woensdag 27 augustus 2008

Brussel - Agressie tegen politie

Agenten incasseren rake klappen

ELSENE/ZAVENTEM - Een agent in burger werd in de nacht van zaterdag op zondag aangevallen op de Boondaalse Steenweg in Elsene. Hij werd belaagd door een man die hij vroeger had gearresteerd. Belager Yasin trommelde zijn broer op om de agent een lesje te leren. De agent riep om versterking en gebruikte zijn pepperspray. Er ontstond een vechtpartij en een toegesnelde taxichauffeur verkocht de agent een pak slaag. De politieman is zeven dagen werkongeschikt. De twee broers zijn ter beschikking gesteld. De taxichauffeur werd niet gearresteerd.

Tijdens een fuif vrijdag in de gebouwen van Brussels Airport is een agent in burger arbeidsongeschikt geslagen door enkele fuifgangers.

De 30-jarige agent kreeg enkele rake klappen op zijn oogkas. (bdp)
18/08/2008

http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=PC1VBUOR_1&PostCode=1930


Agressie tegen politie stijgt spectaculair

BRUSSEL/ZAVENTEM - Een agent van de luchtvaartpolitie is vijf dagen werkongeschikt na te zijn geslagen op Brussels Airport. Uit cijfers blijkt dat gemiddeld om de anderhalve dag een agent het slachtoffer wordt van fysiek geweld.

Op een vlucht uit Turkije ontstond donderdagavond een dispuut tussen vijf Belgische reizigers en twee agenten in burger. Een van de toeristen had in het vliegtuig iets in de microfoon geroepen wat voor de aanleiding zorgde.

Eenmaal op de grond, barstte de bom. Aan de grenscontrole in Brussels Airport volgde een hevige vechtpartij waarbij de vijf toeristen de agenten sloegen met stoelen en gsm's. Een agent werd vijf dagen werkongeschikt geslagen. Drie vrouwen en een man mogen het gaan uitleggen aan de Brusselse onderzoeksrechter. De minderjarige reiziger werd vrijgelaten.

Tussen 2002 en 2007 is het aantal gevallen van weerspannigheid tegen agenten verdrievoudigd is (cijfers zone Brussel-West). Het aantal gevallen van smaad bleef de jongste jaren stabiel. In de zone Brussel-Zuid is er een lichte daling van fysiek geweld tegen agenten in 2007 na een sterke stijging in de voorgaande jaren.

'We merken al een tijd dat er steeds minder respect is voor het uniform', zegt woordvoerster Fanny Wellens van de politiezone Brussel-Zuid, die het heeft over een maatschappelijke tendens van toenemende normvervaging en agressiviteit.

'Dit wordt ook bevestigd door verpleegsters en leraren. Je merkt ook een toenemende agressie in het verkeer. Wat vroeger beperkt bleef tot wat schelden, gaan bestuurders steeds vaker met elkaar op de vuist', stelt politiewoordvoerder Johan Berckmans van Brussel-West. 'Burgers kennen steeds beter hun rechten maar vergeten dat ze ook plichten hebben. Weerspannigheid komt vooral voor tijdens aanhoudingen. Een verdachte heeft het recht om te vluchten maar eenmaal gearresteerd dient men zich aan de regels te houden.'

Bij de basisopleiding hoort een training waarop agenten leren hoe ze het best reageren in dergelijke situaties. 'Het zijn professionals die moeten relativeren en incasseren. Bovendien gaan agenten nooit alleen de baan op en gebeuren de meeste gevallen van agressie als er twee of drie patrouilles in de buurt zijn', besluit Berckmans.(bdp)
16/08/2008

http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=ER1VB56O&PostCode=1930

Houthalen - Samenscholingsverbod na incidenten

vr 22/08/08 13:48 - Vanaf vandaag geldt er in Houthalen-Oost van 22 uur 's avonds tot 6 uur 's morgens een samenscholingsverbod.
Directe aanleiding is de brand vorige nacht in het oefenlokaal van trommelkorps Demo. Die brand is naar alle waarschijnlijkheid aangestoken. Maar in de wijk zouden er de afgelopen weken nog meer problemen geweest zijn.

"In de straten waar het samenscholingsverbod is afgekondigd, verzamelen frequent jongeren", staat op de website van de gemeente Houthalen-Helchteren.

"De omwonenden moeten telkens afrekenen met geluidsoverlast, intimidaties en vandalisme. Herhaalde politiecontroles hebben geen verbetering gebracht en de burgemeester doet een oproep naar de ouders van de jongeren om het probleem gezamenlijk aan te pakken."

Het verbodt geldt tot en met 1 september. "Daarna wordt het verbod geëvalueerd", zegt burgemeester Alain Yzermans (SP.A). "Als blijkt dat het nodig is, dan gaan we het samenscholingsverbod nog verlengen."

http://www.deredactie.be/cm/de.redactie/limburg/080822_houthalen_samenscholing

Sint-Niklaas - Brand in school

ma 25/08/08 17:13 - In Sint-Niklaas heeft een brand gewoed in de school Berkenboom Mozaïek. De schade is aanzienlijk. Volgens het parket is de brand zo goed als zeker aangestoken.
De brand ontstond aan het gebouw van de school Berkenboom Mozaïek in de Kalkstraat. Het opgestapelde grofvuil voor het gebouw, onder meer oude schoolmeubelen en prikborden, vatte vuur. De brand sloeg over op de buitenkant van het gebouw. Het vuur werd opgemerkt door iemand die met de auto voorbijreed.

De brandweer kreeg het vuur onder controle, maar de materiële schade is aanzienlijk. De benedenverdieping werd zeer zwaar beschadigd. Op de eerste verdieping zijn de ramen stuk en is er zware rook- en waterschade. Ook de tweede verdieping liep rookschade op.

De klaslokalen zijn beschadigd en zullen voor begin september nog niet hersteld kunnen worden. De directie van de Berkenboom Mozaïek zal voor de start van het nieuwe schooljaar samenwerken met andere scholen in de regio.

Uit de eerste bevindingen van de branddeskundige blijkt dat het zo goed als zeker gaat om opzettelijke brandstichting. De politie is nog op zoek naar de dader(s).

http://www.deredactie.be/cm/de.redactie/oostvlaanderen/080825_school_niklaas

Steenokkerzeel - Rellen en brand in gesloten asielcentrum


Bewakers gewond bij incident in asielcentrum

ma 18/08/08 06:21 - In het gesloten asielcentrum 127 bis in Steenokkerzeel zijn twee bewakers lichtgewond geraakt bij een vechtpartij.
Twee mannen van Albanese afkomst gingen met elkaar op de vuist en richtten vernielingen aan in het centrum. Ze bedreigden elkaar ook met de dood en hadden zich afgezonderd in een kamer.

Toen personeelsleden probeerden in te grijpen, werden ze zelf aangevallen. Het personeel is dan beginnen te onderhandelen en heeft zo de gemoederen kunnen bedaren.

De Albanezen werden disciplinair opgesloten in isolatie. De rust is nadien weergekeerd.

http://www.deredactie.be/cm/de.redactie/vlaamsbrabant/080818_incident_127bis


"Er is duidelijk sprake van crimineel opzet"

zo 24/08/08 19:59 (UPDATE video) - Het parket is een onderzoek gestart naar de relletjes in het gesloten asielcentrum 127 bis in Steenokkerzeel. Daar is het de hele nacht erg onrustig geweest. Intussen blijkt ook dat er veel schade is aangericht.
Kort na middernacht werd er in het centrum op verschillende plaatsen brandgesticht, onder meer in de toiletten en in een zestal kamers. De asielzoekers staken ook matrassen in brand. Even werd het medisch rampenplan afgekondigd.
De gebouwen werden ontruimd en er was een grote politiemacht om te verhinderen dat de asielzoekers zouden ontsnappen. Ook de toegangswegen naar het asielcentrum werden afgezet door de politie. Een asielzoeker raakte gewond bij een ontsnappingspoging.

Vanochtend was de rust weergekeerd en kon de schade in het centrum worden opgemeten. Twee vleugels bleken onbruikbaar en heel wat asielzoekers zijn overgebracht naar andere centra, onder meer in Melsbroek en Brugge. In Steenokkerzeel verblijven nog slechts een dertigtal asielzoekers.

Het parket is een onderzoek gestart en het beschouwt voorlopig elke bewoner van centrum 127 bis als een verdachte. "Het gaat om ernstige feiten, waaronder brandstichting", zegt Antoine Misonne van het parket.

"We hebben veel verdachten die we allemaal moeten ondervragen. Dat zal een tijdje duren. Het is duidelijk dat er sprake is van crimineel opzet." De politie heeft al een veertigtal personen verhoord over de uitgebroken onlusten. Wat de aanleiding is voor de relletjes, is voorlopig niet duidelijk.

http://www.deredactie.be/cm/de.redactie/vlaamsbrabant/080824_asielzoekers


Man ontsnapt uit gesloten asielcentrum

De man profiteerde van een moment van onoplettendheid van de agenten om te vluchten via het dak van het centrum.

Het gaat om een Libanees die illegaal in ons verbleef. De man gebruikte geen geweld tijdens zijn ontsnapping.

Het voorbije weekend werd brandgesticht in het gesloten asielcentrum, waardoor er nu nog maar een 40-tal mannen verblijven.

Schade na brand is erg groot
Overigens is de schade na die brand erg groot. Dat kon een ploeg van de Franstalige openbare omroep RTBF vaststellen.

Op de eerste verdieping is een vleugel zeker tot het einde van het jaar onbewoonbaar. In de vleugel verbleven alleenstaande mannen. Ze staken in hun cel hun matrassen in brand.

Ook op de gelijkvloerse verdieping, waar families met kinderen verbleven, is er veel schade.

http://www.deredactie.be/cm/de.redactie/vlaamsbrabant/080825_127bis_ontsnapping


Acties in verschillende asielcentra

di 26/08/08 19:46 (UPDATE) - Het personeel van de gesloten asielcentra van Brugge en Merksplas heeft vanmiddag tussen 13 uur en 15 uur het werk neergelegd. Ze reageren daarmee op de groeiende onveiligheid. Minister van Asiel en Migratie Turtelboom (Open VLD) heeft begrip voor de acties.
De personeelsleden van de centra willen zo protesteren tegen de huidige gang van zaken in de asielcentra. Het personeel van Merksplas en Brugge pikt het niet dat ze asielzoekers moeten opvangen die in centrum 127bis in Steenokkerzeel amok hebben gemaakt.

Enkele bewoners van het centrum van Steenokkerzeel hadden daar zaterdagnacht brandgesticht en vernielingen aangericht in verschillende vleugels van het gebouw. Die amokmakers zijn nu verspreid over de centra van Merksplas, Brugge en Vottem.

In Merksplas is het sindsdien ook onrustig. Enkele personeelsleden werden met de dood bedreigd.

Het personeel in Brugge vreest ook voor overlast. "Wie zegt dat ze, hetgeen ze in Steenokkerzeel hebben gedaan, ook hier niet zullen doen?" vraagt een vakbondsman zich af. "De problemen worden continu rondgestuurd."
Het personeel eist dat misdadige en agressieve bewoners steeds worden opgevangen in één vleugel van een centrum.

Turtelboom heeft begrip voor de acties
Minister van Asiel en Migratie Annemie Turtelboom (Open VLD) heeft begrip voor de actievoerders en voor hun eis dat agressieve asielzoekers worden gescheiden van andere bewoners.

"We bekijken hoe we meer differentiatie kunnen brengen in de centra, zodat we alles beter op elkaar kunnen afstellen en zulke gevallen in de toekomst kunnen vermijden", zegt de minister.

Mogelijk komt er op termijn zelfs een aparte instelling voor de zogenoemde moeilijke gevallen.

http://www.deredactie.be/cm/de.redactie/binnenland/080826_asielcentra_acties