vrijdag 10 augustus 2012

Honelles - De voeding van de macht kortsluiten

HONELLES – Een elektriciteitstransformator die een hoogspanningsnet voedt, is ontploft rond 14u in de namiddag. De omstandigheden van de ontploffing zijn niet gekend.

10/8/2012
http://www.dhnet.be/dhjournal/archives_det.phtml?id=1281151

Brussel - Hinderlagen tegen politie in Anderlecht

ANDERLECHT - Agenten van de Brusselse politiezone Brussel Zuid zijn zaterdag- en zondagnacht het doelwit geworden van relschoppers in Anderlecht. Zaterdagnacht ontstonden er relletjes toen de politie twee mensen wilde controleren, de volgende nacht werd een politiepatrouille in de val gelokt en bekogeld met stenen en brandbommen.
Een politiepatrouille trok zaterdagnacht rond 2 uur naar de Grondelstraat voor een mogelijke inbraak, maar trof daar niemand aan. Buurtbewoners scholden de agenten wel uit. Toen die even later twee mensen wilden controleren op de Joodse Martelarensquare, ontstond er een samenscholing en een duw- en trekpartij met de agenten. Die riepen versterking op.
In het geharrewar werden er stenen gegooid en één daarvan doorboorde de ruit van een politievoertuig en raakte een hoofdinspecteur. Die liep een zware hoofdwonde op en werd buiten bewustzijn naar het ziekenhuis gebracht. De politie kon twee mensen oppakken, maar die werden later vrijgelaten.
De volgende nacht ging een politiepatrouille naar de Albert I-square voor een brandend voertuig. Toen de agenten in de Van Lintstraat kwamen, bleek het om een valstrik te gaan en werden ze bekogeld met stenen. Ze riepen versterking op van andere patrouilles en ook die werden bekogeld met stenen en brandbommen. Eén daarvan raakte een politievoertuig, maar doofde uit. In totaal raakten drie politiewagens beschadigd.
De politie doorzocht de buurt en trof een doos met 22 flessen aan die allemaal gevuld waren met benzine.

6/8/2012
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20120806_065

Brussel - Herken je vijand

BRUSSELS – A youngster on a scooter bumped into a cop in his car, who was going to work. The youngster stepped of his scooter and started to insult the cop, who was not in uniform, recognising him from the streets. The youngster then started to hit him, the cop was slightly injured. A group formed around the scene, people insulting the cop. The youngster escaped when other police patrols came.

5/8/2012
http://www.dhnet.be/infos/faits-divers/article/403972/alil-n-a-pas-encore-l-habitude-de-frapper-du-policier.html

Brussel - Politiecontrole loopt uit de hand (bis)

Twee agenten van de zone Montgomery merkten zaterdagavond rond 23.40 uur een wagen  met vier inzittenden op die zigzaggend over de Waversesteenweg reed. Ze deden het voertuig stoppen en de bestuurder legde uit dat hij cannabis had gebruikt. Toen een tweede patrouille ter versterking ter plaatse kwam, troepten een tiental jongeren in de buurt samen om te protesteren tegen de controle. Ze uitten ook doodsbedreigingen aan het adres van de agenten.
Toen de jongeren de wagen naderden, haalden de politieagenten hun wapenstok boven om ze terug te dringen. Daarop gaf een van de jongeren een agent een trap. Twee mensen werden opgepakt en meegenomen naar het commissariaat.
Daarop trokken de andere jongeren naar het commissariaat om verder te protesteren en bedreigden ze de agenten andermaal met de dood. Een minderjarige die zich in het commissariaat bevond, ging de agenten te lijf. Een van de agenten is daardoor vijf dagen werkonbekwaam.
Drie meerderjarige personen werden ter beschikking gesteld van het parket wegens verbale bedreigingen en opzettelijke slagen en verwondingen jegens agenten. Voor een 17-jarige dader werd de plaatsing in een gesloten instelling gevraagd wegens doodsbedreigingen, weerspannigheid en smaad.

5/8/2012
www.brusselnieuws.be

Vilvoorde - Opstootjes tijdens politiecontrole

Rond 20.30 uur wilde de politie op het Stationsplein een persoon controleren met een sjaal voor het gezicht, maar de man in kwestie verzette zich daartegen. Het groepje omstanders dat alles zag gebeuren, zwol aan en dat leidde tot een schermutseling waarbij geduwd, gespuwd en getrokken werd. Daarbij raakten drie politiemensen gewond. Een agente kreeg een slag in de hals.
Nadien bleef het onrustig in het centrum van Vilvoorde. In de Tuchthuisstraat werden de ruiten van 11 auto's kapot geslagen. In het Stadspark pakte de politie ook twee jongeren op die benzine bij zich hadden.
Burgemeester Marc Van Asch tilt zwaar aan de feiten. "Dit is onaanvaardbaar. Wanneer we vaststellen dat er in het park mensen rondlopen die van plan zijn om molotovcocktails te maken, dan baart dit ons zorgen", zegt hij.

Onderzoek

Het Brusselse parket start een onderzoek naar de incidenten. Gezien de ernst van de feiten, zal er in de loop van de dag een onderzoeksrechter aangesteld worden. Zes verdachten zijn ter beschikking gesteld van het parket. Twee orderverstoorders zijn bestuurlijk aangehouden.

Open VLD wil 'krachtig signaal'

Intussen vraagt Open VLD Vilvoorde een strengere aanpak van personen die de politie bedreigen of aanvallen. Indien nodig dient de nultolerantie te worden ingevoerd. Van de burgemeester en korpschef wordt een krachtig signaal geëist "om duidelijk te maken dat deze amokmakers niet welkom zijn in onze stad"; aldus de partij, die deel uitmaakt van de bestuursmeederheid in Vilvoorde.
In Vilvoorde is het woensdagnacht onrustig geweest na een uit de hand gelopen identiteitscontrole van de politie. Enkele autoruiten sneuvelden en zes personen werden opgepakt. Drie agenten raakten lichtgewon
dBorinage - Als een olievlek

BORINAGE – Third day of arsons against vehicles. On Friday, four vehicles were put on fire, on Saturday again and on Sunday night, again at least three cars. All on different spots in the same region.

31/7/2012

Brussel - De temperatuur stijgt in de gevangenis van St-Gillis

BRUSSELSA riot broke out in the prison of Saint-Gilles during the transfer of a prisoner. The media didn’t spread the information. All guards, who are making strikes since the beginning of the summer every Monday and Friday, left the prison out of fear for the riots. 750 prisoners were left almost unguarded for some hours, police refusing to come directly because tired of the strikes and “not being capable anymore to manage things outside”. Only a few hours later, tens of cops took over the control of the prison of Saint-Gilles. Two days later, a prisoner attacked two guards, who got injured.

29/7/2012
Extract from a pamphlet distributed in Saint-Gilles, published on http://bxl.indymedia.org/articles/5046

Zelzate - Fascisten aanvallen, wat hun kleur ook mag zijn

ZELZATE - Een branddeskundige ontdekte twee brandhaarden in een leegstaande woning in de Rozenlaan en is zeker van brandstichting. De inwoner van Turkse afkomst, maar met Vlaams Belang-lidkaart, heeft een vermoeden wie de daders kunnen zijn.
In de leegstaande en net verkochte woning in de Rozenlaan 10, waar op dat moment alle buitendeuren, ramen en rolluiken dicht waren, is zondag omstreeks 16 uur brand ontstaan. De brand bleef aanvankelijk beperkt tot een smeulend vuur met een sterke rookontwikkeling binnen, tot een raam door de hitte stuk sprong en de wind de vlammen fel aanwakkerde.
Volgens het parket gaat het overduidelijk om brandstichting, want er zijn nadien twee brandhaarden ontdekt. Ook tijdelijk bewoner en zoon van de vorige eigenaar, de 21 jarige Harun Kumarci, gelooft in het scenario van brandstichting. ‘Ik heb vermoedens, maar kan nu niets zeggen.’ Dat hij als jonge man van Turkse origine fervent lid is van Vlaams Belang en zelf een vlag van de partij aan zijn gevel heeft hangen, kan een aanknopingspunt zijn voor het verder onderzoek, denkt hij.
Het was buurtbewoner Steve Van Hecke die alarm sloeg toen hij rook vanonder een rolluik zag komen. Hij waarschuwde de brandweer. Die kon het vuur snel bedwingen, maar de woning is binnen zwaar beschadigd ook al was er nog weinig meubilair aanwezig. Voor een 8 weken oude poes kwam alle hulp te laat.
Bijl gevonden
Voor deze woning werd drie dagen geleden nog een aankoopcompromis getekend. ‘Sinds mijn ouders twee maanden geleden het huis verkochten en naar Eeklo verhuisden, verblijf alleen ik hier nog. Ik probeer dit huis nog netjes te onderhouden. Groot was dan ook de shock toen ik zondag na het zwemmen terugkwam en zag dat het huis was uitgebrand. Ook dat mijn poes in de brand was gebleven pakte mij erg’, vertelt Harun nog.
Steven Van Hecke, die met de fiets passeerde en als eerste ter plekke was, vermoedde al vlug iets verdachts.
‘Ik liep na het ontdekken van de brand als eerste rond het huis om te zien of er niemand meer binnen was en zag in de tuin een bijl liggen naast een opengebroken raam. Dit deed mij al kwaad opzet vermoeden.’
Het onderzoek naar de mogelijke daders is inmiddels opgestart.

31/7/2012
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20120730_00240345

Luik - Brandstichtersport


LIEGE – Several vehicles were put on fire during the night, on different spots in the city of Liège.

26/7/2012
http://www.dhnet.be/dhjournal/archives_det.phtml?id=1277519