dinsdag 14 juli 2009

Brussel - Hogeschool Erasmus aangevallen

"Zondagavond, klokslag 12 uur, zijn we een bezoekje gaan brengen aan de Hogeschool Erasmus op de campus in Jette om haar te bedanken voor de gastvrijheid die ze heeft betoond naar de 300 sans-papiers toe die één van haar gebouwen bezet hadden in de rue Antoine Dansaert. De sans-papiers werden een tijdje geleden ontruimd.
Voor we terug vertrokken, hebben we een twintigtal ramen gebroken achtergelaten als cadeau. Een geïmproviseerde visitekaartje op een muur ernaast zei: "300 sans-papiers uitgewezen door Erasmus. Crepeer."

14.07.2009
Vertaald vanop http://www.cemab.be/news/2009/07/7475.php

Leuven - Groep S aangevallen uit wraak


LEUVEN - Onbekenden hebben zondagnacht in Leuven zes ramen van een gebouw van Groep S ingegooid. Ze hebben ook leuzen op de gevel geschilderd die verwijzen naar de ontruiming van het gebouw van het sociaal secretariaat in Brussel. Daar werden een 300-tal mensen zonder papieren, die het gebouw bezet hadden, door de politie op straat gezet. De Leuvense politie is op zoek naar de daders.
Werknemers van het sociaal secretariaat stelden maandagochtend het vandalisme vast. Die merkten bij hun aankomst dat zes ramen waren ingegooid. Op de gevel was met zwarte verf ook een leuze geschilderd: 'Ontruiming niet vergeten. Alle grenzen neer!'Omdat de werknemers vreesden dat er mogelijk nog inbrekers in het gebouw aanwezig waren, haalden ze de politie erbij. Die doorzocht het gebouw, maar vond geen indringers. Nadien werd een buurtonderzoek uitgevoerd om de vandalen te identificeren.

Wraak

De Leuvense politie vermoedt dat de vandalen gehandeld hebben uit wraak voor de ontruiming van een Groep S-gebouw in Brussel. Op 1 juli had een groep van mensen zonder papieren in de Ursulinenstraat in Brussel een gebouw van het sociaal secretariaat bezet nadat ze uit een oud fabrieksgebouw waren verdreven.

Groep S bekwam via de kortgedingrechter een uitzettingsbevel en de Brusselse politie ontruimde afgelopen vrijdag het gebouw. Sindsdien hebben de mensen zonder papieren onderdak gezocht in een oud reisbureau op de Lemonnierlaan en een gebouw van de socialistische vakbond ABVV op de Keizerslaan.
13.07.2009
http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=DMF20090713_050

Brussel - Ontruiming kraakpand sans-papiers & nieuwe bezettingen

BRUSSEL - In Brussel is vanmiddag het gebouw van het sociaal secretariaat Groep S ontruimd. In het gebouw verbleven sinds vorige week ongeveer 350 mensen zonder papieren. De ontruiming verliep zonder problemen.

Een twintigtal politiecombi's en een honderdtal manschappen kwamen ter plaatse om alles in goede banen te leiden. Ze zetten de straat af en plaatsten hekken om de ingang van het gebouw af te schermen. De operatie duurde ongeveer een halfuur en verliep zonder al te veel problemen.

De mensen zonder papieren in het gebouw van Groep S hadden er vorige week woensdag hun intrek genomen nadat ze uit de leegstaande Leonidasfabriek in de Dansaertstraat waren gezet. De rechter in kort geding besliste dat ze ook het gebouw van Groep S moesten verlaten.

Gisteren werden de mensen zonder papieren er al van op de hoogte gebracht dat de politie van plan was om het gebouw vandaag vrij te maken. Toen de politie ter plaatse kwam, was een groot deel al vertrokken.

Momenteel zijn de mensen op papieren op zoek naar een nieuw onderkomen.

10.07.2009

http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/regio/brussel/090710_Ontruiming_GroupS
-------------------------------

BRUSSEL - In Brussel zijn opnieuw twee gebouwen bezet door mensen zonder papieren. Het gaat om een oud reisbureau en een oud vakbondsgebouw. In elk gebouw zitten zo'n 150 à 200 asielzoekers. Eerder bezetten ze ook al andere gebouwen in Brussel. De federale regering heeft beloofd dat er een regeling uit de bus komt voor de mensen zonder papieren, voor 21 juli, de nationale feestdag. Tot dan mogen de asielzoekers in de twee gebouwen blijven.

12.07.2009

http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/regio/brussel/090712_Sanspapiers