag 23 oktober 2008

Brussel - Molotovcocktail tegen huis van commissaris

Laken - Onbekenden hebben afgelopen nacht een molotovcocktail naar de privéwoning van een Brusselse politiecommissaris in Laken gegooid. De zoon van de commissaris raakte lichtgewond toen hij het vuur wilde blussen.

Christian De Coninck van de Brusselse politie: Vannacht omstreks 1 uur werden onze diensten en de brandweer verwittigd dat er een brand aan de buitenkant van de woning van een collega ontstaan was. De brand was heel snel gedoofd door de brandweer en de toegesnelde politiepatrouilles. Maar het bleek dat het waarschijnlijk een molotovcocktail was geweest."

De commissaris staat aan het hoofd van de afdeling die het Portalisgebouw, de hoofdzetel van het parket, en het Justitiepaleis in Brussel beheert. Hij staat onder meer in voor het transport van gedetineerden en voor de ordehandhaving in de rechtszaal. Het onderzoek moet nu uitwijzen of er een verband is tussen de functie van de commissaris en het voorval. Van de daders nog geen spoor.

23/10/2008
http://www.brusselnieuws.be/artikels/stadsnieuws/onbekenden-gooien-molotovcocktail-naar-huis-commissaris

Sint-Niklaas : Grote schade door brand in bedrijf


SINT-NIKLAAS - Een zware brand heeft heel wat schade aangericht bij het bedrijf Dak aan het Europark-Oost in Sint-Niklaas. De brandweer kon voorkomen dat de vlammen oversloegen naar een aanpalend gebouw van het bedrijf in dakwerken. Er loopt een onderzoek naar brandstichting.

De brand brak uit in de nacht van dinsdag op woensdag aan de achterkant van het bedrijfsgebouw. Buurtbewoners merkten omstreeks halftwee de vlammenzee op. Bij aankomst van de brandweer stonden een opslagplaats en enkele wagens in lichterlaaie. De metershoge vlammen waren van ver te zien en de brand ging gepaard met een enorme rookontwikkeling die heel wat geurhinder veroorzaakte. De brandweer zette alle materieel en manschappen in om te voorkomen dat het vuur oversloeg naar het bedrijfsgebouw. Na een goed halfuur was de brandweer het vuur meester.

Het gebouw is zo goed als volledig gevrijwaard. Toch wordt de schade op enkele tienduizenden euro's geschat. Een opslagplaats van isolatiemateriaal, rollen asfalt en houten paletten ging in de vlammen op. Ook een vrachtwagen en een bestelwagen zijn vernield.

Door het snelle en kordate optreden van de brandweer kon erger worden voorkomen. 'Het was erg nipt maar we zijn gespaard gebleven van verder onheil, vooral de gasflessen die achteraan stonden opgeslagen, baarden ons zorgen. We hebben die voortdurend met water afgekoeld', zegt de Sint-Niklase brandweerbevelhebber Marc Van de Velde.

In het gebouw is bovendien ook nog een bedrijf gespecialiseerd in rotan meubelen gevestigd. Deze meubelen zouden een gretige prooi geweest zijn voor de vlammen.

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Het parket van Dendermonde stelde een branddeskundige aan om dat verder te onderzoeken. Brandstichting wordt niet uitgesloten. Het vuur zou uit de eerste vaststelling niet zijn ontstaan door een kortsluiting in de vrachtwagen of bestelwagen. Hoe het isolatiemateriaal en het asfalt dan vuur vatten, wordt nu nagegaan.

23.10.2008
http://www.nieuwsblad.be/Search/Index.aspx?advanced=1&searchString=brandstichting&findExact=0&tekstIn=1&Sectie=ALL&dateSelected=0&dateSelectedFrom=23102008&dateSelectedUntil=23102008

dinsdag 21 oktober 2008

BRUSSEL - Agenten geslagen

Drie jonge mannen hebben zaterdagavond bij een politiecontrole een agent van de zone Brussel-Zuid (Anderlecht/Sint-Gillis/Vorst) het ziekenhuis in geslagen. De man is enkele dagen werkonbekwaam, maar slaagde er samen met zijn collega toch in het drietal in te rekenen.

Het drietal zat in een wagen op het parkeerterrein van een supermarkt langs de Tweede Legerlaan in Vorst. Voorbijgangers vonden hun aanwezigheid verdacht en verwittigden de politie. Toen een patrouille van twee agenten ter plaatse kwam, zagen die donkere handschoenen en een hamer in de wagen liggen.

De agenten probeerden daarop de drie in te rekenen maar die lieten dat niet zomaar gebeuren en gingen de agenten te lijf. Een van de agenten kreeg zware klappen en is enkele dagen werkonbekwaam, maar de beide agenten slaagden er toch in de drie verdachten te overmeesteren.

19.10.2008
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=DMF19102008_044

BRUSSEL - Luxewagens in brand gestoken

GANSHOREN - Rond 2u45 werden verschillende luxewagens in brand gestoken: één Audi A3, twee BMW serie 3 en een Smart gingen volledig in vlammen op. Een Audi A6 en een Nissan die vlakbij geparkeerd stonden, raakten eveneens beschadigd.

18/10/2008
Vertaald vanop http://www.dhnet.be/infos/faits-divers/article/227676/voitures-incendiees-en-serie.html