maandag 22 december 2008

Schaarbeek - Vuur voor de grenzen

"In de nacht van 18 op 19 december hebben we een voertuig van ISS Cleaning in Schaarbeek in brand gestoken. ISS levert schoonmaakdiensten aan de gesloten centra.
Van Steenokkerzeel tot Athene, vuur voor de grenzen, vuur voor de papieren, vuur voor de Staat."

21.12.2008
Vertaald vanop http://www.cemab.be/news/2008/12/6369.php

Sint-Joost - Politievoertuig in brand

"in de nacht van woensdag op donderdag hebben wij het vuur aangestoken aan een politievoertuig dat voor het commissariaat van Sint-Joost geparkeerd stond. Wij vallen niet enkel de politie aan omdat het voorkomt dat ze doodt, maar voor wat ze is."

21.12.2008
Vertaald vanop http://www.cemab.be/news/2008/12/6368.php

Schaarbeek - Plundering van een Delhaize

Een groep van ongeveer 25 personen heeft de Delhaize aan de Leuvensesteenweg in Schaarbeek geplunderd. Een tiental personen is binnengekomen met lege zakken en is die elk beginnen vullen. Daarna volgde een andere groep die slogans roepte en pamfletten verspreidden. Eén persoon blokkeerde de toegang terwijl de rest hun zakken vulden met eten, champagne, garnalen, Rocher's. Uiteindelijk is iedereen in groep vertrokken langs de deur die geblokkeerd werd. In totaal werd voor 1.000 euro gestolen.

17.12.2008
Korte vertaling van http://www.dhnet.be/infos/faits-divers/article/238064/ils-pillent-le-delhaize.html

Hasselt - Gevangene steekt matras in brand

De brandweer van Hasselt is dinsdag rond 16.30 uur opgeroepen voor een brand in de gevangenis van Hasselt.

Een gedetineerde had zijn matras in brand gestoken met een hevige rookontwikkeling tot gevolg. Bij aankomst van de brandweer had het gevangenispersoneel het vuur al geblust.

De gedetineerde had zijn matras in brand gestoken nadat hij even voordien had vernomen dat zijn verblijf in zijn cel in de Zwarte Brugstraat verlengd werd.

17.12.2008
http://www.hbvl.be/Limburg/3500/artikel-gevangene-steekt-matras-in-brand.aspx?art=a12862d5-e625-4e31-aa44-c2a5355b9375

Hasselt - Cipiers voelen zich onveilig en leggen spontaan werk neer

HASSELT - De cipiers van de Hasseltse gevangenis hebben afgelopen weekend gestaakt. Ze legden het werk neer nadat er problemen ontstonden in de gevangenis. De politie stond tijdelijk in voor de bewaking. De middagploeg ging zondag weer aan het werk.


De spontane staking ontstond zaterdagvond na de avondwandeling van de gedetineerden. Zestig gedetineerden weigerden terug te keren naar hun cel. De directie wilde de zaak oplossen, maar er ontstond onenigheid tussen de cipiers en de directie over hoe dat moest gebeuren. Een oplossing kwam niet uit de bus en er ontstonden veiligheidsproblemen.

'De situatie escaleerden en alles werd te onveilig voor onze cipiers. Sommige gevangenen hadden zware bedreigingen geuit aan het adres van de bewakers. Daarom besloten we het werk neer te leggen', zegt Marc Gaspercic van het Algemeen Belgisch Vakverbond. (ABVV).

'We staakten eerst acht uur waarna er een eerste stemming volgde. Die stemming verliep unaniem in het nadeel van de directie, waardoor we onze actie bleven volhouden.'

De cipiers waren niet te spreken over de houding van de directie. 'De onvrede is bijzonder groot en heeft veelal te maken met het eigengereide optreden van de directie. De primaire veiligheid kon niet langer worden gewaarborgd en dan houdt het voor ons op. De conclusie die we daaruit trekken is simpel. We willen werken, maar dan moet dit wel gebeuren in een veilige omgeving. Daar was geen sprake meer van', besluit de vakbondsafgevaardigde. De middagploegen besloot zondag om het werk weer te hervatten waardoor er een einde kwam aan de staking.

Onlangs was er nog ophef in de gevangenis van Hasselt toen een gedrogeerde gedetineerde compleet door het lint ging.

Hij viel drie cipiers aan met een schaar.

Die hielden er alledrie verwondingen aan over. Ook toen was er even sprake van dat een staking zou volgen, maar uiteindelijk beslisten de cipiers toen om niet te staken.

15.12.2008
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=J9240NG9