zaterdag 12 maart 2011

Gent - Fascistische ent antifascistische betoging - en wat chaos

Op http://ovl.indymedia.org/news/2011/03/31281.php staat een pamflet dat werd uitgedeeld op de antifascistische betoging.

---

GENT - De gevreesde clash tussen linkse en rechtse betogers bleef donderdagavond uit. Wel gooiden achteraf enkele heethoofden verfbommetjes naar NSV-militanten in de Overpoortstraat en werden ook enkele wagens en een telefoonpaal aan het politiecommissariaat in Ledeberg vernield. Ann Braeckman en Geert Neyt
De dubbelbetoging van NSV-militanten enerzijds en linkse tegenbetogers anderzijds verliep, op een miniem aantal incidenten na, vlekkeloos en zonder geweld. Zo'n 300 politieagenten zorgden ervoor dat de twee groepen elkaar niet kruisten tijdens de betogingen. Ook achteraf bleef de politie paraat in de studentenbuurt om te vermijden dat linkse en rechtse studenten met elkaar in de clinch zouden gaan. Toch werden enkele NSV-militanten geviseerd in de Overpoortstraat.
'Tijdens de betoging zelf werden al enkele verfbommetjes naar ons gegooid', zegt Tom Van Grieken, nationaal voorzitter van het NSV. 'En nadien, in de Overpoortstraat, kregen onze leden opnieuw te maken met enkele vandalenstreken. Ter hoogte van de cafés 'tPutje en Cuba Libre gooiden ze opnieuw verfbommetjes. Enkele leden zullen daarom klacht indienen tegen onbekenden.'

Klacht

De gevel van café Cuba Libre werd beklad. 'Vermoedelijk gaat het om linkse manifestanten', zegt exploitant Pascal Beirnaert. 'Zij viseerden enkele klanten die in ons café zaten. Ik ga een klacht indienen bij de politie.'
Voorts werden ook vier voertuigen beschadigd en klopten vandalen - jonge gasten met zwarte kappen - met hamers op een telefoonpaal aan het politiecommissariaat in Ledeberg. Eerder werden ook al, vlak voor de betogingen begonnen, 32 ramen van het VDAB-gebouw in de Kongostraat ingegooid en in de nacht van woensdag op donderdag werd op zeven plaatsen anti-NSV-graffiti gespoten op afsluitingen en muren langs het parcours.
In verband met de massale inzet van de politie - naast de 300 agenten ook een helikopter, overvalwagens en een waterkanon - kan de vraag gesteld worden of de prijs om duizend studenten in bedwang te houden niet heel duur is...

---


GENT - De politie heeft vijf betogers administratief aangehouden in de aanloop naar en tijdens de betogingen van links en rechts in de Gentse binnenstad. Toch verliepen de twee manifestaties vrij rustig, zegt veiligheidscoördinator Patric Joos na afloop van de dubbele manifestatie donderdagavond.
Zowat 300 personeelsleden van de politie zorgden ervoor dat de traditionele optocht van de nationalistische studentenvereniging NSV! en de linkse tegenbetogers van de Actief Linkse Studenten (ALS) en Blokbuster elkaar niet kruisten.

'Een miniem aantal kleinschalige incidenten niet te na gesproken, verliepen de beide betogingen vlekkeloos en zonder geweld', aldus Patric Joos. 'In de vroege avond werden de ramen van het VDAB-gebouw in de Kongostraat ingegooid en in de nacht van woensdag op donderdag werden op zeven plaatsen anti-NSV! graffiti gespoten op afsluitingen en muren langs het parcours.'

Vijf manifestanten zijn bestuurlijk aangehouden. 'Eén iemand weigerde in het Sint-Pietersstation zijn identiteitskaart te tonen, drie linkse manifestanten wilden naar de NSV! optocht en één iemand had materiaal bij dat gebruikt kan worden bij agressie.'

De NSV! betoging lokte ongeveer 300 manifestanten. Na enkele toespraken vertrokken de meeste NSV'ers rond 21.30 uur met bussen onder begeleiding van de federale wegpolitie.
Vanop het Sint-Pietersplein vertrokken zowat 750 manifestanten van ALS en Blokbuster, iets vroeger dan de NSV-betoging. De groep werd rond 21.40 uur op het Zuid toegesproken en nadien ontbonden.

De politie bleef 's nachts paraat in de studentenbuurt om te vermijden dat linkse en rechtse studenten met elkaar in de clinch zouden gaan.

10.03.2011
www.nieuwsblad.be

Brussel - Securitas-agenten op metro hebben er al genoeg van

Na enkele incidenten op de Brusselse metro (waarvan de laatste; de chauffeur die een passagier sloeg), werden 10 bewakingsagenten van Securitas ingehuurd. Hun eerste werkdag begon al goed met een steen die door de voorruit van een tram vliegt (daarop worden op tramlijn 94 nu ook politieagenten ingezet). En na een week klagen de huurlingen nu ook over beledigingen. Drie bewakingsagenten hebben al hun overplaatsing aangevraagd.

----

Onbekenden gooiden rond 12.30 uur stenen naar de zijruiten van tram 82 ter hoogte van halte Karreveld. De ruiten sneuvelden, maar niemand raakte gewond.
Over de daders of hun motief tasten we in het duister,” zegt woordvoerster An Van hamme aan brusselnieuws.be. “Maar het lijkt er alvast op dat de bestuurster niet werd geviseerd."
Het verkeer op de tramlijn werd niet onderbroken.
De politie zou ook nog steeds geen verdachten opgepakt hebben.

---

Woensdag rond 10 uur weigerde de trambestuurster de toegang aan twee jongeren. De twee waren net te laat om nog op de tram te stappen. Uit frustratie gooiden ze een straatsteen door de voorruit. De vrouw raakte daarbij lichtgewond aan het linkeroog. De daders zijn voorvluchtig. Het slachtoffer is opgenomen in het Brugmannziekenhuis. Het incident gebeurde in de Stefaniastraat nabij het Emile Bockstaelplein in Laken.

De getroffen lijn 94 werd gedurende veertig minuten onderbroken. Daarna liet de MIVB opnieuw trams rijden in Laken zodat de kinderen op de middag van school naar huis konden. Sinds 14 uur wordt de lijn echter niet meer bediend tussen de haltes Jules De Trooz en Stadion. Die maatregel geldt de rest van de dag.

Bockstael
Op metrolijn 6, in halte Bockstael in Laken, werd woensdagmiddag een metrobestuurder verbaal aangevallen. De chauffeur verkeert in shock en werd onmiddellijk vervangen. Er was geen hinder was op lijn 6. Het incident gebeurde op de dag dat tien nieuwe privébewakingsagenten hun intrede deden op die metrolijn.

De vakbonden plannen geen acties.


www.brusselnieuws.be

Brussel - Twee Delhaize supermarkten beschoten

Afgelopen weekend hebben onbekenden schoten afgevuurd op de etalages van twee Delhaize-supermarkten in Schaarbeek.

De feiten gebeurden in de Léon Mahillonlaan en de Emile Verhaerenlaan. De uitstalramen van de supermarkten werden onder vuur genomen vanop straat. De inslagen beschadigden beide uitstalramen.

De lokale politie van de zone Brussel-Noord schakelde de hulp in van het labo van de federale politie en van een wapenexpert van het Brusselse parket.

Het verdere onderzoek van de kogelinslagen moet uitwijzen of er een verband bestaat tussen beide feiten. De daders werden nog niet opgepakt.

7/03/2011
http://www.brusselnieuws.be/artikel/twee-delhaizes-beschoten-schaarbeek

Courcelles - Brandstichting aan supermarkt

Zondag, in de late namiddag werd een stapel houten palletten in brand gestoken in de opslagruimte van de supermarkt Trafic in Courcelles. De supermarkt zelf werd niet beschadigd door de brandstichting.

7.3.2011
www.lacapitale.be

Luik - Porsche in brand gestoken

Zaterdagnacht werd in de wijk Saint-Léonard in Luik een Porsche in brand gestoken. De eigenaar van de wagen had die daar ’s avonds geparkeerd en toen hij wilde vertrekken, merkte hij dat een band was platgestoken. Hij besliste dan maar om de volgende morgen de band te komen repareren. Die nacht ging zijn Porsche in vlammen op.

6.3.2011
www.lameuse.be

Charleroi - Meubelbedrijf in de fik gestokenIn de nacht van woensdag op donderdag, rond 3u, werd een groot meubelbedrijf in Chatelineau (Charleroi) in brand gestoken. Het hele gebouw brandde uit.

4/3/2011
www.lacapitale.be

Nationale actiedag tegen het nieuwe IPA

The socialist and liberal syndicates called for a national day of action/strike on the 4th of March against the new interprofesional agreement. This agreements are made every two year between syndicates and bosses; stipulating the possible rise of the wages, the dole money, the social benefits etc. In this way, both partners try to limit in advance the possible revendications during conflits on the work place; syndicates engage themselves to respect the agreements taken on beforehand. Now, two syndicats refuse the terms of this new agreement. Government said they would not change a letter to this agreement (legally the State can also just impose it).

A small and incomplete overview of this day.

LIEGE
- All big industry like metal on strike.
- Almost all industrial zones blocked by striking pickets.
- The rails of the international train station were blocked by blockades.
- Blockades of the concrete producing factories, which forced all big construction sites to stop activities
- Masked strikers entered and destroyed a part of the interior of the Forem (state organ which follows and controls unemployed) and the offices in the Financial Tower.
- Masked strikers "plundered" a supermarket (taking mostly beer...)
- The entrances of the big banks were blocked by pickets.
- The biggest commercial centre was invaded by strikers who forced all shops to close.

CHARLEROI
- All industrial zones blocked by striking pickets.
- Several blockades of the entrances of the highways
- Entrances of commercial centres blocked by strikers.

LUXEMBOURG
- Blockings of industrial zones
- The entrance to the nuclear power plant was blocked by a striking picket

BRABANT-WALLON
- Almost all economic activity paralysed by either strikes or pickets
- Entrances of a highway blocked
- Supermarkets blocked by strikers in Nivelles and Tubize

BRUSSELS
- Syndicalist manifestation in the centre, symbolic blockade of the National Bank.
- "Filter blockades" on several highways entering the city
- Some supermarkets and shops on strike
- Some heavy industry (like the car producing factories) on strike

ANTWERP
- The big port of Antwerp was paralysed by blockades on the four entrance ways to the port, forcing big part of the economic activity to a halt.
- Strikers went on the central commercial street and "forced" the shops to close.

EAST-FLANDERS
- Syndicalist manifestation in the city centre of Ghent
- Some industries and companies on strike

FLEMISH BRABANT
- Small syndicalist demo in the city centre of Leuven

For the rest, there were on some places in Flandres some picketing lines, but not at all as massively as in the southern part of Belgium.

Schaarbeek - Straten in het donker

SCHAARBEEK - Twee nachten na elkaar worden enkele straten in de buurt Helmet (Schaarbeek) in het donker gezet. Volgens de burgemeester gaat het om jongeren van de sociale woonwijk die de zekeringen van de lataarnpalen saboteren. Enkele weken geleden was hetzelfde gebeurd in andere straten in de buurt. En ook tijdens de rellen in Molenbeek van 2009 werd dezelfde tactiek gebruikt.

5/3/2011
http://www.dhnet.be/dhjournal/archives_det.phtml?id=1131860

Parijs - Solidariteit met de brandende gesloten centra

Vorige week werden de gesloten centra van Steenokkerzeel (Brussel, België) en Gradisca (Gorizia, Italië) bijna volledig in brand gestoken door gevangenen. Vrijdag laatstleden waren er twee pogingen tot brandstichting in dat van Vincennes (Parijs) waarbij op z’n minst één cel verwoest werd (die ze “kamer” noemen). De flikken hebben daarop een sans-papiers smerig in elkaar geslagen; hij moest opgenomen worden in het ziekenhuis. Ondertussen protesteerden de andere gevangenen op de binnenplaats met de kreet ‘Vrijheid’.

Zondag 27 februari, Parijs. Een kleine daad van solidariteit met de opgeslotenen in deze speciale gevangenissen voor vreemdelingen. Het raam en de ingang van het lokaal van de Socialistische Partij (rue Sarasate, 15de arrondissement) werden vernield, gevolgd door de ruiten van een diplomatieke wagen en een voertuig van Sin & Stes (één van de kuisbedrijven-aasgieren die winst maakt op de markt van de gesloten centra) in de Rue de la Convention.

Solidariteit met de gevangenen in strijd, hier en elders.
Vuur voor de gesloten centra.
Vrijheid voor allen, met of zonder papieren.

1/03/2011
Vertaald vanop http://nantes.indymedia.org/article/23132

Brugge - Vandalen beschadigen kraan en heftruck

BRUGGE - Op het Gandhiplein op de Brugse wijk Sint-Jozef hebben vandalen een graafkraan en een heftruck beschadigd van een aannemer die bezig is met werken in de buurt van het plein. Volgens de aannemer is de schade aanzienlijk aan beide voertuigen. De schade zou gemakkelijk meer dan tweeduizend euro bedragen. De Brugse politie startte een onderzoek naar de daders.

4/03/2011
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?articleid=P637437O&postcode=8000

Brussel - Brandstichting in gebouw Europese Raad

BRUSSEL - In het gebouw van de Europese Raad is gisteren brand gesticht. Niemand raakte gewond en de schade bleef beperkt. De dader is spoorloos.
Rond 16u werd er een brandgeur opgemerkt op de 8e verdieping. Bij controle bleek er een brandje te zijn in een technisch lokaal, een verdieping lager. Het vuur doofde uit zichzelf en de schade bleef beperkt tot enkele zwartgeblakerde muren. Volgens het Brussels parket staat het wel vast dat de brand werd aangesticht. In het technisch lokaal werden twee plastic bidons met olie en een doek teruggevonden. Wie de brand heeft aangestoken, is nog niet duidelijk.

3/3/2011
http://persinfo.logicinmotion.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=4121:brand-in-europees-parlement&catid=19:brussel&Itemid=34