vrijdag 25 mei 2012

Sint-Niklaas - Brandaanval tegen Audi/VW garage

SINT-NIKLAAS - Een zware uitslaande brand heeft vrijdagavond de werkplaats van de Audi/Volkswagengarage Mertens in het Europark-Zuid zwaar beschadigd. Een tiental auto's gingen in de vlammen op of zijn vernield. De brand werd aangestoken. Paul Van Landeghem

De zware brand in de Audi- en VW-garage in het Europark-Zuid in Sint-Niklaas werd vrijdagavond rond 22.30 uur opgemerkt. De vlammen laaiden toen al metershoog op, de rookontwikkeling was gigantisch. De brandweer van Sint-Niklaas rukte met de grote middelen uit. Bij hun aankomst stonden verschillende wagens op de parking volledig in lichterlaaie. Het vuur was overgeslagen naar de werkplaats en woedde bijzonder hevig. Toch kregen de brandweermannen de brand snel onder controle en konden ze uitbreiding voorkomen. Kort daarna wisten ze de vlammen definitief te doven.

‘Wij zijn rond 23 uur verwittigd door de brandweer', zegt Guy Dierickx, die samen met zijn echtgenote Gina Mertens de garage runt. ‘Op dat ogenblik moet de brand al een half uur hebben gewoed. We hebben allicht twee dagen nodig om de ravage op te ruimen en de werkplaats schoon te maken. We hopen onze autohandel woensdag weer open te doen.'

Het parket van Dendermonde stelde een branddeskundige aan om de oorzaak van de brand te onderzoeken. Die stelde vast dat de brand werd aangestoken. De dader of daders staken twee splinternieuwe VW Polo's in brand en een VW Bora, die al geruime tijd in panne stond op de parking. Mogelijk werd het vuur aangestoken aan de brandstoftank van de wagens.

‘Het valt op dat niet meteen de duurste wagens in brand zijn gestoken, maar wel de auto's die het dichtst bij het atelier stonden', merkt Guy Dierickx op. ‘Onmiddellijk in de buurt van die auto's staat ook de stookolietank. Dankzij het kordate optreden van de brandweer kon die gelukkig gevrijwaard worden. Mocht de tank wel in brand zijn gevlogen, dan waren de gevolgen wellicht niet te overzien.'

Toch is de schade erg groot. Een tiental auto's zijn uitgebrand, andere zijn onherstelbaar vernield. De brand heeft ook nare gevolgen voor een aantal klanten, wiens voertuig op het terrein geparkeerd stond. Maar die moeten zich volgens Guy Dierickx geen zorgen maken.

‘Het zijn niet alleen onze eigen wagens die in vlammen opgingen, maar ook een aantal wagens van klanten. We namen intussen contact met de verzekeringsmaatschappij die wat dat betreft alles zal regelen.'

21/5/2012
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=743QAIKV

Maaseik - Vijf speedboten in brand gestoken

MAASEIK - Op het Marine Center, aan de jachthaven Heerenlaak in Maaseik, brandden vrijdagochtend vijf speedboten volledig uit. De schade loopt in de tienduizenden euro's. Mogelijk gaat het om brandstichting.

Bij de stallings- en herstellingsfirma Marine Center aan de Maasplassen in Aldeneik bij Maaseik brandden gisteren in de vroege ochtend vijf speedboten volledig uit. De schade loopt op tot tienduizenden euro's. De oorzaak van de brand is nog onbekend, kwaad opzet wordt niet uitgesloten. Een deskundige van het parket van Tongeren zakte vrijdag af naar de plaats van de brand om naar sporen te zoeken.

De brandweer van Maaseik werd rond 5.45uur gealarmeerd en rukte onmiddellijk uit richting de jachthaven Heerenlaak waar het Marine Center enkele tientallen meters vanaf ligt. Bij hun aankomst verloren de spuitgasten echter tien minuten omdat het terrein afgesloten was. 'Ik werd verwittigd en haastte me naar hier om de poort te openen', zegt werknemer Frank Hermans. 'Er hing een dikke, zwarte rookpluim en het was duidelijk dat het om een serieuze brand ging.'

De brandweer startte meteen met de bluswerken die enkele uren duurden en twee nabijgelegen boten werden meteen weggesleept. De vlammen konden zo niet overslaan op de overige speedboten en jachten. De vijf speedboten die in brand stonden, zijn verloren. Het polyester wakkerde het vuur aan en ze werden volledig in de as gelegd.

'Dit is een heel zware klap voor ons', zegt de zwaar aangeslagen uitbater Wim Bruyndonckx. Hij moest zijn twee Belgische, twee Duitse en Nederlandse klanten het slechte nieuws meedelen.

19/5/2012
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=LK3Q9KKN

Braine-le-Comte - Treinverkeer verstoren

BRAINE-LE-COMPTE - A fire destroyed part of a train locomotive in the station of Braine-le-Comte around 13h20 in the afternoon. Police suspects that some youngsters threw Bengali smokebombs, used as warning signs in case of a train accident, inside of the locomotive. Rail trafic was disturbed.

18/5/2012
www.dhnet.be

Scholen zijn gevangenissen en gevangenissen branden

HABAY - Unknown persons put fire to garbage containers on the yard of a school. The fire spread to the building and destroyed the roof of the recreation and eating space. (19/5/2012)

DE PANNE - A fire erupted in the eating space of the Technical School. The damages were limited due to the swift intervention of the firemen. Police suspects an arson. (24/5/2012)

Brandende voertuigen in verschillende steden

PUURS - Three cars are put on fire on the parking lot in front of the train station. Another car is put on fire elsewhere in the small city. (19/5/2012)

CHARLEROI - Four vehicles burned on different spots in neigbourhoods of Charleroi. Press mentions luxury-cars. (21/5/2012)

ENGIS - In the cité des Fagnes, six vehicles are put on fire on different spots. In a few days, this small town will host the arrival of the cycling Tour de Belgique. (22/5/2012)

LIEGE - In Flemalle en Oupeye, several vehicles are put on fire and destroyed. (23/5/2012)